Tuesday, November 14, 2006

Soal hati???

Anda okey sekiranya:

  • senang hati
  • geli hati
  • baik hati
  • jatuh hati
  • Bersih hati

Anda tak berapa okey sekiranya:

  • susah hati
  • makan hati
  • tawar hati
  • kecik hati
  • luka hati
  • sakit hati
  • iri hati
  • busuk hati
  • tadak hati

Kadang2 anda:

  • tak sampai hati
  • sampai hati
  • berat hati
  • berhati hati
  • jaga hati



Hati menimbulkan perasaan dan perasaan berperang dgn akal...
Ikut hati mati, ikut rasa binasa...
Hati dan perasaan tak boleh dipaksa paksa..
Tetapi akal kita yg menentukan...

Justeru, marilah kita menjaga hati kita...
Jgn terlalu ikutkan hati….

ps: bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah. Yg penting kita happy:)

My first guitar..bought in 1996, Sentimental value nih..

66 comments:

razlizahazleen said...

masa baca n3 ni,suddenly lagu nasyid "jagalah hati" terngiang2 kat telinga saya..hmm..

eSampah said...

ewah..ewah.. soal hati la pulak.
hg ada jatuh hati atau sakit hati ka hari ni???

arianna adrizal said...

kbnyakkan yg hang kata tak okey tu ada kat sy la ni [kecuali yg second last tu jelah.. insyaAllah].

dah tak larat nk fikir.. biar hati buat keputusan.

nieys said...

hihi.. ingatkan tadi nak buat 'tag' lagi.. :D

zwitterion said...

w/pun simple je entry nih..dengan berhati-hatinya nak beri komen...hehe.
hati bukan hanya seketul daging!

aarin said...

Hati...mmg akan berlaku dlm hidup kita semua hati ini... jadi, berhati2lah

Junita said...

tapi kalau makan hati ayam.. elok.. buleh menambahkan darah tu...
ish, teringat lak lagu ayam...eh..apsal lari topik nih..
13, nanti buat en3 ayam lak k!!!

~comei~ said...

quote ur entry "Justeru, marilah kita menjaga hati kita..."

hehe.. jaga hati tu tau..

Aku Bukan Bidadari said...

awak...
kadang2 ikut hati tak mati..
tapi kadang2 lah..selalunya ikut hati mati..
so kalo nasib baik ikut hati tak mati lah..

sekian terima kasih

achik said...

bab2 hati ni x reti nak komen hehehe...

hati2 di jalan raya ;p

Sleepless in Gelugoq said...

malam tadi susah hati tak boleh tido.

sabarlah hati..

*kalau berhati memang kena berhati2

booGie said...

Bagus post ang kali ni.
Saya suka!

Ungku Nor said...

HATI LEMAH SEORANG HAWA
Oleh: Yunita Ramadhana

Sesosok adam hadir menjelma
Menyelusup ke dalam relung sukma
Menelusuri ruang demi ruang
Seiring detak jantung yang berdentang


Kekosongan berganti kesenangan
Kehampaan berganti kehangatan
Kesunyian sirna tiada
Kebahagiaan datang berirama

Setiap waktu menjadi berharga
Setiap kata terasa bermakna
Mengalir bagai butiran air
Terasa sejuk bagai salju yang mencair

Inikah anugerah itu?
Anugerah yang tak pernah ku tahu
Yang datang kian merasuk
Bagai anak panah yang menusuk

Wahai Engkau Yang Maha Tahu
Jadikanlah ini takdir akhirku
Takdir indah yang bertahta
Di hati lemah seorang hawa.

Thursday, December 08, 2005
New Delhi, INDIA
10.50 pm.

~PUISI INI TIADA TERKENA KEPADA SESIAPA PUN UMAT ATAS DUNIA FANA INI SAMADA MASIH IDOP ATAU YANG TELAH 'JALAN'.

..saje je nak kasik 13MAY feeling giler..
;p

Ayaq masak said...

Aku nak gitar tuh.

Sunan_Jati said...

wah tima kasihla 13mei.. syg hang hehehehhe! nasib bek aku tak kepit idung hang.,. ngehhehehehe!

MaNiQ KaYaNgaN said...

anda akan tak berapa ok kalau
"robek hatiku" hohohoho

akirasuri said...

oh oh makan hati ayam goreng pon sodap..lalalalala~

LediAgli said...

yang pasti aku hati batu.. kesian kat mak cik jual ati ayam kalau ati ayam pon ati batu..

nurul said...

hati??
yep, kerana hati jugak la kita kena berhati2 kan?

-aku susah hati
-tak sampai hati
- tapi kalo ikut hati..aku mati..
:P

jarri said...

kata si mak,
"ayam bape ekor?, hati? limpa? daging?"

apa nak jadi...

Sikenit Comel-AminBakish said...

Kita cuma ada seketul hati, kalau hati kita baik, maka baiklah kita...

Kalau korang rasa hati korang baik, jom kita derma hati..(derma organ) :)

azreena said...

hermm...soal hati????
tingat kat aflin ngan erra...best citer tu...ihihihiih
sakit hati mmg susah nak ubati...
tp,kalo jatuh hati???sendiri mau ingat ler...
hehehheheehe

hg ni kengkadang jiwang arr 13may...
awattttttt la....

azreena said...

psstttt added...
cantik gitar ang..bak mai kat aku..
hg hadiah la kat aku..sempena aku blk mesia nih..
kiikikiki

pehtu kita keroke arr...huhuuhuh
*tanam tebu berladang2 la haku nih..ihihiih

MerapuMan said...

awat hang tak tambah 'sunan jati' kat list 'anda tak berapa okey sekiranya'

amanitium said...

hati sebagai organ, dalam bahasa inggerisnya liver.

heart sebagai organ, dalam bahasa melayunya jantung.

heart dan hati, yang selalu disebut-sebut sebagai perasaan ini, aku agak ialah jiwa...

Ungku Nor said...

MERAPUMAN cakap..awat hang tak tambah 'sunan jati' kat list 'anda tak berapa okey sekiranya'

Akak cakap..13MAY dengan Sunan_Jati tuh, ala-ala 'Benci Tapi Rindu', 'Marah Tapi Sayang'..;p

So pempaham je la org bercinta ni cemana kannn??
;p

13may said...

lizaleen: agak2 kalau nasyid tu di upgrade jadik lagu rock mesti sempoi kan??

esampah: separuh sakit hati, separuh lagi senang hati...dok berlawan la ni:)

anne: jgn terlalu pikir...nanti rambut gugur:)

nieys: hoh! dah letih jawab tag dah...hahha..

zwit: hati..seketul daging atau seketul darah???

aarin: kita juga kena berhati perut:)

junita: hahha...apakata kak ju layan lagu "ayam - jalil hamid"..best tau:D

comei: kita kena berjaga2 ngan hati kita...hehhe..

bidadari: itu kita ikut gerak hati..

achik: hahha...berhati2 jgn sampai langgar papan tanda lagi:P

sleepless: tadak hati pun kena berhati2 gak..hahha..

booG: saya gembira anda senang hati ngan entry ni:)

akak: waaa...mana amik poem nih???

ayaq: hang nak buat hapa? dah rosak pun gitar tu...neck dia dah bengkok, fret pun dah rosak...

sunanjati: walaupun kita musuh, aku tetap baik hati kan...?

maniq: sapa robek hati hang??? tapi aku boleh ubati hati yg luka...hahaha...

akira: tapi jgn makan byk sgt...nanti muak..

ledia: kalau ayam hati batu...jenuh nak pujuk dia kalau dia merajuk kan:)

nurul: hmmm...anda okey ker???

jarri: sabarlah hati ini....

sikenit: cadangan yg bagus gak nih...

azreen: jiwang juga ada berkaitan ngan soal hati...hahha...

azreen: oit! bila hang balik mesia??? Aku nak kirim barang nih...serius ni..kasi email hang...

merapuman: oh! hari ni kasi sunan rileks sikit...dia dah kena tortured teruk ngan org lain...kadg2 kesian la plak kat dia...baik hati kan aku nih???

aman: sakit hati ngan sakit jiwa, aku agak memang berkaitan dgn rapat sekali....

13may said...

akak: hehhe..pandai betoi akak nih...semua tu memang berkaitan ngan soal hati..:P

Azer Mantessa said...

hati nih rasa cam nak kebas ja gitar tuh :-)

azreena said...

hoh...hg nak kikrim mender...
haku pun wat balik berbijik2 beg wehhhh....huhhhu
hg nak kirim benda kecik2 tak pa arrr...aku leh beli...
nak rokok ker...hiihhihi

hoohohoh aku blk lan depan ler....
errrhhhhhhhh x besh plak nak blk mesia nih...keheheehekke
lupa daratan tul elr minah sekoq nih....
apooo la nak jadik...
ishhhhhhhh

Ungku Nor said...

13MAY cakap=>hehhe..pandai betoi akak nih...semua tu memang berkaitan ngan soal hati..:P

Akak cakap=>lerrr..awk baru tauuuu???
Sunan dah lamaaaaaaaa tau dah!
hehehe.

(akak nih,asek-asek Sunan,balek-balek Sunan..korang tak boring ker? Akak blom boring lagi la. Setakat ni..hahahaha!)

kakLuna said...

Penaakulan Mantik Hati

Ayat 1 : Sunanjati dan 13May ketawa terbahak-bahak sambil makan kerana senang hati

Ayat 2 : Hati ialah sejenis organ sebesar buah pinggang

Penaakulan Mantik : Sunanjati dan 13may senang hati memakan buah pinggang.

Ayaq masak said...

P1: Jika SunanJati dan 13may ketawa terbahak-bahak sambil makan kerana senang hati, maka hati mereka adalah sebesar buah pinggang.

p2: Sebenarnya SunanJati dan 13may ketawa terbahak-bahak sambil makan kerana senang hati.

K: Jadi, hati mereka adalah sebesar buah pinggang.

Hoho apa mia penaakulan nih.

blackpurple said...

Lunch ni nak makan hati ayam goreng sambal la......

hehehe...

eSampah said...

sungguh berilmiah post hg kali ni.. siap org buleh buat penaakulan mantik lg...

13may said...

azer: bro..jgn terlalu ikutkan hati tu...hehhe..

azreen: ada la benda..kecik dan ringan ajer...

akak: akak kena berhati2 ngan sunan tuh...kecoh # 1!!

luna: 13may amat senang hati kalau dapat makan buah pinggang sunanjati:D

ayaq: hang dok buat penaakulan hapa nih?? menggelikan hati betoi:D

BP: wah wah wah...senang hati nampak:D

eSampah: depa semua tgh senang hati...sebab tu rajin buat penaakulan mantik tuh:))...

blue_cherry said...

wah wah wah, kak ungku buat main syok erk kat sini melayan 13may.
Jeles nih.. jeles..

Hati?
Tak leh nak kata sekarang
Tengah sarat hati.
Sakit.

Ungku Nor said...

CERI-udah2 ler melayan blues tuu.
Awak nii..
TAK UNIBERS LAA!!!
hahahaha.

Eh, bila masa akak layan 13MAY?
Tak kose nyaahh, nak layan si sengal tu.

akak 'layan kelapa' jer..;p

RaFFLeSiA MeRaH said...

aku lak duk teringat lagu, berhati-hati di jalan raya...pastu duk teringat kat ati ayam kat kantin tu tadi...muehehehe...

Lan Rambai said...

aku tengah susah hati ni.... wawawa

Ungku Nor said...

LANRAMBAI-susah ati sbb tak bawak awek rambai pi gath ke?
;p

Iman Mawaddah said...

Salam 13 Mei,

Hati Boya mcm mana pulak ya? hehe

esis said...

hati hati.

mamat ni penyebar kenser paru paru. hehehehe

13may said...

ceri: adakah anda sarat hati kerana jeles??? hehhe...senyum senyummmm:)))

akak: wah wah wah...suka hati nampak:D

RM: apsal la semua suka makan hati ayam..makan la hati lembu ka, kambing ka, itik nila ka...baru sempoi sikit...hehehehehe...

Lan: oh! nampaknya hang dlm kategori tak berapa okey...sila amik rawatan dgn segera...

akak: nampaknya akak cuba membantu Lan..tahniah, teruskan berusaha!

I-Mawaddah: salam, selamat datang...errr...Iman maksudkan boya yg mcm mana tuh?? Maklum la, boya ada byk jenis gak...boya katak, boya tembaga, boya putih, boya hitam, boya besar, boya kecik...hehehehe....

esis: hati dan paru paru...errr...mungkin ada kaitan gak...ceh!

Taiko said...

Ye betul tu.

Bukan senang mau senang,
Senang-senang datang le ke rumah.

heh heh

Fiya said...

paling penting aku cume nak jaga hati mak bapak aku...aku tak larat nak jaga hati sume orang!!!cuma aku cuba sebaik mungkin untuk jaga yang aku bleh...this is not a perfect world...im not perfect neither...but hublu lminan naas....kene jaga jugak kan...:)

kingbinjai said...

dude, berhati hati di jalan raya

che'fara said...

te ka ba boo!!

shears said...

banyak hati takdak?

eSampah said...

hapdet la weh... tidoq ka?

Angel Eyes said...

i don't think so i'm ok today.

eSampah said...

off topic sat..
awat ek, bila org nk merokok depa ketuk2 kotak tu? ceta mai sat..

Ungku Nor said...

mebi dia nak bitau org dekat2 yg dia dah nak stat merokok.

Sila la beredar sekiranya takmo mati cepat macam dia!
HAHAHAHA.

~bubuh jgn tak bubuh..lalalala!

eSampah said...

ungku nor

muaha.. mungkin la kot..
tak berani nak bubuh. terlebih sat ni 13May marah..

eSampah said...

selingan lg, ungku nor, isok jgn lupa tgk Inuyasha..

bunga rampai said...

Salam,
Tiba-tiba hati saya rasa sangat sentimental melihat gitar itu!

superdzu said...

wah meriahnya kat sini!

saya hadir!
dan comment saya adalah comment nombor 57!

Ayaq masak said...

Saya pun nak menyebok jugak. 58! Hahahaha.

Inuyasha? Ranma la wehhhh.

eSampah said...

Ranma? apa tu.. Inusyasha la.. kan ungku nor kan?

Ayaq masak said...

Ranma 1/2. Hooohoho anime paling bessssssss lepas Dragon Ball. Hoho.

Ungku Nor said...

eSAMPAH- Ranma mukan Inuyasha. Inuyasha mukan Ranma, harap maklom.
err..bukan jugak 13MAY. Dia tak happening nye org, bukan retipon tengok anime-anime nih!
Dia cuma reti nganga molot kat tepi tasek jer..lalalalala.

*debak-debuk-debik sama diaaaa!!*

AYAQ MASAK-kalo tak silap Ranma ni takleh kena air kan?
Betulkan kalo akak silap.
Dia kalo kena air panas/air sejuk, nnti dia tukar jantina.Kan? Kannn??
Sowi ler laling, akak tak tengok la Ranma nih, kat umah tak masuk ASTRO..huhuhu.

13may said...

taiko: insyaALLAH...dgn besar hati aku terima pelawaan hang:)

fiya: hang memang anak yg baik hati!

king: hehhe...

che'fara: kebaboom! beng beng beng!!!

shears: ada kot...

eSampah: hati kena sabar, okeh:D

angel: baguss...nampaknya anda senang hati hari nih:))

eSampah: hmmm..kalau aku menunjukkan aku baru beli rokok, kotak baru lagi...

akak: betoi jugak...bagi warning dulu:)

eSampah: saya tak marah...sebab saya kan baik hati:)

eSampah: Inuyasha tu hapa??

BR: salam..hati sentimental yea hari nih:))

Dzu: hehhe...depa semua bersenang2 hati kat sini...

eSampah / ayaq / akak: Inuyasha? Ranma ??? Apa benda nih???

Ayaq masak said...

A'ah Ranma takleh kena ayaq sejuk satgi dia tukaq jadi pompuan. Bapak dia lagi best kena ayaq sejuk jadi panda. Ohohoho bodo aa cita ni tapi lawak nak mampos.

13may said...

pening! pening!

Ungku Nor said...

13MAY pening pehal lak neh?

Tu laa..yang pi nganga molot lama-lama sampai segala mak nenek menatang dok bersarang kat dalam tu, bakpe?
Tau je la kat tepi2 tasik di malam2 hari..macam-macam ada!

Orang nasihat tanak dengar,
kan dah pening kena debik..;p

Ungku Nor said...

AYAQ-*tibe-tibe* jer akak teruja nak pasang ASTRO kat umah..
lalalalala.

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may