Tuesday, October 10, 2006

Saya under pressure...

Received email from big boss on Monday early morning:
"Hi 13may..how's the progress? Pls make sure the equipment can be use within this week"
Ok...saya under pressure sekarang.
Tapi saya masih lagi sempat update blog saya. Heran kan??? Pada mata boss saya...saya seorang pekerja yg suka jalan2, sembang2, lepak depan PC lama2 (layan blog, email, internet). Pendek kata...main byk. Tapi, kerja yg diberikan pada saya dapat disiapkan pada deadline yg ditetapkan. Dia memang hairan dgn cara saya bekerja.
Tetapi ini adalah cara saya bekerja....sambil bekerja sambil bermain (dan sambil update blog, komen blog terutamanya bergaduh ngan SUNAN JATI yg merupakan musuh ketat saya di alam maya ini!!!)
Monday
Tuesday
Ok...kelihatan saya begitu tenang sekali. Padahal saya dalam keadaan yg tertekan sekali.
Apa akan terjadi pada saya kiranya saya tak dapat menyiapkan kerja tersebut...maksud saya equipment tu masih lagi takleh nak guna??? Apa saya nak jawab???
Dlm saat kritikal camni...teringat kata2 dari ex-manager saya:
"13may..remember this... To be a great manager, make sure u know how to convince people, but if u cannot convince them, make sure u know how to confuse them.."
Yaa..saya perlukan alasan2 untuk meng'konpiuskan' big boss saya tuh....dan harap sekiranya pembaca yg budiman dapat jugak menyumbang idea2 yg bernas untuk saya meng'konpiuskan' big boss saya tuh....
Tentang boss saya.....boss saya dah konpius lama dah....
Fyi, boss saya adalah boss saya la...big boss saya adalah boss kepada boss saya merangkap big boss saya...(Tokey department saya)

42 comments:

blue_cherry said...

wah wah.. jadi org pertama yg comment.

Sama laa kite, nak kerje siap ari nih.. sok investor nak datang.. haru-haru. Tp sempat gak sya update blog. he he.

Apa pun, kerje tuu kasi settle tau.. huahahaha..

esampah said...

erm.. susah ni.. kata kat dia erm..

"sy mungkin x dpt sedia kan equipment tu sbb equipment utk sy betulkan equipment tu x cukup. tp x jgn risau.. sy cuba jgk demi kepentingan company"

erm.. mcm hampeh ja alasan..

Azer Mantessa said...

"13may..remember this... To be a great manager, make sure u know how to convince people, but if u cannot convince them, make sure u know how to confuse them.."

i like this :D

superdzu said...

baju belang2 tu tak boleh order ke?

Sunan_Jati said...

Wah... superdzunie suka bajuhang la 13may.,. abisla.. nanti dier order semua plak..uhuhuhuhu! jgnmarah dzu guraujer.. hehehe

Angel Eyes said...

ello.. tunjuk la muka. mana tau jiran sebelah rumah ker? sepupu ker? hehe

keje anda amatlah merbahaya.. tapi best tau!

amanitium said...

gambaq first tu, nampak macam hans isaac dari tepi, nasib aku lelaki. haha.

zwitterion said...

memang radiation area betui.dok cari alasan utk mengconfuse, akhirnya sy pun dah confuse..hehe
alah..13may mesti pandai ni bab2 confusekan org2.

laddyberd said...

cam menarik jer keje...

eleh.. klu bos dah sayang, alasan aper pon bos trima...

layan....

JalakLenteng said...

hoi tuan hamba,
mana ada pahlawan melayu layan2 mesin2 tuh..
Ingat, yang ada pada kita adalah keris!!

Ayu said...

salams 13May.. baru sampai sini ikut jejak awak di blok kwn2 sy..
saya suka dgn kata2 boss awak itu.. lepas ni bleh la sy pakai :)

MaNiQ KaYaNgaN said...

huhuhu... aku penah digelar penganggur coz dok lepak depan komputer jer. cam ko gak mengirai idea di alam maya... wakaka.. pasal tunjuk belakang jer..?? belang2 cam baju harian aku.. ekeke

Taiko said...

wahhh.. mesin bom nuklear!!!

shahril aley said...

amanatium - macamane la ko boleh kate 13may tu nampak dr sisi mcm hans isaac. aku tgk macam mamat bangla je. hehehe

13may - ala ape peduli big boss @ boss ko tu. buat bodoh sudahhhhhhh.....

hayad said...

erk! radioaktif? takot!

bunga rampai said...

Salam. Semalan under pressure, hari ini dah okey? Moga-moga :)

Sunan_Jati said...

Cekap sungguh org yang tgkp gmbr nie.. jelas terang menarik dan posisi yang baik.. huhuhu terer sungguh .. kagum aku.,. mesti ader amik klass cara2x nk tgkp gmbr nie...hehehhe

P/S: saper no... aku nk suruh dier tuh tgkp gmbr aku jgak la...

Orang Biasa said...

nih gambo spontan ke gambo posing tapi ala2 spontan? hehe.. Arini punya gamba tadaka?

Cara paling baik utk menkonpiuskan bos ko adalah dengan menyetelkan kerja tersebut. maka dia akan konpius macam mana kerja itu bule setel..?

13may said...

BlueCherry: hahha..tak sangka awak jadi pengkomen pertama...tahniah!

esampah: itu bunyik mcm aku saja yg konpius...hahha

azer: hahha...first u convince, then u confuse them:D

superdzu: bila beli baju PUMA, baju belang ni dapat free...hehhe

sunan: hang nak order jugak ka???

angel:hehhe...saya pemalu orangnyer...huahuahua...

aman: nasib baik aku bukan pompuan..hahha...

zwit: sometimes saya pun konpius ngan saya sendiri...hehhe..

laddyberd: sebenarnya saya yg sayang boss saya tuh...

jalak: pinjam keris hang...aku nak tikam mesin nih!

ayu: nak pakai..boleh...tapi untuk kegunaan luar saja tau, sekiranya penyakit berterusan, sila jumpa doktor yea...

maniq:kita mcm sama la...suka pakai baju belang..hehhe..

taiko: tau takpa....

aley:hmmm...mcm best ajer idea tuh....

hayad: time ni radio tgh tak aktif...so anda takyah takut...ok:)

BungaRampai: keadaan kembali stabil..syukur:)

sunan: lu apahal ni brader??? nak kena taboh???

orangbiasa: iya...sekarang memang dia tgh konpius pun:D

Aku Bukan Bidadari said...

woitt!!1
mcm knel macam kenal..baju ituu heheheee

kakLuna said...

senang je nak konpiuskan bos hang tu...hang ketuk2 sket equipment tu, pastu 'restart' mcm sudin startkan motor dlm citer bujang lapuk..kapowww..hahaha..biaq equipment tu siap landing atas atap..

Ayaq masak said...

Saya tanak deting dgn 13may sbb kalau saya deting dgn dia habislah sel sel dan tisu badan saya mati kena radiasi. Huhuhuhu.

Ayaq masak said...

Wey hang keja kat mana la?? GH ka? Hoho.

MerapuMan said...

Mengkonfiuskan boss2 pun memang kerja aku dulu2, tu sebab bila dah jadi 2nd boss, anak2 buah aku tension je sebab diorang tak boleh nak konfiuskan aku yang memang dah konfius ni. keep up the good work.

tapi, selagi kita content expert, boss akan always refer to us.

MerapuMan said...

kiranya kerja kau tu senang le juga ye. cangkung sini, cangkung sana and tekan butang sini and tekan butang sana ... wakakakaka....

MerapuMan said...

kiranya kerja kau tu senang le juga ye. cangkung sini, cangkung sana and tekan butang sini and tekan butang sana ... wakakakaka....

laddyberd said...

macam mana? dah dapat idea yang bernasss??

kemat said...

jgn konpiuskan bos..kang bos hang tau hang nak chong dia..kalau x leh buat balik tido dulu..esok smbung balik hehehhe (memang nak kne marah ngan bos la kalu wat gini)

blue_cherry said...

Sah terlalu under pressure sampai tak de 'post' baru.. he he

stay cool gituk.. :P

Junita said...

habaq kat boss yg big boss kata cam lain.. boss lak kata cam lain.. paih tu konpiuskan big boss pulak dgn blame boss kata cam lain pulak! Amacam... paih tu hampa sama sama fening fening lalat la....
slamat bukak posa....

l4dibird said...

wah! lawanye tali pinggang! eh..aku nak cakap lain..tapi wahh..oh wahh!!wah wah wah!!

ontahsapo said...

aku dah confused....

Sikenit Comel-AminBakish said...

13 may, amacam progress, equipment dah boleh guna ke nih?? hehe.. :D

esampah said...

13may,
hari ni dh jumaat. maknanya dh dkt ujung minggu.. erm... ujung minggu...
equipment hg gena? dh berjaya???

Orochi said...

huh.. ko ada stok bahan beradioaktif kan? bak mai skit.. aku nak buat bom.. hahaha...

laddyberd said...

emm.. ni gambar memang keje ker or pose jer?? he..he.. gambar hari selasa 2 macam utk pose jerr... heee....hee..

psstt.. orochi.. nak wat bo ajak aku sama.. aku pon minat... wat sambut raya nie..

kingbinjai said...

kalo bos ko tanya, ko jawab la :
1. what equipment?
2. im not 13may
3. kan ke dah siap? kan ke i dah hantar repot kat u?
4. eh? bila plak u suruh i buat mesin tu? i tak terima apa apa pun, u biar betul.
5. KIV
6. who cares?!

bunga rampai said...

Salam :)
Eh, dah hari Jumaat ni, masih under pressure?

13may said...

bidadari: baju tu hang yg kasi aku....hahha

luna: equipment landing atas atap, aku landing bawah tanah laa kalau buat camtu....hehhe

ayaqmasak:takpa...kita dating 2 org la..ayaqmasak antibodi kuat kan:)

merapuman:aku cuma expert nak kasi bos aku konpius saja..hahha

laddyberd: so far so good..

blue cherry:cool! dah selalu kena pressure camni...heh

junita: kak ju ckp hapa nih?? konpius saya...hahha

l4dibird: iyaa..lambang radioactive tuh memang lawa:)

ontahsapo: aku lagi la confused...

si kenit / esampah: everything ok...tarik nafas tarik nafas...hahahaha..

orochi / laddyberd: kasi alamat..aku pos kat hangpa 2 org...buat bom main mlm raya karang..

king:haha..good idea!

bungarampai: saya dah boleh senyum:)

Sunan_Jati said...

Kecoh 2000x!

13may said...

Blah la hang!!!!

Franco said...

very nice blog!
My name is Franco Di Giacomo
Would it make fun for you,
to make money in the Internet?
(Income for Life!)
Yes?
NEW Business, see the GDI video
www-franco.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may