Tuesday, November 28, 2006

Layan Jiwang...

27Feb
Pertama kali tersua
Aku mendekati
Engkau membalas
Kita bahagia
Tapi hanya seketika

Badai melanda
Cuba bertahan
Tak berdaya
Akhirnya tewas
Derita bersama

Sekian lamanya
Kembali sediakala
Tetapi halangan
Tetap menjelma

Kini telah pulih

Namun
Kita tetap parah dan sengsara
Ku pohon maaf
Atas segalanya….
ps: Cinta memerlukan pengorbanan???

68 comments:

eSampah said...

erm.. x tau nk kata apa..

Ayaq masak said...

frust menonggeng nampaknya. :P

achik said...

pagi2 dah layan jiwang brader ;p

nis said...

Ada yg kata "Love may not ask you to give up your life, but it will require lots of sacrifices." tp ada gak yg kata "real love doesnt need sacrifice,real love needs volunteer". Mana satu yg betol pun tak tau la

nurul said...

mmg la cinta mmerlukan pengorbanan..tapi kalo sorang ajer yg asyik nak berkorban..mane tahan brader..sakit oo..
tapi semua tu sebab sayang..
bila dah sayang..semua elok je..
sakit hati tak terasa..tapi sampai bila nak tahan?? sudahnye makan diri sendiri...
huh..penat la kalo dengan cinta ni..

ep, apasal aku plak emo disini? maaf ye tuan umah..eheheh:P

kakLuna said...

takkan ada cahaya melainkan lilin terbakar, tidak ada pelangi melainkan hujan membasahi, tidakkan sedap rasanya air melainkan di'cemari' perwarna dan perisa

halangan dan dugaan adalah lumrah dalam perhubungan, jgn ikutkan hati tetapi gunalah akal dan kewarasan. Lihat masalah sebagai pendorong, bukan pemusnah. Hidup optimis, berfikiran positif. Usia kita bukan panjang untuk dibiar dalam kesedihan...i know you can get through it...ok, kawan?

eSampah said...

mula2 aku x paham. pasai apa dh cinta nk ada korban2 plak. tp bila aku igt blk, ceta kiamat sudah dekat tu..

aku igt lg mcm mana pak aji romli korbankan ego dia sebagai pak aji. dia belajaq nyanyi lagu rock. sebab apa? sbb dia suka kat mak saprol, Ibu Endang.

tp last2 walaupun x dpt kawin, dia redha. pasai bg dia, Allah SWT lebih tau apa yg terbaik utk dia. hmm.. mungkin ni la kot erti pengorbanan.

p/s: aku merepek apa tah ni. ada kaitan dgn post hg dak?

zwitterion said...

bab cinta2 ni x pandai la..:).kadang2 kita pikir benda tu buruk, (cthnya break up),tp sebenarnya itulah yg terbaik yg Tuhan dah susun utk kita..pasti ada hikmahnya..

shahril aley said...

ni baru jiwang tahap dewa yang berkarat2.hahaha....tak tau aku ko ni kreatif bab tulis lagu@sajak@madah@etc......
all de best dalam mencari cinta ko yang sejati.....jgn berkorban jiwa raga sampai ilang akal fikiran....

nieys said...

jiwang karat.. hehehe.. orang jiwang tu penyayang.. takpe.. muahahaha... :D

FedaBeckham said...

hai 13may. hehehe..,apa yg awk maksudkan dlm komen awk,dlm blog saya tu..? x paham laa..,pasal boya2 n air yg tenang tu..? leh explain kan x..? hehee..,time ksh laa kerana tersesat msuk ke blog saya tuu. dtg2 ler sllu yee. Baru jek nk blajar2 wat blog nie..

Suri Rahsia Abang said...

layan kepala? dulu kan, masa aku balik kampung masa kecik-kecik dulu, nampak ada kepala melayang kat udara. hantu penanggal. berterabur kami lari masuk umah. jadi aku nak tanya la, layan kepala ni, layan kepala yang melayang kat langit tu ka? lalalala~

~comei~ said...

layan jiwang gak laa...

Aku Bukan Bidadari said...

cinta bukan setakat pengorbanan..tapi segala2nya tentang hidup..kalo ingin bercinta harus cekal dan yakin sentiasa :)oitt bucukk isap rookokk!!!

MaNiQ KaYaNgaN said...

weii.. ko frust ker.. aku nak rawat nih.. jom naik ambulans.. hohoho..!!

sabar.. jiwa pedih itu biasa.. jgn merokok lebey2 arrr.. nanti jiwa bergelora.. ekekeke...

apa aku ckp nih.. chiowwwwwwww

RaFFLeSiA MeRaH said...

27feb lagu ko yerk...sehari peh besday aku laaa...hehehehe...sape nak terkorban, berani la bercinta, mueheheheh...ha, gambar ni dah x cam rosyam noor dah...cam malek noor pulak aku tgk...wakakaka...

edyan7 said...

ni ko frust hapa ni... awek ke...rokok abis hah! huhuhuhu... teruk aku ni... tak simpati langsung!

13may said...

esampah: layan ajer...hehhe...

ayaq: dah tungging buyung dah....

achik: hari ni jadik mat jiwang:D

nis: dua dua betoi kot...

nurul: tgh di lamun cinta ker??? hehhe..

luna: i'm okeh...hehehe...cuma terkenang...

esampah: hang dok merepek apa nih??? hahha...

zwit: mungkin anda patut bercinta...dari situ anda akan belajar dan seterusnya menjadi pandai:D

aley: cinta itu umpama kurap, makin di garu makin sedap!

nieys: jiwang, penyayang dan manja...uwekkkkk!!!!

beckham: Hi Fida:) cinta? boya? air? maybe ada kaitan...hehhe..

suri: hahha...tu layankepala yg agak misteri:D

comei: dlm gila ada jiwang:D

bidadari: cinta mcm isap rokok...makin di isap, makin ketagih:D

maniq: jiwa bergelora jika tadak rokok:D

RM: wah! dah jadik ahli bina badan dah aku...hehhe...

edyan7: cinta kerana simpati tak bermakna....hohohoho....

Sikenit Comel-AminBakish said...

sabarlah 13may... tak de jodoh. tapi ada ramai lagi, wanita2 yg lain. tinggal ko kena ngorat je... hehe :D. JGN KECIWA... :D

hayad said...

wah,sdp sajak, ko cipta sendiri ke?

kingbinjai said...

cinta perlukan pengorbanan?

lebih dari yang kau kene tahu

amanitium said...

oit, ape barang jiwang meleleh ni?

aku agak tentu ni soundtrack untuk movie "antara gadis dan rokok." ye dak?

Azer Mantessa said...

Aku baca sajak nih … ada feel … power!

Ungku Nor said...

Kita takkan rasa kita dah berkorban macam-macam untuk CINTA kalau cinta yang kita beri tu tak punya syarat!

..dan kerana cinta yang kita beri tu tak bersyarat, kita takkan rasa kecewa kalau setiap pengorbanan kita tak berbalas.

Yang sakitnya hanyalah bila CINTA TANPA SYARAT milik kita tu tak dihargai olehnya.

Orait bebeh?

Dah la sayang, toksah la jiwang2 cam nih.
Hang tak UNIBERS aa..

lalalalala ;p

eSampah said...

lorr.. aku igt sajak main2.. aku merepek la ataih tu..
hg betoi2 tgh tensen bercinta ka?
awat ceq? sabaq na..
InsyaAllah berkat kesabaran, hg akan ada penghujung percintaan yg baik..

Angel Eyes said...

Cinta memang memerlukan pengorbanan dan kesungguhan.

Tiada lagi cinta untuk saya.

Sekian

ad3ck said...

100% wat sendri ker neh? ker ader copy paste..ehehe..

btw,
JIWANG GILERR!! ;p

shahril aley said...

cinta itu umpama kurap, makin di garu makin sedap...wah peribahasa baru.nanti ko jgn lupe buat koleksi peribahasa, boeh kalahkan karam singh walia plak.hahahaha

ayu_mkay said...

sesekali berjiwang... meluahkan segala rasa yg terpendam... tidak merugikan.. malah melegakan.. jom kita layaaaaaaaannnnn..

apa pun yg lalu tetap kenangan terindah... ehhh ye ke? betul ke? sendri mau ingatlah kan :)

Ayaq masak said...

Sat aku nak wat analisis.

27Feb
Pertama kali tersua
Aku mendekati
Engkau membalas
Kita bahagia
Tapi hanya seketika

Ni tarikh first taim dia isap rokok. Bahagia mmg la bahagia tapi taim tu rokok dia dah habeh, so kebahagiaan hanya seketika.

Badai melanda
Cuba bertahan
Tak berdaya
Akhirnya tewas
Derita bersama

Ni mak pak paklong maklong kazen awek abang kakak mua dok taram dia soh berenti rokok. Cuba bertahannn yah yah yah tapi tidak berdaya dengan lambaian manja rokok. Akhirnya tewas. Derita bersama? Padan muke. Muahahahah.

Sekian lamanya
Kembali sediakala
Tetapi halangan
Tetap menjelma

Halangan yang dimaksudkan di sini adelah pengeluaran rokok2 baru sperti rokok berperisa stroberi yang kale pink tuh, dan juga kerajaan menaikkan cukai rokok.

Kini telah pulih
Mendee yang pulih aku pun tatau. Ni ayat nak menyedapkan ati senirik nih.

Namun
Kita tetap parah dan sengsara
Ku pohon maaf
Atas segalanya….

Dia cakap, "sorry bebeh, rokok is more important than you. Hasta la vista, baby."

Sekian saje analisis saya pada hari ni. Bak kata pepatah, majulah sukan untuk negara. Saya melaporkan dari bilik hijau.

:DDDDDDDDDDDDD

achik said...

hahahaha pandai ko ayaq buat analsis... dah rindu nak buat analisis kritis ke??? ;p

che'fara said...

hah? serious skola sama? makk aii.tahun berapa spm?
kita kelas teknik.

Orochi said...

tak sangka lak tahap jiwang ko ni sampai berkarat. Pastu frust menonggeng.. keh keh keh.. relax la bro..

eSampah said...

hapdet.. hapdet..

13may said...

sikenit: tak reti nak ngorat...nak 'ayat' pandai ler...huahuahuaaa....

hayad: hehhe...hakcipta terpelihara oleh 13may!

king: wah! bunyik mcm berat sajaaa...

aman: dilemma antara gadis & rokok..hahha..

azer: oh! ya ka?? nanti boleh saya compose buat lagu...hehhe..

akak: saya tak paham la??? boleh permudah dak??? hehhe..

esampah: mencintai atau dicintai????

angel: are u okey???

ad3ck: budak gila yg jiwang beb!

aley: hehhe...tunggu aku mereng lagi sekali...mesti ada peribahasa aku akan cipta:D

mkay: layannnnnn!!!!!!

ayaq: ish! betoi ka ayaqmasak yg buat analisis nih??? mcm tak caya...sempoi aaaa!!!

achik: tu tanda dia nak mereng la tuh...mula la mai merepek2...hohho!

fara: dulu kelas cikgu Wary...ntah la..dia ada ka tadak lagi skrg nih...hehhe...

orochi: hehehehe....layan blues!

esampah: hapdet hapdet!!! hehhe...tunggu!

Ungku Nor said...

13MAY cakap=>"akak: saya tak paham la??? boleh permudah dak??? hehhe.."

AKAK cakap=>hang memang lemburps!!
pikap sloooowww!!!
lemau!!!
jiwang karat reput!!!

buweeakkk.

happyirfa said...

hai 13 may..
mcm besday adik saya 13 may 1981.
tima kasih sbb bg komen kat blog saya..dtglah lagi.slmt berkenalan

nieys said...

semalam tengok Rosyam Nor berlakon ala2 sedih.. jiwang.. tringat plak kat entri awak ni.. muahahah..

faridfadhly said...

aku kasi satu puisi pendek khas utk kau

13 may...

sesungguhnya aku
ialah abangmu

sebab aku lahir 12 may..

sekian.

che'fara said...

oit email me jap.

so_fanni@yahoo.com

PuteriSatu said...

salam perkenalan ...mak oi..ramainya visit blog ko...aku ni ler 1st time visit..betapa ketinggalannya aku ek...

aku pun lahir sehari sebelum 27 februari tau....

oDja said...

gila bapak ramai-nya jelata berhimpun....ko sempat ke baca semua comments?

fiqroorganisma said...

aku seakan faham perasaan ini. hehuehuehe

shears said...

ahaha ayaq punya analisis sakan nooo...

akuokay said...

ileks ler brader...,
jom aku blanje teh tarek.

MaNiQ KaYaNgaN said...

tumpang tido dulu.. hohoho.. cinta kena korban ker?? tunggu la raya haji baru korban cinta.. ekekkeke

akumasihdisini said...

risau aku nak masuk blog ko...takut ke radiasi...bahaya woo...tapi aku masuk gak...jengok2 aper yg patut...tak kan asyik jumpa kat blog c Raff...tak nak komen aper2...lain kali aku komen...!

Ayaq masak said...

my - huhu semangat analisis nih! ;P

Iman Mawaddah said...

sokong analisis ayaq masak :) ..BTW..mencintai tak semestinya memiliki..walau pedih kene terima kerana semua itu sudah tertulis.

p/s: Kak RM..rupe dia jadi malek noor tak pe lagi.. jangan rupe dia bertukar jd adibah noor udah la :)

LediAgli said...

chenta memerlukan pengorbanan? ko korban la lembu ke kerbau ke.. chenta ni benda paleng amjadah.. bila kita ilang benda neh. kita tensen sedey bangang bodo2 ayam, tapi bila kita dah hepi balek, kita lupa dan bleh senyum..pastu siap cakap lagi.. "bodo la aku dulu" hishhh..

13may said...

akak: akak dok membebel hapa nih??? iyahhhh!!!!!!

irfa: kirim salam kat adik yea...errr...adik laki ker pompuan:))

nieys: hehhe...jiwang jiwang...

farid: wah! tukaq nick jadik 12may la..hohho..

fara: nak email jugak ker??? takyah la kot...dah tau kan...

puteri: engkaulah yg satu...si puterisatu...hehhe...welcome to layankepala:)

odja: oh! itu sememangnya wajib!

fiq: apalagi...create ler satu poem layan jiwang kat blog hang...nanti aku pi komen...

shears: biasa la...nak mereng memang mcm tuh...hohho...

akuokeh: itu betoi2 ayaq teh atau minyak masak??? hehhe...aku suka nescafe 'O'!!

maniq: oit...bila raya korban hah???

akumasihdisini: hehhe...takyah risau...aku percaya, antibodi hang kuat..boleh tahan radiasi...

ayaq: wey ayaq...updet la blog hang...tak larat dah nak pantun...jenuh aku tepis...depa ramai...mana aci!!

iman: ish ish...takkan jadik adibah noor plak...huhhu...

ledia: hehhe...mcm ada pengalaman ajer...share ler ngan kami:))

MerapuMan said...

wooi apa ni ... ? terlebih sentimental aka jiwang ni .. kau dah nak kena tinggalkan rokok ke ?

Bunga Rampai said...

Salam,
Cinta memerlukan tanggungjawab.

edyan7 said...

udah lah tu...hapdet please! huh!

Ayaq masak said...

limeplohlime!

Hapdet hapdet. Pemalas betul budak nih.

superdzu said...

56!

achik said...

57!

blue_cherry said...

hamboii.. komen mencecah lima puluhann..

jiwang.. wah semua orang menjiwang sekarang nih..

selamat laa hendaknya.

blackpurple said...

27 Feb itulah harinya aku diputrakan...!!!!

arianna adrizal said...

ni gara2 filem cinta ke apa ni??

13may said...

M-man: hehhe...jiwa kacau sikit:D

BR: salam kembali, mesti sedia untuk bertanggungjawab sekiranya ingin bercinta:D

edyan7: huh! emosi dah okeh...cuma bengang tak habih lagi...hehhe..

ayaqmasak: hip hip horraayy!!

Dzu / achik: lawan mengira yer:D

Ceri: Ceri dah okey ker?? hehe..

BP: nasib baik bukan 28Feb..kalau tidak jenuh tunggu 4 tahun sekali:D

Anne: hmmm...mungkin ada kaitan..heh!

bulanmeijugak said...

29 Feb la 4 tahun sekali

sha said...

eh eh terlepas plak entri ni. sakit punya pasal la ni. pendapat sha, cinta memerlukan masa kot. =p

blue_cherry said...

okey, awat tak okey plak..

hamba datang tumpang comment.. hak hak hak..

kasi cecah 100.

lunafighter said...

cinta..tak wujud...hehehe

13may said...

l-fighter: hehhe...ada yang kena nih...

Fiya said...

Ketinggalan sesi nie, aper pun bende macam paku kat dinding, bile dah tanggalkan tetap akan ader kesankan..kan..kan... Life goes on dan tanyer hati aper yang kita cari and aper yang perlu dikorbankan...Nasib kat tangan sendiri!!!!! As for me...sesiapa yang terkorban tue fiya minta maaf...Anda terpaksa dikorbankan!!!! Muahahahhahaha

سواعد لكشف التسربات said...

شركة كشف تسربات المياه بالدمام
شركة عزل أسطح بالدمام
شركة عزل خزانات بالدمام
كشف تسريب المياة بالدمام
غسيل خزانات بالدمام
افضل شركة تسليك مجارى بالدمام
كشف تسربات المياة بالدمام والاحساء
افضل شركة نظافة منازل بالاحساء
كشف تسربات المياة بالدمام والاحساء
كشف تسربات المياة بالاحساء
افضل شركة كشف تسربات بالخبر
شركة مكافحة الحشرات بالدمام والخبر
افضل شركة نظافة بالدمام والخبر
شركة عزل اسطح مبلطة وغير مبلطة بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة عزل اسطح بالجبيل
شركة عزل مائى بالدمام والخبر والقطيف الجبيل
كشف تسربات المياة بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
كشف تسربات المياة بالجبيل
كشف تسربات المياة بالقطيف
نظافة شقق بالدمام والقطيف
شركة غسيل خزانات بالدمام الخبر القطيف
كشف تسربات المياة بابقيق
كشف تسربات المياة بابقيق
كشف تسربات المياة بسيهات وعنك
كشف تسربات المياة راس تنورة
شركة سواعد


Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may