Friday, September 07, 2007

108: Sketsa Kisah Sebuah Cinta

Tetiba jam loceng berbunyi
Tanda hari sudah pagi
Laki kelam kabut pergi mandi
Bini masih dok landing lagi

Laki keluaq bilik mandi
Bini masih dok guling guling lagi
Laki jerkah ngan suara tinggi
Bini kelam kabut angkat kaki

Sebab takut lambat masuk keja
Bini bersiap cincai cincai saja
Dok dalam keta buat muka toya
Laki pulak dok layan kepala

Muka bini mula la menjadi kelat
Sampai opis hempas pintu keta kuat kuat
Laki dalam keta bertambah la hangat
Terus tekan minyak sampai tak hingat hingat

Sampai opis masing masing buat keja
Tepon tak, sms tak…buat tak peduli saja
Tiba petang laki amik bini macam biasa
Bila jumpa masing masing senyum sebab marah dah reda

Sampai umah bini pun buat manja manja
Tapi laki kata dok mengada ngada
Tapi bini pandai menggoda
Terus laki berdebar debar dada

Lepas makan dua dua rasa lali
Masuk bilik laki bini senyum senyum nampak gigi
Laki angkat kening, bini angguk tanda jadi
Pastu dua dua tido tak sedar diri

Ini sketsa kisah sebuah cinta
Hanya rekaan semata mata
Kalau nak tau kisah selanjutnya
Sambung semula di rangkap pertama….
----------------------------------------------------------------------------------------
[Versi Kemaskini - Piala Malaysia]


BIAR JASA JADI KENANGAN

116 comments:

13may said...

Hahha hahha....

Dapat ilham semasa dok sembang ngan seorang kawan....

Moga mereka terus berbahagia...

Amin.

:)

So'od B. Lebai Seman said...

tidoq x sedaq diri?
musykil2..
ekekeke..

tyrexia said...

Haah, tidoq ape tak sedar diri?

kalau hari hari cmni... boringnye...

lindosh said...

apa neh kesudahan tak besh o0o.. asyik tidoq ja apa barang?

inikah cinta?

haha

khairyn said...

hahahaha

Mahu jadi penyair plak ka? hahaha

Si B*ntang said...

cheq x brani nak kumen,cheq belom berlaki :P

Diyanazman said...

hahahahahaha!!! this is a good one!!

pu3nemo said...

apa mksud laki angkat kening,bini angguk tanda jadi tu?? =p

~ahni~ said...

Ingatkan nak cerita pasal terlepaih mangkit makan sok..... maklumlah tak lama lagi dah nak posa.

DiaHarris said...

hi abang 13may

*kenyit mata*

blh caya ker yg lelaki bgn, mandi dulu..

saya agak sedikit musykil ler....

podaaahhhh!!!!!!!!

skidg said...

cam tak beh la st nih.

skidg8 said...

betulkan ayat.

'cam tak beh la kali nih...'

:l

ween said...

amboi amboi.. pandainye diaa..

Sarah Mohd Shukor said...

salam may..

ewah2.. tu la dia laki. bila hangin pagi2 misti kononnye ada sangkut paut dgn isteri. padahal dia yg mmg suka emo pg2. huh.

kawaii_desu said...

rasanya lelaki yg slalu liat nak bangun pagi, bini yg slalu bangkit awai sebab nak gosok2 baju dan siapkan sarpan...

huhuhu may tipuuuuu
huhuhu

Peej said...

nyeh..nyeh..
kelakar..tp betul la kan..
things like this mmg wujud..asam garam berumah tangga..
cea2..poyo mcm ade pengalaman je kan..

SURI said...

amboi2 may... kemain lagik ek... kalo ko wat misti xpe. kalo aku wat mesti kena label gatal.. hahaha...

fiezafadilla said...

cheh....tido ker? apa barang???

kingbinjai said...

cheh penat la nak smabung balik!

sha said...

senyum senyum nampak gigi.. kenyit kenyit jangan tak kenyit ;)

K i a H R o N g G e n G said...

ehemm...sedak gua tgh minom milo.Kemain ko skrang nie may kehekehkeh pengalaman dan reality kehidupan.

Note : May boleh tak buat entry "What when wrong,when WOMEN became the man of the house".Sila layankepala bende nie,seem to me i saw the negative side jeks.Women are the one who's at the losing end.Terima Kaseh

zwitterion said...

hehe..ok la tu, tak de yg merajuk terus-terusan

MINAH CELOTEH said...

Dari mula sampai akhir kata
memang takde yang logiknya
mungkin benar hanya rekaan semata
untuk sekadar layan kepala

tapi apa pulak kalau di kata
ia keinginan 13may berumahtangga
barulah ada adengan selanjutnya
tambah dengan anak penuh sekreta.

c{;^)

wan said...

Dah tau kisah laki bini ni, ko nak kawen cepat ke lambat may?

Dalam pantun sketsa tuh, takde sebut pasal anak la.. hehe

Yatie said...

chewahhh .. macam teror2 aje dalam bab berumahtangga nieh .. :p

merapuman said...

woooi! kau dah ada bini ke :)

::QasiehFirdaus:: said...

oh oh oh.. ini untuk yg sudah kawen saja.. sy tak termasuk.. :P

aku said...

ceritera laki bini..:)

Ely said...

pandai...sungguh pandai awak. mcm org dah kawin hhehehehe.

oh my oh my said...

tere giler ko berboria...

Ku Ina said...

skeksa rumah tangga tp bab laki bgun awai tu.. issshh hang silap tulis kot no...
apa pun ...ole, ole, ole... kedah juara....

Ayaq masak said...

Hahahha best2...

tintaHati said...

waaahh may sejak bertunang ni expert betul benda2 cam gini... ;P

Ooopppsss...terbocor rahsia lagi...;D

hehe... ;P

~~~***aZaHygCoMeL***~~~ said...

boringnyer orang yg dah kawin camni...huhuhu

miss_tree said...

Ekekekkekekeke..
Kesimpulannya habuk pun tarak??
La la la~

bunga rampai said...

Di akhir sketsa saya tergelak. Saya kagum dengan kebolehan 13may menulis sketsa ini. Saya terhibur!

Moga minggu mendatang yang terindah buatmu. Salam :)

p/s eh, baru teringat ... si penulis tu macam ada pengalaman je berkisah-kisah laki bini ni :DD

Noushy Syah said...

Tehehhehe..I like the rhyme!!

So amusing!

Masy said...

ehem abg may²!

betoi kaa sembang dgn mmber... ke sembang dgn diri sendirik ihihiihi

13may said...

sood: letih sgt kot...hahha hahha :D

tyrexia: hehhe...penah dengar hari hari mau tak??? hahha hahha

lindosh: hehhe...kemuncak cinta selalunya di tempat tidoq...hahha hahha

khairynn: hehhe...actually member tuh yg cerita...pasai dia dok sakit hati...so, dapat idea nak buat semua nih...hahha hahha

siBintang: hehhe...takpa..layan la sketsa nih...boleh amik pengajaran...hahha

diyanazman: tima kasih :)

pu3nemo: oh! kena tanya org org yg lebih berpengalam...hahha :P

ahni: hehhe...bulan posa tak elok buat citer camni...hahha :D

diaHarris: oh! awak panggil saya 'abang'??? *pitam*

skidg: err....

skidg8: hehhe...selamat berpuasa :D

ween: errr...pakai hentam saja nih...hahha hahha

sarah: salam kembali...errr...tatau camna nak jawab...hahha hahha

KawaiiDesu: hehhe...mana la aku tau...errr..pompuan selalu mangkit tidoq awai ka???

peej: keh keh keh....no komen :D

suri: hehhe hehhe...kan camtu dasar lelaki :D

fiezafadilla: hehhe...abis tu...dah penat...hahha hahha

king: hahha hahha

sha: hehhe... *angguk angguk*

kiah: mak aiii...payahnya...jenuh la nak kaju camni....hehhe

zwitt: happy ending :D

minahCeloteh: hehhe....just suka suka layan kepala :D

wan: oh! tak reti nak masuk bab anak dlm sketsa tuh...hahha hahha

yatie: hehhe hehhe...abis member tuh, asyik tensen ajer...dok gaduh2 ngan bini dia...hahha hahha

merapuman: hahha hahha....errr...agak2 yang mana satu boss??? hahha hahha

Qasieh: oh! single lagi ker??? *kenyit mata*

aku: hehhe...layan kepala saja naa...hahha hahha

ely: hehhe...ilham dapat dari kawan :D

oh my: tima kasih...err..boria ker camni???

ku ina: errr...selalunya pompuan ker yg bangun awai??? mana cek tau...hahha hahha

ayaqmasak: *kenyit mata*

tintaHati: hehhe...belajar sikit sikit ;)

azah: weeiii...aku tunggu bawah pokok nyok...tapi tak nampak hang pun...

missTree: hehhe...

BRampai: salam kembali...just suka suka layan kepala. Tima kasih :)

NSyah: hahha hahha...saya yg menulis pun tergelak gelak....dlm hati dok pikir...betul ke keadaannya camni...hahha hahha

Masy: lorrr...tak caya ker??? bak mai number phone ;)

Azer Mantessa said...

perghhhh haku ingat tersalah masuk bilik ... pandai pantun gak ek

whoaaaa

13may said...

azer: hehhe....hentam saja bos...byk yg tak betoi nih :D

sYaFa~ said...

baguih ar bro ni..leh jadi penyajak ah gini..kihihkih

kurekuredalamperahu said...

may, lawaks la!

hishh..xnak la jadik camtu. pagi2 dah kena teriak. takmo...

13may said...

syafa: hehhe...sajak merapu buleh la :D

kurekure: hehhe...so, lenkali...bangun tido awai sikit...hahha hahha

eSampah said...

ahaha...

arianna adrizal said...

pantun apa ni asik senyum, jeling senyum, jeling.. len mcm ja..

13may said...

Esampah: hehhe...

anne: oh! ni la sketsa kisah sebuah cinta :D

achik said...

oit2.. kisah benar ko ke?? hahahaha ;p

nUr@dDeEn said...

Ntah, tak paham? Apa tuh? hak hak hak hak ...

nUr@dDeEn said...

Oit! Tahniah le kat org kedah. Ingatkan Perak nak menang. Tu ler, padan muka, Yusri tuh tak sesuai main kat bumi Perak hak hak hak ...! Weh! Hang pi tgk bola kat Bukit Jalil ka malam tuh, ah may?.. patut aku nampak macam hang hak hak .. :P

nanonano said...

*kesimpulan yg dpt dibuat

mcm xbes je kawen.

hurmm..

AiRynnz said...

hihihii...adat org berumah tangga...

may, tahniah!!! kedah juara ;)

13may said...

achik: mungkin nanti jadi benar...hahha hahha

norDeen: hang merepek apa nih???

norDeen lagi: hehhe...aku ajak hang...hang sombong :P

Nano: mana number phone nih??? ;)

airynnz: hehhe...biar jasa jadi kenangan :)

Azer Mantessa said...

hidup hijau kunin :D

So'od B. Lebai Seman said...

bangga sungguh jadi anak kedah! :)

13may said...

azer: hehhe...

Sood: hang kedah kat mana???

Mawar said...

uihhhh may.....
sejak2 coti kawen ni...
kemain lagi...
ahaQs!!
ahaQs!!
ahaQs!!
Tahniah kEDAH...

blackpurple @ jowopinter said...

Ha ha ha!

Tahniah Perak.. Eh! Silap. Kedah...Ha ha ha!

kakLuna said...

kalo awek hang orang Perak camna?
ada seloka lain tak? :P

kedah = hijau+kuning
perak = putih+hitam+kuning

spongebob = smua kuning

kesimpulannya, kalau pasangan tu datang dari kedah dan perak akan menghasilkan spongebob :)

betui dak may?

~~~***aZaHygCoMeL***~~~ said...

may tipoo..takder pon gambar bawah pokok klapak!

13may said...

mawar: hahha...hang ni cam lepas geram ajer...seminggu tak nampak hang :P

BP: hehhe...

Luna: hehhe...buleh jadik kot...hahha hahha

azah: oh! gambaq tu tak memenuhi spesifikasi untuk disiarkan di sini :D

fiezafadilla said...

yeayyy...kedah menang!!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

huhuhuhu...bola bola bola....x mau tengok aarrrr....

sYaFa~ said...

bro..awak mmg suke merapu pun..heheheheh..kiddin'

wan said...

Rupanya hang sampai dah kat stadium tu noo.

Senyap2 sampai sini, taknak bagitau, taknak bawak buah tangan ler tuh. :)

13may said...

fieza: ingat nak ajak hang...tapi tatau nak contact camne...

RMerah: hehhe....rugi rugi...hahha

syafa: merapu berhemah...hehhe :P

wan: hehhe...tgn dah penuh bawa barang lain...hahha :D

Cik Seri said...

wat takut nak kawin jer...!!!

Scarlett Julia said...

best KEDAH juara...

Leeds Al-Malique said...

hijau kunin mata aku jadinya!

D said...

oiiii.... pegi kawinla cepat! Terrer betul dia ni!

~qudwah_mardihah~ said...

it's must be the sweet memory.....yeah....selalunya benda2 mcm ni la pengerat hubungan. baru tahu mana kawan dan lawan...

ermmmmm leh tahn juga kelakar lah sketsa hang ni..leh tahan..leh buat jadi ilham untuk tulisan akan datang! mekacih..

ayumkay said...

tahniah! tahniah! tahniah! kedah juara.. tapi hang ni penang mai ka kedah mai? tak pa no still kat mesia ye dak.

apa habaq? lama tak mai :)

kurekuredalamperahu said...

go KEDAH go KEDAH go!

eh..aku stay kat perak laa...

go PERAK! (tabahkan hatimu biarpon setelah dibelasah oleh KEDAH..)

PuteriSatu said...

muahahah...ada je idea 13may ni ye...apapun...entry dia ni mang tak menjemukan...chaiyok..chaiyok...(ayat semangat si zam huhuuu..)

Sastri said...

errr... mcm tu ke? takmo arrr kalau mcm tu...

- G O R O - said...

tahun nie hangpa sapu semua;
Sebab pemain hangpa lum kenai dunia,
hangpa ingat hangpa terer,
PIraaaaaaaaaaaaaaaaaaah.

tintaHati said...

Weh hang Penang mana boleh sokong Kedah...Ohh lupa si 'dia' org Kedah kan? kan? ;P

Ehem: May jangan marah...hang jer tempat aku bergurau...

kc said...

aah? tido sudahnyer? boring tul laa ko ni...isk isk

13may said...

cikSeri: eh! part angkat kening angguk angguk tu kan best...watpa nak takut...heheh :D

scarlett: hehhe...

Leeds: Tahun depan biru kuning plak :D

d: hehhe...selamat berpuasa :D

QudwahMardihah: hehhe...dalam stadium...jadi musuh ketat ngan member perak :D

ayuMkay: aku org Kedah :)

kurekure: inilah contoh anak jati Perak :)

puterisatu: tima kasih :)

sastri: hehhe...rileks rileks

goro: hehhe...terimalah kenyataan wahai sahabat...hahha hahha :P

tintaHati: hehhe...tapi aku mcm terpikat ngan org perak plak...jumpa kat stadium hari tuh ;)

kc: errrr....abis tuh nak watpe??? cek inesen ok...hehhe :P

DiaHarris said...

oi abang 13may lagi.... apa kena mengena penang ngan kedah ek?

mushkil lagi skali lar...

*angkat2 kening*

jaja said...

hehe aku pn ada letak pics hijokekuningan kat fotopages.

tp aku tetap takkan berpaling tadah terhadap perak =D

ILynn said...

awal gile smpi stadium...
duk atas pulak tuuu

Zabs said...

Salam May,
Tulisan tu dalam kategori apa ya?
Syair? Gurindam? Pantun Seloka? Boleh diasah bakatnya lagi.

ILA said...

wah!wahhh!!!
bgituler khidupan rumah tangga..
tapi apa yg En 13May kasi tau tu..nmpak sangat tak ada aura utk rumah tangga yg BAHAGIA.
apa sekalipun selamat berpuasa.
Kurangkan NGUMPAT ORG..hehe:p

Titicaca said...

sib baik aku gi keje kenderaan lain2 hahahaha...

nUr@dDeEn said...

Hak hak hak ... wah! Pulun sungguh hang nih. Takpa kasi can kat hang! Oit, bukan aku sombong la, aku takdak kat kl la time tuh, aku kat kg. Tapi aku tetap sokong negeri kelahiran mak ngan pak aku ho ho ho!!

PULUN KEDAH PULUN!!

orochi said...

lain macam jer pantun hang ni? hahaha... layan..
aku tak gi stadium.. tengok kat tv jer..

red giant said...

poyo kedah...biaselah sekali sekala masuk final...selangor paling best...kedah bodoh

Sarah Mohd Shukor said...

may oo may..

selamat berpuasa ye~

izzahazfar said...

Tetiba jam loceng berbunyi lagi
Tanda hari sudahpun pagi
Bini kelam kabut pergi mandi
Laki masih dok landing lagi

Bini keluaq bilik mandi
Laki masih dok guling guling lagi
Bini kejutkan dengan ciuman di dahi
Minta Laki bangun cepat mandi

Sebab takut lambat masuk keja
Bini tolong laki pakai itu dan ini
Dok dalam keta tengah fikir balik nanti nak masak apa
Laki pulak dok layan kepala

Muka bini senyum tanda rezeki
Sampai opis salam laki tanda cinta dihati
Laki dalam keta bertambah la hangat dihati...
Tak sabar nak tunggu petang nanti...

Sampai opis masing masing buat keja
Tepon tak, sms tak…buat tak peduli saja
Tiba petang laki amik bini macam biasa
Bila jumpa masing masing senyum sebab rindu di dada

Sampai umah bini pun buat manja manja
Tapi laki kata dok mengada ngada
Tapi bini pandai menggoda
Terus laki berdebar debar dada

Lepas makan dua dua rasa lali
Masuk bilik laki bini senyum senyum nampak gigi
Laki angkat kening, bini angguk tanda jadi
Pastu......

"Amacam 13May?....sorry sebab kacau bilaukan poem awak...its nice but I think its not real situation...right?"

13may said...

diaHarris: errr...camna nak jawab hah??? hahha hahha

jaja: hehhe...meh address fotopages hang...

iLynn: hehhe...awai tak kalut...

PakZabs: salam pakzabs...entah la...saya layan kepala ajer...hahha hahha

iLa: hehhe...selamat berpuasa :)

titicaca: mana ole ole untuk aku weiii???

NorDeen: takpa...tahun depan aku sokong Perlis plak ;)

orochi: hehhe...kat TV pun ok gak...err...betoi ka hang tengok kat TV nih???

Red Giant: takpa..tahun depan kalau selangor masuk final aku pi bagi sokongan kat stadium...kita jumpa di sana!!! err...a/s/l plss...awat tak tinggai link??? hahha hahha

sarah: selamat selamat :)

izzahazfar: hahha hahha...mcm ni yg sepatutnya...hahha hahha

jaja said...

nih ha,
http://jajaboo.fotopages.com

Mak Su said...

pantun sakannn nampak... idea bercambah2.

shahril aley said...

macam pengalaman ko masuk ke alam rumahtangga je? konfius aku dgn ko ni....hang ni single ke married?

byl said...

ade pengalaman ke?
merapu merapu

13may said...

jaja: TQ...dah jenguk dah...awat hang tak ikut???

maksu: maksu...nanti hantaq kad raya kat saya tau...hahha

aley: ahahahahaha.....lawak lawak...tadak la... Dude, hang cuma perlu berkawan ngan geng geng veteran ajer...and then hang akan dapat banyak ilmu...percaya la kat aku! hehhe hehhe..cuba hang ikut geng geng org lama nih...geng geng yg ada banyak bini...sure hang akan dapat byk benda yg terfikir oleh hang... cuba la...hehhe :D

byl: hehhe hehhe....memang merapu pun...byk sgt yg tak betoinya...hahha hahha

iEn said...

xpe perak.. tahun depan ada lagik.. idup perak!

jeketbiru said...

berbisa jantung tengok pic board score tu..adehhhh!
idup Perak! sambil tertunduk malu depan 13 may...hahaha

~ahni~ said...

UIsh... ada update version... mana satu 13May ni, yang pakai baju nombor 13 ka?

green apple said...

selamat berpose may.

aku nak jadik baik okkk.
jangan menguja aku supaya mencarut di blog konih.

blog aku mana berat la.
aku letak gambar pakwe lama je.

©Opah De said...

Rasa-rasanya macam pengalaman yang dialami sendiri oleh si penulis gurindam nih... tu la hari tu cuti merdeka lama sangat... huhu...Selamat menyambut ramadhan al-mubarak. Semoga mendapat keberkatannya. Amin. Apa komen novel Ajak? Ni mesti tak baca nih. Suruh ler awek baca dan komen... huhu...

Achik_Sufi said...

salam,
tahniah atas kemenangan kedah n selamat berpuasa...!!!!

bunga rampai said...

Salam Ramadhan 13may, dan selamat berpuasa :)

Tahniah hijau kuning :)

Yours Truly ... XOXO said...

ish ish isshhh...bini maaana la malas nak bangun pagi tu...ehehhehe ;P

haziQah said...

haha..pndai btul bwat pantun..
heh..mmg layan kpala la..
oho.mntang2 la kedah juara buat pantun pon loghat kedah no..;p
tapi..mcm tu kan slalu nye realiti umah tangga..wlupon aku x pnah pon brumah tangga..wawawa

Gua said...

hebathang mmg hebat..

marlon james pon hebat..

smua kedah hebat..

entah bila n9 nak buat treble..

13may said...

iEn: takpe...tahun depan aku sokong Perak :D

jeketBiru: hehhe...idup Perak :)

ahNi: hehhe...yg pakai baju hijau kuning tuh :D

greenApple: selamat selamat...ishhh...mcm tak percaya ajer kat hang nih...hahha hahha :P

OpahDe: Amin... :)

achikSufi: salam kembali...tima kasih...pos la kurma mai sini sikit :D

BRampai: Salam kembali...tima kasih dan selamat berpuasa :)

Xoxo: hehhe...ntah...hahha hahha

haziqah: hahha hahha...selamat berpuasa ;)

gua: hehhe...tima kasih :)

HAnA-Ni-Mo-Nai said...

sy ingin menyokong ayat2 kawaii...pompuan yg bagun awal k..
huhuhu...lelaki liat nk mangun pagi

13may said...

Hana watashi: iye la iyea laa...bluekkk :P

merapuman said...

aku hampir pergi ke stadium hari tu, tapi commitment byk, kenkawan aje pergi .. ha.ha.. aku duk rumah tengok menerusi tv aje :)

13may said...

merapuman: hehhe....mcm nak runtuh stadium kami bersorak :D

hUmmY said...

khokhokhokh!

asal cinta je..

msk bilek ek may?

:))

13may said...

hummy: errr...selesa sikit dlm bilik...wahahahha....err...bulan posa nih..tak baik imagine bukan bukan..hahha :P

eezaty said...

yay! kedah kedah!

13may said...

eezaty: biar jasa jadi kenangan :)

KiMiE said...

hang oghang kedah ka may..awat tak habaq awai2..nanti ghaya mai jitegha noo..kita pulun ketupat palaih tok aku..

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may