Monday, February 05, 2007

Biar hidup dalam misteri...jangan hidup dalam blues!

Aku suka berkawan dengan orang….dan kalau boleh, aku nak persahabatan tu kekal. Aku berkawan dengan macam macam orang…dari yg seteruk2….sampai yang sebaik baik mungkin. Aku pun bukan kawan yg baik….cuma prinsip yang aku pegang dalam persahabatan….jangan khianati kawan kita. Kalau dia bagi amanah, kalau kita berjanji…cuba laksanakan. Prinsip itu yang aku pegang dalam adat berkawan.

Kadang2…kawan ni tempat kita mengadu masalah…tempat kita lepas perasaan. Dan kita rasa selesa bila kita bagitau masalah kita kat dia. Sebab ada benda kadang2 kita bagitau kawan cuma untuk dia dengar dan simpan….dan bukan untuk disebarkan. Jika kita tahu sesuatu mengenai kawan kita, adalah lebih baik kita simpan saja untuk pengetahuan diri kita. Biar kawan kita sendiri yang bercerita tentang diri dia terhadap orang lain.

Tapi harus diingat…sensitiviti kawan, kita kena jaga. Jangan bagi dia hilang kepercayaan kat kita. Jika kita tau rahsia besar dia…pastikan kita jaga elok2. Biar pecah perut, jangan sampai pecah mulut. Jika kita khianati benda nih….sudah pasti perselisihan paham akan terjadi. Hilang kepercayaan malah membawa kepada permusuhan…

Memang kadang2 kita mengutuk, mengata, maki hamun kawan kita….tapi benda tuh semua benda kecik. Sebab kita kenal kawan kita…kalau jenis tahan melawak…kita kutuk apa pun dia takkan amik hati….tapi jangan sampai meleret leret kepada isu2 yang terlalu peribadi atau sensitif….Kalau kita menipu pun…takat benda kecik2….dia takkan marah…mungkin dia cuma bengang kejap….pastu hubungan kita akan kembali seperti sediakala semula….

oh! aku penat sangat hari nih….dan aku rasa nak marah….aku marah kat kawan aku….
Dan aku pun rasa bersalah….aku nak mintak maaf kat kawan aku gak…..

Hidup kita memang penuh rahsia…..tapi percayalah….satu hari nanti rahsia itu akan terbongkar dengan sendiri….kita cuma perlu sabar…..

Apa dah jadik ngan aku nih????
Aku cuma terkilan……
Aku cuma rasa aku dikhianati……
Mungkin aku patut rehat seketika….
Atau mungkin aku patut lupakan saja tempat aku layankepala ini….

Kepada semua…
Aku mintak maaf dan aku ucapkan terima kasih…

Aku rasa aku nak stop blogging buat sementara waktu!!!

HANYA DIRI KITA MAMPU MELAYAN KEPALA HOTAK KITA!!!


ps: Sun Anja Ti….jaga hang, kurang ajaq!!!!!

68 comments:

Sunan_Jati said...

mak oi.. garang yer

13may yg garang!!! said...

argghhhhhh!!!! punya pasai la!!!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

lorrr...nak pegi mane pulak dia nih, aku tegur kat ym tadi haram dia nak jwb...terus offline pulak...apepun entry kali ni cam terkena kat diriku ini pulak...apepun biarlah rahsia...

13may yang hangin!!! said...

RM: hehhe...sori...aku tak sempat....bos aku mai lepak tepi PC aku:)

MaNiQ KaYaNgaN said...

uiii.. napa nie erk..??? ko ada masalah ker..?? hohoho.. datang bulan ka..?? ekkekke... ampun!!

kemat said...

teringat pada kata Mat Jan masa RAPAT06, dalam persahabatan ada ribut dalam cawan, apapun, kita tetap KAWAN

Pa'chik said...

haha.. terbongkar dekat suratkhabar ke?

haha.. tajuk entri ni, buleh buat achik marah ooo...

p/s: selamat berehat dari berblog ye.

lindosh said...

wei weii.. wut happen?? hang moody nampak ari neh? ilek bebb.. minom ayaq masak byk2..tarik napassss.. lepas napasss.. tapik jgn ilang tros pulak.. huih dah la berjota peminat ang kat sini.. ngeh ngeh

bawak bersabaq kawannnnnn.. bertenangg bertenanggg.. jom layan keoy teow kerangg.. kot2 mood hang ok ka.. nGee :D peace!

Ungku Nor said...

tu tandanya dia nak kena turun Seremban lagi skali wooo..!!

lalalala..;p

ween said...

oih cik abg, jgn lah lagu tu.. jgn lah kerana nyamuk seekor habih satu klambu hang nak bakaq apa pasai nihhhh...

sabarlah.. ween pun baru ni dok kena ngan sorang nih.. rasa cam nak pelangkong gak dia.. nak bukak gak rahsia dia.. (dia ingat kita ja ada rahsia dia tak sedaq org pun pegang rahsia dia) dia dok sibok threaten kita kata nak bukak rahsia.. bukan takat tu aja macam2 dia dok perli.. bila kita call, sms takot nak jawab..
ishhh.. geramm sudah lah manusia cam ni lagi baik tak yah layan langsung..

Azer Mantessa said...

uwaaaaa ... pipi ahku nih masih merah (oghang tua perasan haku nih) lam hal blogging berblogging nih ... hang lak nak take leave ... uhuk uhuk uhuk ... uwaaaaaaaaaaaaaaaa :(((((((

Iman Mawaddah said...

Cuaca menjelang April ni memang tak menentu.Kadang2 terlampau panas..kadang2 terlampau sejuk. Banyak2kan bersabar.

kaklong said...

salam,

kalau rasa stop blogging tu boleh bantu release marah tu..teruskanlah. tp bila cool dan bersedia, kembalilah..

hmm..kerana kawan kita boleh ketawa dan menangis

Irene Irina said...

ye la 13may..saya setuju dengan pendapat ween tu..baik tak payah layan langsung dah..kadang2 dia tu dah tak de citer sebab tu bercerita hal orang dan tak amanah..next time be careful memilih kawan..lagi satu jangan nak stop blogging kerana seorang kawan yang tak membawa sebarang makna dalam hidup awak..ramai lagi yang ada...belajar dari kesilapan..

Titicaca said...

wooo..jangan la camtu 13may..tutup sekejpa x pe tp jagnla tutup terus wokey..
cool brader...cool..

zwitterion said...

13may,berehat boleh jgn menyepi terus dr berblog dah..awat mcm sedih ni..
jom mkn laksa...hehe

eSampah said...

erm... tensen la plak mamat ni..
jgn la berenti blogging weh...
aku tertidoq kt opis sat ni..

nis said...

Awat ni 13May, takpe la kalo kawan hang tu nak bukak rahsia hang....satu hari nnt rahsia dia akan terbongkar sendiri. Hang sabaq banyak2 nooo...Welcome to the club hehehehe ;p

khairyn said...

salam
bila dah selalu asyik me-layan kepala, sesekali kena ambil masa untuk berehat.

Selamat istirehat.

resmanc13 said...

Rilek la bro..mungkin ko kena berehat sementara..mungkin dah sampai masanye untuk ko mencari hiburan untuk diri ko yang tension tu..anyway all da best bro..salam persahabatan dari gua..askum

kingbinjai said...

laaaa awat?! lekla brader. terus kan aje berblog.

Anonymous said...

pulak!

kay.. selamat berehat2,
take it ez n take care :)

jaja jamal

goboklama said...

habih tu,girlpren2 ni sape nak layan lak?

Masy said...

*gigil²*

takotnye huhu

Masy said...

*gigil²*

takotnye huhu

Sunan_Jati said...

wah,,,,lyn feeling plak mamat ni... sekeh baru tau... hahahha!

ita... said...

eeee.... dia tengah marah bebetul arrr...... tatotttt........

Anonymous said...

apa dah jadi may? kesudahan cerita mereka - 1 hingga 4 belum habis lagi..tak kan nak tutup blog..tak gerek la! lu tak rock la bro! cool down dulu, do somethin' about it, make this a lesson for you..k!

Anonymous said...

ooops! lupa nak letak nama

yours faithfully - wan

Ayaq masak said...

Huh garang. Takot aku.

Pasepa neh?? pi makan ketiau kerang naa.

Kalau dah rasa berenti blogging tu bleh selesaikan masalah..go ahead. Tapi nanti sapa nak wat kecoh kat blog aku dah huhuk.

Aku pong mintak maaf kat ang selama neh aku berkasaq terkasaq bahasa ka apa ka. Ye cik abangggg.

Leeds Al-Malique said...

rileks brader...'layankepala' mana leh layan emosi...:)

kakLuna said...

got it.

achik said...

huhuhu mengapakah?? selamat 'bercuti'... jgn la cuti lama2 ek... xbest la kurang satu tempat nak layan kepala ;p


pa'chik: haha tu la pasal... "aku hidup dlm blues"... ish nak kena 13may ni... ( ish lupa plak dia tgh 'marah'... kang x pasal2 je :D )

Anonymous said...

yo bro...
blog kamu best..jgn la retire...
walaupon tak letak komen pape,tp slalu kitorg layan blog nih....

kwn sejati(bkn sunan_jati naa,...) susah nak cari...

peace bro...

-NA-

.:HalogAmora:. said...

alah cheq, awat la merajuk ni.... pi minum nescafe pi pi..

sya said...

sabar sabar dek oiii jangan marah2 nanti hilang macho dan ketampanan..

Bawak2 bersabau

debikdebuk said...

Ko apahal....merajuk ke... tak baik tau.... jgn la gitu......

Ungku Nor said...

Hoiihh..meh balik Seremban laaaa!!

akak masak sup tulang,
kek lapis,
brownies,
muffin,
gulai ayam,
ikan sweetsour,
sambal sotong,
sambal udang,
ayam berlada,
sup daging,
sup siam,
cendawan goreng,
kailan ikan masin,
telur dadar,
ayam goreng,
KFC,
Mcd,
Domino Pizza,
Kenny Rogers,
Pizza Hut,
Nando's..

haaa..hang sebut ja hang nak makan apa.
Akak bleh oder!

lalalalala.

Darling said...

13may

back to basic..


ps: x sempat le aku nk jd kwn ko eks ko nak 'bersara' laks

Kak Lady said...

aik!!..dah nak bersara...tak kan lah kot...sabar ajelah...manusia ni memang banyak ragamnya....

akuokay said...

biasa la ittew ;)

che'fara said...

okay cuba cakap nak hug ke nak belanja kita brownies??

cik pudica said...

awat ni beb? nk stop plak? ilek aarr..

Sikenit Comel-AminBakish said...

oit oit kenapa ni???? ko marah kawan ko sorang cukuplah jangan kami2 pembaca blog kau ni teraniaya... hahahaha :D

Anonymous said...

"This is an offer that you won't refuse."

Hang x pueh ati kat sapa, habaq mai. Nanti aku 'bereskan'.

Orochi said...

sabaq 13 may.. sabaq.. hahaha...

PB said...

Baru je stat baca blog ni, tuan dah nak bersara la pulak..

berehat kejab aja tau...
bila dah ok . ..
sambung semula...

Selamat Berehat...

nUr@dDeEn said...

Lor..apahal lak bro? Rileks ar, ke ko nak aku silambamkan jer org yg buat onar kat ko hehe...
Anyway, ko layan ler kapalo ko selagi boleh, kalo tak boleh baru ko ajak kitorang layan sekali. Ok take a good care, dude! Layannnnnn

Mr PenyuBiru said...


Kepada semua…
Aku mintak maaf dan aku ucapkan terima kasih…

Aku rasa aku nak stop blogging buat sementara waktu!!!

HANYA DIRI KITA MAMPU MELAYAN KEPALA HOTAK KITA!!!


aku hormati keputusan ngko.kalu ko dah ok,jgn lupa bagi salam kat blog aku yer.nampaknya aku dah xde tempat utk layan kepala la pahni.isk..isk..

Inilah Saya said...

oh 13may. kemana harus aku melayan kepalaku jika kau tiada.

:-)

blackpurple said...

Aku macam tak percaya jer kau nak rehat berblogging nih.....

blue_cherry said...

kopi O satu... baru je nak nyingah koz lama tak singgah.. dia plak rehat.. apa pun hang take care..

Tu tak pe tak hebat macam Ceri ker.. biarlah rahsia!

yus said...

Nak berehat ker??...saya suka baca blog ni...janganlah gitu..

Hmmm..tapi kalau dgn berehat sebentar dpt menenangkan fikiran dan dpt kembali dgn lebih baik lagi..teruskan..jangan berhenti terus dahlah yer...

goboklama said...

aiyo-yo bloggers,he's serious lah!

areyoung said...

Ni pasai apa ni habaq mai..

Juen said...

13 May, aku tumpang sedeh ngan adernyer kawan macam nie, tapi jgnlah totop blog yg dah nak mencecah 12,000 Visitors nie. Ramai yg nak release tensen kat sini ngan aku yang tumpang lalu lalang... Bayangkan kesedihan beribu2 org yg dtg blog nie hari hari banding kawan hang (ketuk kepala dia!!!) yang dah nyusahkan n tak saspek langsung tue....

Biarlah hilang kawan sorang tue, banyak lagi org nak kawan ngan hang!!! Janganlah totop blog nie...Uwaaaaa (golek2 meraung dah nie)

tedungS said...

pendam rasa marah lama2 pun tk brp elok gak, pasal kalau sekali meletup mmg tak terhinga kesirehan die.

apa kata ko hentak je kepala dia dgn gitar tong ke..

ayu_mkay said...

kira berehat mu bleh menenangkan, silakan.. pengunjung setia blog ini tetap akan datang dan pergi..

mmg sakit bila di khianati tapi hang kena khianat ke...? emmmm ntah! hang je yang tahu.

apa pun selamat merehatkan perasaan.. layaaaaaaaaannn :).

Lan Rambai said...

weii.. ko marah kat ungku nor ka? hahaha kalau sunan tu.. aku tak heran sebab hang memang musuh ketat dia.... atau hang marah kat aku?

akumasihdisini said...

kawan makan kawan...kawan tipu kawan...kawan khianat kawan...kawan rampas awek kawan...buat bini...!

Ungku Nor said...

Ello Lan,
kalo May marah kat akak, bakpe dia susah2 je turun Seremban!

Haaaa..jawab!

Hehehehe.

MerapuMan said...

peace la woi!

Diana said...

Laa..baru nak masuk line. Dah stop blogging. Woih! Kata nak pesan. Aku nak gi Bali lagi ni ha.

cik pudica said...

ko suka x berkawan ngn aku? huhuhu

akirasuri said...

selamat berehat.
kadang2 seorang itu indah.
take care dude ;)

-jom lepak sp :)-

13may said...

ManiQ: hahha...bulan Februari:D

Kemat: KAWAN tetap KAWAN:)

Pa'chik: Pa'chik layan blues ker???

Lindosh: bila nak layan???

akak: tunggu!

Ween: jom kita ilmu hitamkan dia...nak???

Azer: rileks bro...rilekss....buruk la org tua riyau:P

Iman: hui...kaji cuaca ker??? hahha....

KakLong: salam kembali...kawan tetap kawan:)

irene: thanks...

titicaca: wokeh!

zwit: bila?? bila???

Esampah: huh...ingatkan kat opis dok buat keja:P

nis: hahha...kelab jiwa luka:D

khairynn: hehhe...masa rehat sesuai untuk layankepala:)

resmanc13: wah! geng 13...welcome welcome:)

king: hehhe...ada org bgtau aku asyik layan blog, keja tak siap...hampeh betoi!

jaja: bila nak pi stadium nih??? kita layankepala kat sana...hehhe:)

goboklama hehhe...kengkadang kerana sayang, kita tinggal tinggalkan:)

masy: cool..cool:)

Sunan: oit! bila nak belanja ikan bakaq????

Ita: walaupun marah, saya tetap hensem okeh:)

anon: biasa la...cerita bersegi segi...mesti ada kehadiran orang yg tak berkenaan....hehhe...

anon: oh! Wan rupanya..ingatkan sapa tadi:)

ayaqmasak: peace! jom teman aku makan:D

leeds: hahha...kepala tgh bengang...hehhe...

luna: *tak paham*

achik: tak baik untuk mental jika hidup dalam blues lama lama..hehhe:D

anon: hehhe...sunanjati tuh musuh sejati...tapi dia hensem apa....hensem macam kambing:P

HaloG: buat kaw kaw punya tau!

kak Sya: thanks...tapi hensem tetap tak luak...hahha:P

debik: oh! cuma terkilan sikit...lgpun tgh hot issue...

akak: akak ni nak jamu saya makan atau nak bunuh saya ngan makanan??? hahha...

darling: ehemm..ehemmm..kawan mcm mana tuh?? hahha:P

kakLady: hehhe...bengang!

akuOK: hahha...

fara: sambil brownies sambil hug, buleh camtu???

cik pudica: okeh okeh....

cikgu Kenit: hahaha....kesian kat hangpa:D

anon: thanks...aku dah setel...:)

orochi: hehhe...tgh sabaq la nih...kalau tak sabaq, aku bakaq keta dia dah....

pB: thanks...:)

Nordeen: berani ker nak silambamkan org tuh??? hehhe...

penyu: hang memang sorang yg memahami:)

inilahSaya: hahha...saya dah kembali menulis:)

BP: aku pun mcm tak percaya gak....hehhe:)

Ceri: hehhe....meh minum sesama:)

yus: thanks:)

goboklama: hahha...sib baik ada si dia yg pujuk aku...hehhe...

areyoung: biarlah rahsia...hahha:D

juen: hehhe...rileks juen...sunanjati kat ada:D

tedungS: aku berkenan betoi la ngan spek hitam hang tuh:D

ayuMkay: mcm tak percaya....kawan buat camtu...

Lan: agak agak sapa??? hahha...

AMDS: cikgu...rampas awek takpa...ada gak yg rampas bini...huh!

akak: hehhe...betoi betoi...

M-man: peace!

diana: bila lagi nak pi sana???

cik pudica: kawan yang mcm mana tuh?? hehhe...

akira: hehhe...lepak pekena bihun sup, jom!

jet809 said...

salam may, bukan selalu jenguk blog awak nie so..ketinggalan je..ermm best topik kwn ni..yerlah kan manusia rambut sama hitam( tapi zaman nie..mcm2 kaler ada) hati je lelain..jd harap awak tabah lah menghadapi situasi kwn yg macam hampeh nie...

13may said...

jet: betoi betoi....ada yang busuk hati...itu yg kena berhati hati sikit...salam kembali:)

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may