Tuesday, October 31, 2006

Aktiviti membuang masa lapang:)

Aku masih kat tempat keja…hujan turun lebat…nak balik pun tak boleh….so, layankepala dulu la:)

Aktiviti membuang masa lapang pun bermula…..


Dah masuk bulan November…dah nak abih tahun 2006…
Apa yg anda dah capai sepanjang tahun nih????
Aku??? Tahun ni memang mencabar bagi aku…byk sgt masalah peribadi yg aku hadapi tahun ni…arghhh! pedulikan dia…bukan itu yg ingin aku perkatakan di sini…

Selalunya….time2 hujung tahun camni, aku akan ghairah hantar resume untuk cari keja baru. Bukan aku nak tukar keja sgt2…cuma aku nak survey market….best sgt…
Aku akan pi walk-in interview mana2 yg ada..hantar resume online byk2…
kalau depa panggil interview…aku akan pi..even aku tau aku takkan dapat keja tuh..but at least aku dapat timba pengalaman interview aku. At the same time…aku boleh tau nilai pekerjaan aku sekrg…from there, aku boleh take inisiatif untuk improve aku punya produktiviti….

Selalunya aku akan demand gaji yg agak tinggi…kalau depa panggil interview, aku akan goreng depa sampai hangit…kadang2 aku yg kena goreng ngan depa…depa lagi power..tapi tak kisah la kan..janji aku enjoy…depa perli aku…aku camdet depa…give & take…sama2 gelak…sama2 tukar opinion….kadang2 depa layan kita mcm hampeh…tapi selalu memang mcm hampeh pun…kadang2 just untuk cukupkan kuota interview..kadang2 just untuk standby candidate…mcm2 akai depa ada…padahal bukan nak amik orang pun…

Tapi, kebykkan member aku yg suka2 pi interview…yg tu selalu dapat. Bila dah dapat…mula la dlm dilemma…nak pi atau tak?? padahal depa main2 saja…so, awas! jgn dok main suka2 pi interview saja…buat mcm aku, kalau aku suka2 pi interview, selalu aku letak gaji mahai2…minta kurang pun…mcm tak kurang…byk kali dah aku sangkut interview pasai gaji…depa takleh nak bayar…aku tak kisah pun…bukan aku nak berenti keja kat sini…just for fun…tapi kalau depa offer baguih…aku tak tolak punya…hehehehe….

Dulu masa aku lepas grad, aku keja kat SP…baru keja 3-4 bulan camtu..kompeni bankrupt…muflis..papa kedana..satu sen pun tak dapat pampasan…
Pastu, aku punya la desperate nak keja…mintak sana, mintak sini…last2 ada gak kompeni yg panggil aku interview. Masa hari tuh, ada kot dalam 30 org yg depa panggil…depa bagi kami dok dlm satu bilik…depa tanya kami sorang2…pergh! tak penah plak kena interview camni punya style..depa cuma nak amik 2 orng…apalagi, semua pakat goreng la kepakaran masing2….begitu jugak la aku…tembak sana sini…
Bila dah habih interview semua org..depa bagitau result…dan dlm 30 org tu, aku salah sorang yg berjaya…peh! seronok gila…
Minggu seterusnya aku pi repot masuk keja…biasa la…first day..sessi perkenalan. Dia explain kompeni, tunjuk product, perkenal ngan org2…dan dia bagi motivasi….
Time ni aku bengang gila ngan mamat HR ni…dia bagi motivasi kat aku…
dia tanya aku soklan “ pasai apa kita keja?“
aku jawab la nak carik duit, nak carik duit dan nak carik duit…sebenarnya mcm2 aku jawab…tapi jawapan aku semua dia kata salah…apalagi, aku naik bengang la…mamat ni nak main2kan aku ka???
aku dah bengang..tapi dia terus paksa aku jawab..sampai last sekali aku surrender…
Dia pun bagi jawapan “sebab utama kita keja sebab kita sayang kat diri kita..memang kita keja cari duit, tapi cari duit untuk sapa? untuk diri kita..pasai apa untuk diri kita? pasai kita sayang kat diri kita….kita pakai baju pasai apa?? pasai kita sayang kat diri kita la..takkan nak keluar pekan tak pakai baju…nanti org kutuk diri kita, kita gak yg malu…so, sebab tu la kita pakai baju, sebab kita sayang kat diri kita…mcm mana nak pakai baju? Kena beli kan??…nak beli kena ada duit, nak duit kena keja…so, sebab tu la kita keja…bla bla bla…."

Aku terkedu…ada betoi gak dia cakap…tapi aku muda lagi masa tuh, sebab tu senang naik angin…pastu dia tanya aku..berapa lama nak keja kat situ??? aku jawab taktau lagi….dia senyum saja….

Dan..itulah hari pertama dan terakhir aku keja kat situ…even satu sen pun tak dapat…tapi aku dapat satu ilmu…

KITA KEJA SEBAB KITA SAYANG DIRI KITA!

hangpa semua setuju atau tak??? Terpulang......tapi yg mana jadi suri rumah tu..takyah la keja sebab itu menunjukkan yg laki korang amat2 sayang korang...hehehehe....

Ok..setakat ini dahulu. Sehingga kita berjumpa lagi..hujan dah berenti..aku nak balik tido:)

ps: Sapa2 ada keja kosong..bagitau la kat aku. Aku nak apply…serius nih..bukan main2.. Area KL pun takpa…dah cemuih dah dok Penang nih….

29 comments:

Sunan_Jati said...

aku pun syg jugak diri ku...
hehehhe... jgn la tukar keja maksud nyer aku pun syg jugak kat hang oih... hehehehehhe!

zwitterion said...

menukar keja tu memerlukan pertimbangan yg...
tp klau dh ada peluang yg lbh baik..apa salahnya tukar,jgn yg dikejar tak dapat, yg dikendong berciciran

Angel Eyes said...

tapi tak salahkan if tukar keje tu nak tukar angin?

dtg lah keje kat kl, ajak sunan jati sekali!

night Queen said...

naper ngan keje lama? dah boring ker? aperpon if ader peluang jangan lepaskan..

laddyberd said...

nak cari keje? moh ler keje kat ofis LB. he..he..
tak ler gurau jer.. LB cuma amik pekerja biasa jer.. bkn exec..

achik said...

laa sehari je... saya pun ada experience keje sehari hehehe...

kingbinjai said...

keje. simpan duit. meniaga. benti keje. meniaga. cari pekerja. aku plak interview org. mana tahu. nanti kau interview dengan syarikat aku. hah!

Hamka said...

ada ustaz cakap, kita berdakwah kerana kita sayangkan diri kita..

sayu rasanya...

Orang Biasa said...

aku keja sebab...keja adalah salah satu stage dalam kehidupan aku. so aku follow je flow tu..

Ayaq masak said...

Dah cemuih duduk Penang? Takpe la...

esampah said...

apa kata kita tukaq keja suka sama suka?

13may said...

sunan: hang sayang kat aku??????? ishhh...

zwit: takut jugak kalau kat kompeni baru takleh nak blogging...hehhe...

angel: hmmm..ingat memang nak keja kat KL pun..tapi sunan tak kasi...nanti dia sunyi..kesian kat dia...

nitequeen: saja2 suka nak tukar keja..hehehe...

LB: berapa gaji yg LB boleh offer saya???? hehhe...

achik: hahha..pastu depa tepon tak renti2 suruh mai keja:D

king: hahaha...dah jumpa kabel nih:D

hamka: aku setuju ngan hang...sayu jugak rasanya...

OB: keja adalah sebahagian daripada kehidupan...enjoy ur work!

ayaqmasak: takpa la...nanti senang2 aku turun penang tengok hang..okeh:D

esampah: sanggup bekerja hingga lewat pagi? sanggup terdedah ngan radiation dan chemical yg dasat marabahaya?? Pikir masak2 yea...hehhe...

superdzu said...

tak payah kerja ah.
masuk akademi fantasia..leh jadi kaya raya.


ini adalah pesanan dari mawi

MaNiQ KaYaNgaN said...

wah.. aku byk kejer utk ko.. antaranya masak untuk aku.. huhuhu.. jgn la dok boring jer.. hang keja pasai apa?? pasal hang sayang diri hang kan.. keja la kat situ sampai tua.. huhuhu..

Datang la kl.. berlambak kerja.. macam2 ada.. rajin ngan tak rajin jerk..

kakLuna said...

sampai ati hang cemuih dok Penang....Penang best apa..

arianna adrizal said...

sy keja sbb nk bayaq utang ptptn!! muahaha ;P

cam sama ja cita.) interview suka2. demand gaji. penah gak sekali dpt keje tu w/pun mintak gaji unreasonable. tp ntah.. time tu tak ready nk pi lg kot.

nk try keja kl.. hang bahagian pa? it?

JalakLenteng said...

KITA KEJA SEBAB KITA NAK DUIT LAH...

MaNiQ KaYaNgaN said...

aku tau sunan jati musti bertenggek cam burung kakak tua kat sini kan.. huhuhu.. so nak tumpang 13 may jerit kat dia.. "selamat hari raya.. lewat arr ucap.. pasai apa aku dok jerit kat sini..?? pasai blog dia tak bley nak masuk lansung.. dari sebelum raya sampai la nih.. pelik gak aku... huhuhu.."

sekian terima kasih incik 13 may.. huhuhu.. tahun depan aku blanja nasik kandaq..

akirasuri said...

oh oh saya sayang diri saya sebab saya takut kena heret masuk court tak bayar hutang mara..ha ha ha...

nurul said...

sayang sgt kat diri sendiri..pasai tu aku benti keja..hahaha:P

Ungku Nor said...

meh sini keje kat Sban (hang jgn ngengada tanya sban tu hape tau?akak takde nak sihir2, akak terus tembak je kang!!)

Keje kat rmh akak, jadik Neng aka Supir, nak? nak??
Gaji akak kasik up sikit la dari gaji awk sekarang.
hahahahaa..
sanggup kaaa??

13may said...

Dzu: nanti aku masuk...korang sms aku byk2 kasi aku menang yer:D

maniq: keja jadik chef ka? berapa boleh bayaq???? hehhe...

Luna: sekali sekala nak gak tukaq angin:)

Anne: kita bayaq hutang ptptn pasai kita sayang diri kita la...hehhe..

Jalak: aik??? pendekar guna duit jugak ka??? bukankah pendekar guna sistem barter....hohho..

maniq: dah inform sunan dah...nanti hang belanja kami 2 org mkn nasik kandaq okeh:)

akira: tak mau masuk court pasai kita sayang diri kita la...hehhe..

nurul: baguih..baguih...satu tindakan yg amat bijak:D

akak: Sban tu hapa hah??? hahahahaha....

arianna adrizal said...

takk jugak.. kalau sy tak bayar, pak sy kena bayar. so sy bukan syg diri sy tp syg pak sy laa kann. haha!

13may said...

anne: hahha..anda seorang fast learner...bagus bagus:)

MerapuMan said...

aku sayang kat anak bini aku sebab tu aku tak tukar kerja. kerja aku sekarang ni mudah. boleh balik awal, dan malam selalunya aku dah ada kat rumah by 645pm (kecuali hari ni dan beberapa hari yang malang di mana ada benda kena yg kena settle/support - aku masih kat ofis)

tak macam jiran aku sorang, tukar kerja nak gaji lebih, tapi sampai rumah paling awal 9PM everyday - hampeh!

13may said...

merapu: aku setuju ngan hang...mesti anak bini pun sayang sgt2 kat hang!

LediAgli said...

aku lak keja.. sebab aku nak keja.. penat jadik sangap.. hishh.. keja keja keja..

13may said...

ledia: hahahaha....keja byk pun boleh jadik sangap gak:D

Anonymous said...

CIMB tgh nak amik org kot. tadi ada kawan kasi senarai. email nis eh. nnt nis emailkan kerja2 tu.. zanisa@tm.com.my

pasai quote napa kita kerja tu.. best gak tu.. moga itu dpt jadikan kita lebih bersemangat utk keje.. hehe.. - nis comai.

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may