Friday, November 17, 2006

Adoi...

Adoi..pening kepala betoi. Heran ngan perangai manusia nih. Datang jumpa kita, minta tolong. Kita tadak hal. Kita tak kisah sangat. Lagipun dia kawan kita yang baik walaupun kita tau perangai dia tak berapa baik kerana kita sering dan selalu bersangka baik......

Tapi sekarang...bila kita nak guna benda yg di pinjam tuh....masalah dia, kawan kita tu...dah reti2 mintak tolong nak pinjam barang...takkan tak reti nak pulangkan balik....bila kita mintak, tertinggal kat umah la, orang lain pinjam la...mcm2 la alasan tok nenek dia...
Bak kata pepatah:
Tak bagi, mengata!!!
Bila bagi, buat harta!!!
Tensen!!!
Takkan nak bermasam muka ngan kawan2 plak kan???
Oh!! Baiknya hati aku....


51 comments:

hayad said...

takyah dah bg pnjam, pastu ko sound direct jer suh bg pulang blk brg ko tu

Sunan_Jati said...

hi hayad.. erm sound jer .. jap eik sy practik kan kata2x! hayad tuh..

oit en13mei.. kalu dah pinjam tuh reti2x!la aksi balik.. jgn plak nk baut harta.. ha kan dah kena sebijik aku xkisah nk bagi hang pinjam tapi pikirla sama.. xkan sampai kena aku sound hang kot.. apala cikai betui hang ni... x reti respek property dan privasi org ... apa nk jadi ngan ko ni mat... dah besaq panjang.. tapi tgk perangai mcm bebudak... benda simple mcm ni pun xmerot nk nbuat ni aku jadi hangin sat bdn... huh huh huh(penat... ckp dlm senapas mcm niela..)

ngehehhe...

P/S: kepada en 13mei.. sorryla berlakon tapi teremosi plak yer... kebabom...

13may said...
This comment has been removed by a blog administrator.
13may said...

hayad: susah la nak cakap...ish...

sunan: cuba membuat onar ya...tunggu!!!

13may said...

bila tak kasi, dia mengata
bila dah kasi, dia buat reta
Kalau anda bijak serta terra
Sila teka siapa dia????

ngeh ngeh ngehhheheheh....jawab jawab....

klu: Nama dia start ngan huruf "S"...huaraghhhhh!!!!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

ko senasib aku laa, aku nyer housemate, duk pinjam novel aku, suker wat rete (harta) dia...yg harunyer leh lak pi tampal name dia lak kat buku aku tu, mane aci, ape lagi, aku nyusup bilik dia time dia takder, pehtu aku amik buku aku tu balik...suke ati dia jerk nak wat brg aku cam brg dia, last2 aku pi sorok sumer buku citer aku kat umah adik aku, baru puas hati aku...skrg ni aku beli novel pun, letak dlm bilik aku jerk, tak kuar2 bilik...ha, baru dia tahu....

Sikenit Comel-AminBakish said...

aku rasa carapaling baik ialah hang ulang2 pi tanya dia..secara sopan dan santun. nanti dia seganla... kan kan kan??

Ayaq masak said...

I want that bear!!!

Biasala, bila susah, buat muka chomei mai mintak tolong, bila dah senang, harammm nak nampak muka.

I still want that bear. :D

Iman Mawaddah said...

Salam 13 May,
Wpun dah bersuai kenal dalam kotak komen, baru kali ni berkesempatan menjenguk taman perumahan awak ni.

Lain kali kalau nak bagi pinjam barang kat kawan..minta deposit dulu. Deposit depends on barang yang hendak dipinjamkan.Kalau penting dan besar barangnya..mahallah depositnya.
Amacam? menarik tak idea ni hehe

Biasalah saya pun kdg2 terperangkap dgn situasi..tak bg mengata..bile bg buat harta...tu la jadinya bile manusia tidak memegang kpd amanah yang dipertanggungjawabkan

suzequatro said...

so dont be so nice :) i am evil sometimes.

Azer Mantessa said...

nak pinjam gitar :-)

LediAgli said...

len kaliii ang jangan sekali kali bagi pinjamm.. ang bagi teruihhhh jaaaa... kan senang!

akuokay said...

aku nyer camera berpassing-passing dari tangan ke tangan. sudahnya, sampai turn aku sendri nak pakai, kondem la plak.
payahkan...
tak bagi pinjam... serba salah sebab member baik sendiri.
dah bagi pinjam ... beliau bantai plak canang kat member2 beliau kasi pinjam.


btw bro, gua nina. salamxx

lisalisut said...

ala..biasela adat meminjam.bak kata pengarah kolej matrikulasi perak aku dlu,
"tak sah kalo org tu pinjam baldi,tak pulangkan after sebulan."
hahahahaha...so,sbr je dlu,nnt dia pulangkan la tu.heheh!

takpon aku suggest,ko nyanyi la lagu "pulangkan" dr misha omar dgn mimik muka yg gila seram
sure dia takut,pastu time tu gak dia pulangkan barang yg dipinjam!
muahahaha

~sekian!

eSampah said...

uhuhu.. tak reti bg nasihat psai aku pn mcm tu jgk.. uhuhu..
tapi...
dr hg bg ayaq bear tu, baik bg aku.. tQ tQ

kingbinjai said...

ko sms je setiap 20 minit

13may said...

RMerah: hahahaha...siap tulis nama...lagi teruk...hahahaha...

SiKenit: huh! kalau jenis yg tak reti bahasa tuh...memang payah...

ayaq: nak bear ka??? Boleh, tapi ikut aku gi KL...amacam, ada berani??? hehehhe...

IMawaddah: salam, hmmm...good idea tapi rasanya susah nak praktik...sebab tak sampai hati nak buat camtu...

suze: hmmm...betoi jugak tu. Nanti depa pijak kepala kita. evil!! evil!! hahahaha...

azer: boleh, boleh...no problem tapi kena ingat pepatah tu yea:P

ledia: bagi terus?? nanti dia senang, aku susah..huh!

akuokay: Welcome to LayanKepala:) hehhehehe...aku pun dak kena byk kali camtu dah...nak buat camna.....

lisa: hahahaha....sabar aje:)

esampah: hang pun nak Bear tuh??? hang kerat sorg sebelah ngan ayaqmasak...kepala tinggai kat aku:D

king: payah ngan org pekak badak nih...buang karan & duit saja...

kakLuna said...

Dulu masa sekolah, kwn aku selalu pinjam liquid paper pastu wat cam reta sdiri, tapi silap aku jugak, sbb kat tiap stationary aku pi lekat "INI AKU PUNYA"..bistu,sapa2 yg nmpk, mesti ngaku brg dia..last2 aku tukaq suma sticker jd "INI DIA PUNYA" atau "INI LUNA PUNYA", so,kalo sapa2 jumpa,mesti dia baca "INI DIA PUNYA",jadi automatik, dia takleh wat reta sdiri.

itu cara aku la (hanya utk stationary)..kalau brg2 berharga,hang beli je sticker TENGOK BOLEH,PINJAM SORRY tu...hehehe

azreena said...

huh...
kalo aku,mmg nak kena sound seround dua budak tu...
dah pandai pinjam x reti2 nak pulangkan ker..
ahhahahhaa
nyampes haku ler ngan pangai manusia camnih..tampor kang...
adehhh garangnyer aku...kuikuikuikkk

jarri said...

buat bodo je.

blackpurple said...

Apa dia buat dengan bear Mr Bean kau yg dia pinjam tu...?

Relevan ke komen aku nih...hahaha

Orochi said...

ko kena berfikiran macam bisnesmen. Ko buat la konsep sewa beli ker, gadai ker.. baru untung. hahaha...

Taiko said...

Tak nak bagi mengata,
Dah bagi buat harta,
Apa kata kau ambik batu bata,
Lepas tu ketuk kat dia punya mata.

baru dia tau.. aku pun bengang dengan orang macam ni.

nurul said...

hmm..nak pinjam teddy tu bole? *tapi tak mau pulangkan dah!*
eheheh:P

sha said...

apa yang dipinjamnya tu? insist la sket kot. dia pun mesti tebal muka kalo dah ditanya beribu kali. ye tak? hehe.

tu pinjam teddy mr bean ke.. tak bagi balik eh??? baper lama pinjam tu? hikhik

MerapuMan said...

buat bebal je la .. aku lebih rela di kata dari sakit hati melihat harta tiada.

eSampah said...

huh! x pa la.. bear kecik bg ayaq, beli aku bear besaqqqqq...

MaNiQ KaYaNgaN said...

hohooho.. aku nak gak teddy bear lawo tue..!!

adatlah manusia begitu.. pinjam buat harta namanya.. hehhe

nieys said...

sapa la kawan tu.. iskh.. iskhh.. sian 13may..

zwitterion said...

kita lak yg segan nak mintak balik..ade ke patut?...isk..isk.
tiap2 hr pi bisik kat telinga dia"pulangkan, pulangkan20x"...hehe

Anonymous said...

biasaq arr tue.. bak kata pepatah.." reta ko, reta aku; reta aku, reta akulah.. aper ko pedulik"

topeq said...

trajang jer skali..hehe

arianna adrizal said...

ooo.. patung mr bean!
suka.. suka.. err.. agaknyer org tu dah terapa2kan brg awk kot.. so dia nk ms tuk betulkan org cr baru kot. brapa bnyk kot daaa.. :P

Sleepless in Gelugoq said...

pinjam barang dan pinjam duit memang 2 benda yang susah org nak pulangkan balik.
arghhhhh memang tension.

ade masanya rasa nak jadi org kedekut

AKMA said...

Salam kenal 13May.

Melompat dari blog Indera-kencana.

Lahir 13 May? Kalau benar...kita berkongsi tarikh lahir!

AKMA

edyan7 said...

sian hang ni! biasaaaa...member hang ni..... nak beli sendiri lah! huhuhu

aarin said...

itu pun masalah attitude gak tu..

achik said...

agaknya dia berpegang pada kata2 hikmat ni... "hartamu hartaku jua" ;p

eSampah said...

hapdet.. hapdet.. malas dia ni.. :P

night queen said...

nak mintak, ingat kawan.. tak mintak reta kita.. camner tue??..
dah masak dah ngan kawan macam nie.. alih2 barang hilang ntah mana.. kawan pon lesap cam chipsmore..

akirasuri said...

oh oh kesiann dia..
yang minjam tu lelaki ke perempuan?

Ungku Nor said...

Eishh..kalo pompuan, dia teruih kasik jer.
Takde dakwa-dakwi lagi dah!

Bukan tak kenal mamat nih camne..
lalalalala..;p

Orang Biasa said...

ko pecah masuk jer umah dia paihtu ko songlap la balik item ko tu. kalu kena tangkap, dua2 kena dakwa..wakaka! duduk sama dalam sel..

aku mengalami masalah suka memberi pinjaman (tapi bukan along). dah cecah riban-riban..baru bape sen jer aku dapat kutip balik..huhuhu

Lan Rambai said...

apa sangkutpaut gambar bear bunuh diri dgn kawan ko yg buat reta barang ko ni?



ohh.. aku tahu.... ko nak jadi pembunuh ya?

13may said...

luna: kalau tak bagi kan lagi baguih:D

azreen: hui...berani ka nak tampaq org tuh??? hahha...

jarri: dia yg buat bodo..bukan aku...

BP: lgsung tak relevan...hahaha...

orochi: hehhe..bijak betoi kepala hotak hang...

taiko: hahahah..last 2 weeks aku pi Ipoh, ada Wisma Taiko kat sana...kagum kagum!

nurul: boleh...tapi kita kena bahagi 4...hang, aku, ayaqmasak & esampah...

sha: aku tidoq tak lena tau...sebab tadak Teddy tuh..

merapuman: hehhe...tak syok la sampai nak gaduh2...

esampah: hang nak buat apa ngan bear besaq???

maniQ: hang pun nak gak?? Takpa...kita bahagi 5...

nieys: kali nih ajer kasik dia pinjam..lenkali..boleh blah!!

zwit: tak patut...

anon: reta ko, reta aku;reta aku, reta akulah...best betoi quote nih:D

topeq: hahha...aku ingat sikit hari memang aku pi terajang dia dah...

anne: tadak...dia memang jenis pinjam pastu buat reta sendiri...

sleepless: betoi gak...kedekut boleh kaya tau!!

akma: salam...13May...tarikh yg istimewa kan???

edyan7: hehhe...nasib badan...

aarin: dia cuma pentingkan diri dia saja...

achik: kalau dia camtu..jahanam la harta benda aku...hehhe..

esampah: sat la..org dok sibuk kerat mr.bean nih...bak bahagi kat org...dah ramai sgt yg mintak...hehehe..

nitequeen: pinjam toyol boleh??? nak suruh pi kidnap balik...hehehe...

akira: pinjam laki...nak guna pompuan...hehehe...

akak: alaa akak nih...biasa la...semua tu taktik...hehehehe...

OB: wah! lagi masalah tambah2 kalau yg meminjam tu adik beradik sendiri....

Lan: hehhe...cuba membayangkan apa akan jadik kalau aku gantung dia...huarghhhh!!! ganas ganas!!!

akuokay said...

(notes: what i'm gonna said might be not related to this entry)

weih, bro.. gua ada korek2 peti harta karun bro yang lama-lama(refererences: Blues untuk 13may...)
I've found a miracle thing today, that a bit similar to your story. Check it out here Br N A P O L E O N

"A riveting talk of how someone was raised amongst music, murderers and corruption, yet still was able to find his way through to the light of Islam from the darkness he once was in."

mannn... that was incredible. Islam is miracle.

LediAgli said...

weii lapaq lapaq.. aku nak pinjam makanan bleh dak.. pizza ka.. cekodok pon tak pa

13may said...

akuokay: Islam is miracle!

ledia: karipap ada ler...

MaNiQ KaYaNgaN said...

update..update.. tak kan masih tak dapat barang kesayangan tue.. muahhahahha.. semalam aku cilok topik nih untuk kejer aku.. tima kasih arr...

Taiko said...

Ha hah ha .. betul betul.. aku gi ipoh dulu bangga je aku nampak wisma taiko tu.

13may said...

maniq: dah updet dah...

taiko: hahahaha...aku memang kagum gila:D

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may