Monday, February 26, 2007

Kenapa yer???

  • Lelaki marah kepada seorang perempuan, dan kesudahannya lelaki tu yang kena marah balik….
  • Seorang perempuan telah melakukan kesalahan, akhirnya lelaki jugak yang terpaksa tanggung kesalahan perempuan tadi…
  • Seorang lelaki merajuk dengan seorang perempuan, tetapi akhirnya..lelaki tadi terpaksa memujuk perempuan itu
  • Seorang perempuan marah kepada seorang lelaki, tetapi selepas 5 minit…perempuan tadi bukan main sayang lagi kat lelaki tersebut….

Berdasarkan persoalan di atas dapatlah dirumuskan apabila seorang perempuan marah marah, adalah lebih baik pihak lelaki:

  • buat bodoh
  • buat pekak sepekak pekak badak
  • tengok TV dengan penuh kusyuk walaupun Berita Tamil
  • main dengan telefon bimbit
  • kalau ada nasik, baik makan nasik
  • buat buat ngantuk…takpun layan tido ajer…

Sebab:
Tadak gunanya pihak lelaki bertengkar dengan pihak perempuan kerana pada akhirnya perempuan jugak yang akan menang dan pihak lelaki jugak yang kena mengalah. Walaupun pada mulanya pihak perempuan yang bersalah..tapi last last, secara otomatiknya pihak perempuan akan jadik betoi….

Heran heran…..

ps: Aku perlukan sedikit masa lagi….

91 comments:

Ungku Nor said...

first!!!!
yea..yea..

Ungku Nor said...

lelaki majuk pehtu lelaki pulak kena pujuk pompuan tu balik?

kaedahnya, org laki toksah la ngengada nak majuk2.
merajuk tu diaplikasikan untuk org pompuan je!
org laki kalo kuat majuk..
tak jantan la nyaaahhhh!!!
awwwwww.

lalalalala..;p

Cik Kema said...

well, woman just want to be heard and man should listen to them! hehe ;)

Anak Mami said...

may, sebijik cam aku and hubby la pompuan and laki tu.. hehehe...;-)

eSampah said...

haa... buat la bodo dgn aku bila aku marah.. mmg nak kena la tu..

Leeds Al-Malique said...

persefahaman itu penting.

merajuk2 ni tak best utk kesihatan perhubungan...

ekekekeke..

alaa kalau hang dah sayang perempuan tu..layan jerrr :)

wan said...

yang ada lelaki kalau perempuan marah2 dia akan lebih marah2 sbb ego dia tinggi...tak nak mengaku salah/kalah...heh, men!...sakit hati dibuatnya...tapi yg seronoknya bila dah sedar silap masing2..making-up lah yg best..hahaha..pelik betul!

achik said...

lelaki merajuk... buruk giler!!! haha

nUr@dDeEn said...

wei May bukan semua pompuan macam tuh. Hang tuh yg silap dpt pompuan mcm tuh ahaks..ahaks..

Anyway, aku nasihatkan ko banyak2 la bersabaq. Kan sabaq tuh separuh dari iman dan menunjukkan lelaki tuh machooo sangat uhuks.. uhuks.. uhuks.. la la la la la

Mr PenyuBiru said...

hmm..ooo..hmm..ye la kut.hehe..

shahril aley said...

Ala lelaki selalunye jadi mangsa keadaan. Kena beralah walau bukan salah kite sendiri. Konon2nya klu tak beralah tak macho & mengalahkan perempuan. Aku rasa memang resam dunia ini la perempuan suke jadi Queen Control=sume nak menang @ dilebihkan. hahahaha.....

jaja jamal said...

kiterg wat gitu bkn saja2 tau, nak test ar, sama ada kowang tahan ke idak ke, kalu lulus test, kira ok la. then kalu nk majuk pun, sat2 dah la, lama2 pun buruk n nnt awek/balak/laki/bini fedup plak nk lyn, tak ke naya. huhu.

akhir kata, laki ke pomwan ke, be mature ;)

p/s: amik byk masa pun takpa 13may :))

zwitterion said...

taktau la...hehe.nak merajuk pd siapa??..

goboklama said...

Aku perlukan sedikit masa lagi....

aikk..dah bersiap sedia nak menjadi pasangan seseorg ke?

lindosh said...

haik.. hang neh awat mat ghi?? lain macam ja entri kali neh? jeng jeng.. ekceLi kan.. jgn nak nampak kekurangan pompan tu ja. nampak cam pompan ja salah. tak bleh oo pikiaq camtuh. lelaki perlu lebih memahami pompan. pompan hatinya haLus. so pelish jgn pandang remeh ngan perasaan pompan. nak aku huraikan lagik ke? jom sambil pekena char keoy teow.. pastu kasi telinga hang paneh sket. ngeh ngeh

kakLuna said...

jangan marah-marah

baik sama2 mengalah..minta maaf..beres..

ILynn said...

kejadian2 yg ko tulis ni aku mcm familiarrr je....

;)

mudin001 said...

point 1,2,3 tu memang betullah. kenapa ya? :>

~comei~ said...

perempuan pun menghadapi persoalan yg sama..

Perempuan marah kepada seorang lelaki, dan kesudahannya pompuan tu yang kena marah balik…

Seorang lelaki telah melakukan kesalahan, akhirnya pompuan jugak yang terpaksa tanggung kesalahan lelaki tadi…

Seorang pompuan merajuk dengan seorang lelaki, tetapi akhirnya..pompuan tadi terpaksa memujuk lelaki itu

Seorang lelaki marah kepada seorang pompuan, tetapi selepas 5 minit…lelaki tadi bukan main sayang lagi kat pompuan tersebut…

huu... sama kan??

orochi said...

hoho... hang gaduh ka? haha...

kemat said...

ingat nak copy entri ko nie pastu emel kan semua pompuan2 kat dunia nie..depa selalu kata lelaka tak memahami pompuan, tp kalu dah cenggini, sapa yg tak paham sebenarnya kan..

Diana said...

kalau pompuan marah, ko kena dok diam je. kalau ko bukak mulut ko sepatah perkataan je, makanya ko kena pujuk pompuan tu dengan sumthing yang bernilai $$$. kalau ko sayang poket ko, ko diam je okk? jgn banyak bunyik. aku mintak macam-macam kang.

Azer Mantessa said...

13may, haku nak kena tabik spring kat hang laa ... sebab mang betui apa hang cakap.

toink toink toink toink toink

cikdinz said...

lelaki dicipta sebegini rupa dan perempuan dicipta sebegitu rupa...

debikdebuk said...

Bagus la laki ni kan...

aarin said...

Akhirnya 13may tahu bagaimana nak menghadapi kerenah perempuan yer..

ita... said...

lelaki...
bicaranya sering menyelitkan rindu
manis sekali
dan
perempuan...
sering tertipu mengikut hati
yg tak menentu....

errr.... sajak spontan dari ita...

Queen Of The House said...

Semuanya lelaki kena tanggung lebih sebab memang dah macam tu ... agaknya sebab lelaki ni lebih kuat???

sya said...

emm.. kenapa le tak jumpa lelaki yg macam adik 13 may ni.. seingat kak sya lelaki yg kak sya jumpa semuanya suka hangin.. bila hangin kita yg jadi pendiam. Dan bila dah selalu2 hangin maka kita akan terus menjadi pendiam dan akhirnya lelaki menjadi bosan

Kaklong said...

salam,

hahaha..part tngk berita tamil yg tak tahan tu.

baru lepas kena marah ngan makwe ke? sabar ya..

betul, kalau satu pihak tgh marah, tk kiralah pihak lelaki atau pompuan, better yg kena marah tu diam dulu. nanti dah cool balik, baru jelaskan sebab musabab or settle masalah tu ngan baik. ni pun salah satu tip nak rumahtangga bahagia tau..

Pa'chik said...

kau.. bias.

pakteh said...

"secara otomatiknya pihak perempuan akan jadik betoi…" 13may kata.
"A'ah..." pakteh.

LaDySLeepLeSS said...

:) rajin juga anda menjengah.. terima kasih.. :)

famia said...

haha.
sebab tu la... wujud peribahasa..

"Ladies first.."

baru la gaya mutu keunggulan seorang gentleman.

p/s: ko tau tak perempuan tu mcm keling sket pangainye. dia berfikir pakai emosi. bukan akal. napsu nye pon ada 9. sbg lelaki yg berakal lebih dr 1... kena la banyak2 bersabar.

sabar tu 3 suku drpd iman woo.

yus said...

hehehe...tersenyum2 sorang saya baca n3 ni. Kenapa tu 13may....marah kat si dia tp si dia marah balik ker??haha. Betul lah tu buat diam ajer, nanti mesti si dia pujuk..hihi.

khairyn said...

salam,

prinsip binary - 1+0 = lengkap & seimbang.

prinsip khutub - U+S or T+B = lengkap & seimbang.

lelaki + perempuan = lengkap (melengkapi) & seimbang.

minda + emosi = lengkap & seimbang.

"Aku perlukan sedikit masa lagi…"
- setuju

Noushy Syah said...

eh eh..camtu ke? Tak tau pulak...ngehhh.Rasa2nya nothing wrong kalau pompuan pujuk lelaki, to me it's so sweet..sukalah pujuk kalau dia yang majuk..sbb lepas tuh ganjaran yang diberi sgtlah besar!! tehehhehehe....wink wink!!

wan said...

Banyak sungguh pertanyaan ko ni 13may, pompuan tipikal tak suka nih. :)

Yang penting, dia buat cemana pun kat ko, ,dia sebenarnya sayang kat ko. Saje je mengada2 mintak dipujuk tu.

Tapi rumusan tu betul lah, dan para suami mesti boleh senaraikan 10 lagi cara utk menghadapi pompuan yg marah marah.

Cuma, kengkadang kalau salah tu, ko kena tegur gak. Kang dia naik lemak kang, lagi susah kemudian nanti.

akumasihdisini said...

kesimpulan dari pernyataan yang ko timbulkan tue ialah...perempuan lebih tinggi dan besar ego nyer jika dibandingkan dengan lelaki...lelaki pada zahir nyer tampak ego...tapi hakikat yang sukar direalitikan oleh perempuan ialah...perempuan sebenar nyer ego...!

D said...

konflik orang yang belajar menatih.. hehehe! saya ada jugak kawan pompuan, dia merajuk tapi in the end, boyfren (time tu la, skarang dah jadi laki dia) dia yang merajuk. sampai la ni macam tu. ni nak crita camane??? dah terbalik-kot zaman ni!!!

ween said...

41st!!! yeay...

ween said...

cit, inilah dia orang lelaki... konflik itu pasti!! kalau tak tak hot and spicy lah kehidupan bercinta/berumahtangga.. kang bantai gelak je setiap masa.. ada yang ngantar ke TR..

Kak Lady said...

hehehe...tau tak pe...baik dok dendiam...jgn gadoh2...kan aman dunia

13may said...

akak: huii..pantas betoi...awai bangun tidoq...ngeh ngeh ngeh

akak: bukan ngengada akak...tersentuh sikit...hahha

cik Kema: hehhe...betul la;)

mami: hehhe...

Esampah: hohho...takut aku dengaq:P

leeds: iya betoi betoi...

wan: oh! yg tu dia tunjuk keras kepala...hahha

achik: hahha...

NorDeen: hehhe...kontrol kontrol...

penyu: hmmm...hahha

aley: hahha...aku selalu jdik mangsa keadaan...sebab tu aku maintain macho:D

jaja: hahha...masa masih panjang:)

zwit: merajuk ker??? meh aku pujuk;)

goboklama: hehhe...untuk menghadapi mereka mereka dan dia...huahuahua

lindosh: bila nak layan char kue teow nih??? ngeh ngeh ngeh...

luna: oh! mana ada marah marah....

ilynn: hehhe...kesian kat dia kan...;P

comei: hahha...sayangnya pompuan tu kat laki tuh;)

orochi: mana ada...aku maintain aman dan damai:)

kemat: hahha...buleh buleh:)

diana: diam pun duit habih gak...mcm mana nih??? hehhe...

azer: hahha...toink toink toink balik:D

cikDinz: hahha...bertuah jadik lelaki dan beruntung jadik pompuan:)

debik: otromen pompuan ada dak buat camni??? hehhe...

aarin: hahha...cuma saya perlukan sedikit masa lagi:)

ita: pompuan..kata katanya bisa membuat lelaki rindu...
dan lelaki, kata katanya bisa membuat pompuan terpaku....hahha...romeo romeo:D

queen: hahha...memang kuat pun...huarghhhh!!!

sya: hahha...org yang diam nih, sekali mai hangin...dasyat...huahuahua:)

kakLong: salam kembali...saya suka tengok berita tamil...cuma part sukan ajer...yg lain lain tak paham:D

pa'chik: hahha....cool cool:)

pakteh: hehhe...

ladysleepless: hehhe...sama sama. Jiwa kacau lagi ker???

famia: hahha...betoi la:)

yus: hehhe....heran heran:)

khairynn: salam kembali....teori yg menarik....adakah anda mempunyai masa untuk minum petang bersama saya??? ngeh ngeh ngeh

noushy: wahahahaha....ehem ehem:)

wan: hahha....adat la kan semua ni:)

AMDS: hahha...no komen:)

d: huahuahua...pening pening:D

ween: yuuhhoooo!!!

ween: hahha...asam garam kehidupan:)

kakLady: hehhe..peace!

Bunga Rampai said...

Salam 13may,

Nak tambah satu lagi...kalau ada gitar, main gitar ;) Masa menanti ke? :)

kingbinjai said...

kau ni, macam dah kawin ler...

Masy said...

study pasal pompuan manyak2 sket, pas dah kawen lg pening ahaks (eh aku ni laki ke pompuan??)

biasalah pompuan penuh dgn emosi.. sbb tu laki suke :D

13may said...

BRampai: salam kembali...ahha la...sambil menanti sambil main gitar...menarik bukan:)

king: hahha....hasil pemerhatian dan juga penyiasatan:)

masy: datang penang pegi jalan mana??? hehhe...

cikdinz said...

yaa betul !!!
kesimpulan nye buat bodoh jerk...hehehee..

Sunan_Jati said...

waoi bila nk blanja aku mkn ikan bakar plak.... ceh....
yer mmg betui.... egoisnyer wanita dlm kelembutan... lembutluar(nampak jer) keras dlm(sapa tahu!)... Cth mcm 13mei... hHHHHAHAHA!

blackpurple said...

Dah nama pun perem.....

areyoung said...

Perempuan nak brmanja sbnrnya... heheh

farahani said...

jadik perempuan lah best.sikit sikit drama.sikit sikit drama.heh.

kel@mbu said...

haha!! btui btui..

Lan Rambai said...

sebagai orang yang suka makan garam.. aku akui kata-kata ko tu 13 May!!!!... hahahaha

akuokay said...

ps: Aku perlukan sedikit masa lagi….

haha.. awek ko ajak kawen ka?
kher kher kher...
tapaukan aku nasi minyak karang.

Darling said...

terpulang pada individu. ada setengah2 lelaki mmg tak akan mengalah, malah tak akan pernah mungkin say sori. begitu juga perempuan.

so jantina bukan penentu, individu tu sendiri yang menentukannya. bagi aku, aku sukakan perbincangan. berdiam diri ni kekadang tak akan mnejernihkan keadaan pun. selalunya lelaki yg diam ni, akhirnya akan salahkan perempuan tu 100%.

aku mmg xkan mengalah kalau bukan slh aku tapi kalo dah slh sendiri, mengaku n mengalah je ler.

ps: i need time too... huhu

ernisuhana said...

hmm, bleh jumpe lagik ke lelaki yang senang mengalah? mengalah tu takde kot just lelaki jenis malas layan tu ramai la.

izinni said...

may,

kalau ko guna kaedah yang lima tu .. maknanya ko cari nahas. hehehe .. pompuan pantang sangat bila dia tengah cakap lelaki buat derk je. makin menyinga nanti. hehehehe ...
kalau ko heran, aku lagi heran. walaupun lelaki pening kepala dengan perangai pompuan, tapi tak boleh hidup tanpa pompuan. No woman No cry gitu. but woman is the opposite ... kalau tak takan ramai ibu tunggal sanggup menunggal sampai tua. hehehhe

GOOG LUCK!

~inilah saya~ said...

Aku setuju denga ko, sebab aku pernah jadi mangsa kepada perempuan seperti ini.

Eh tapi best apa.....

Inqilaab said...

Erk... 2 dan 4 [pandai-pandai saya bagi nombor], saya suka buat!

zhapfire said...

isk isk.....heran betoi ni.....thanks for the advice man!

cik pudica said...

aku plak lebih byk mengalah.. enci tol la..

marlinabaharom said...

melompat dari blog halogamora... ee.. iyer ke camtu? rasa cam tak betoi ajer! muaahaahaa...

Cik Lari said...

aku rasa

lelaki tu kau.

pempuan tu gf kau.

nak ditelan pahit, dibuang sayang punye kes ke nih 13may?

hehe

wickedwitch said...

sajer nyemak kejap. maleh nak nambah komen coz dah byk sesgt komen kat blog ko nih

kc said...

tu pasai untung jadik org pompuan nie...teehehe. apsal nama hang 13may? lahir masa tuh kaa?

tak penat ke nak jawap komen org yg berjela2 tuh?

tedungS said...

nasib baik bini aku tk camtu heheh

13may said...

cikDinz: hehhe...buat bodo sombong lagi sempoi:)

sunan: lembut?? keras?? hang sembang apa nih?? hahha..

BP: hehhe...

areyoung: oh! selalu ker buat manja camni??? :P

farahani: hehhe...so, bila kita nak bercerekarama plak??? hehhe...:P

kelambu: hahha...

Lan: oit! jgn makan byk2...nanti darah tinggi...hahha...

akuOK: hahha...nak bubuh lauk apa??? kurma kambing mau??? ngeh ngeh ngeh...

darling: berbincang pun..last last kalah gak...hahha...

ernisuhana: errr...aku jenis mengalah....ehem..ehem...kalah ada makna;P

izinni: hahaha....sesungguhnya memang lelaki perlukan pompuan....lagi ramai lagi best:))

inilahSaya: oh! romeo memang selalu kena camni....hahha;)

inqilaab: hehhe...welcome to the club:)

zhapfire: anda setuju??? hehhe....

cikPudica: mengalah...pastu lepas geram kat benda lain...hahha...errr...mcmana ngan watak PTM???

marlina: jgn lompat tinggi tinggi...nanti lenguh kaki:). Btw, welcome to LayanKepala:)

cikLari: oh! bukan sama sekali...aku umpama "ia bermadu, nak minum beracun"...hehhe..

witch: hehhe...sila sila...:)

kc: 13may = 13 Mei....hehhe:))

tedungS: baguih baguih....:)

Darling said...

maknanya alasan dan hujah ko tak cukup konkrit atau boleh diterimapakai,tu yang kalah gak hehehehe...

RaFFLeSiA MeRaH said...

oh oh...aku lum komen rupanya entry ko ni yerk?? jap nak baca, oooo..tak semestinye, lagi-lagi...ooo, x semestinya, lagi-lagi....ooo...x semestinya....hihihihik, benornya x abih baca lagi, sbb aku dah nak balik, kuang kuang kuang....

suzequatro said...

haa tau pun! muahahaha

Sastri said...

ada gak di mana perempuan merajuk, lelaki tu pun nak merajuk sama... LOL...

akirasuri said...

ha ha ha pasti entri ini ditaip ketika/sedang/baru bergaduh/merajuk pada awak hang kan kan..dah tahu dah..:p

13may said...

darling: biasa la...romeo kena mengalah dulu;)

RM: hahha...

suze: hehhe...kena kaji lagi nih:)

sastri: hehhe...tu mengada ngada namanya:D

akira: tak betoi tak betoi:P

akirasuri said...

dude!
ha ha ha nak menafikan jugak tu..takut indek kat bursa saham jatuh ek :P

Angel Eyes said...

eh, u jadik pompuan jer lah.. boleh?

13may said...

akira: hahha....betoi la:P

angel: hahha....hi angel....u dah okey ker;)

Junita said...

Nasib baik laki aku tak cam tu...eheh.. larik tajuks...
ahaks...

13may said...

kakJu: hehhe....memang ngam la kakJu ngan hubby:)

skidg8 said...

tak bole aa 13may.mana best buat badak. lagi sakit ati tau. layan je sket.dengar je dia bebel.ala,tak lamanyer..dah abis geram,dia diam. pehtu baik balik..
i bet ya...:)

tapi tak tau la kalo yg suka gaduh2,maki2,pehtu merajuk2 tahap sangap tu..tu tak dapek nak nolong la..

aurora said...

haha kelakar gak lelaki mula2 marah ngan si pompan pastu kena marah balik...btui la hahaha

13may said...

skidg8 / aurora: hehhe....

~ahni~ said...

6 perkara yang awak nak buat janganlah dibuat (sebab kdg2 boleh memarakkan lagi kemarahan itew), sebaliknya buatlah antara yang berikut:

Buat macam budak baik (duduk diam2).
Buat muka kesian.
Buat relax.

tintaHati said...

tp apsal aku yg selalu mengalah ya? dan setiap kali aku mengalah, org lelaki tu 10x lebih mengalah dari aku...uhuhhu..tu yg buat bertambah syg tu..

©Nur Raina said...

Salam perkenalan... 13May, dah kawin ke belum? Cuba la buat bodoh ngan isteri, mesti tak dapat makan seminggu.. keh keh keh. Pepatah orang lelaki yang dah rumah kata pergi, kubur kata mari, "Bahagiakanlah isterimu, kerana apabila mereka bahagia, nescaya seluruh rumahtanggamu akan berbahagia. Seandainya mereka menderita, maka kamu juga akan turut menderita."

13may said...

ahni: oh! itu antara cara nak kasi kemarahan sampai ke klimaks nya...pastu senang sikit nak pujuk..kasi marah puas puas dulu:D

tinta: hahha...itu taktik ajer tuh:P

kakRaina: salam salam:)

~ mizzAmy ~ said...

~ kesiannyer kaum lelaki. aper nak buat, dah lumrahnyer pompuan nie mcm tuh. sensitif + manja. tapi tak leyh la dipraktikan selalu, nanti perang dunia plak kan?? ~

13may said...

mizzamy: iya...manjanyerrrrrrr:))

ayu_mkay said...

tauuu tak peeeeeeeeee ;P

13may said...

ayuMkay: iya la iya la:P

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may