Tuesday, April 14, 2009

179: Marah tu tandanya sayang...

Bila pompuan kena marah dengan lelaki
Mula la merajuk sambil protes hentak hentak kaki
Lelaki yang marah rasa tak sampai hati
Tengok perangai pompuan yang manja sekali

Tapi bila pompuan yang marah kat lelaki
Jangan sekali kali lelaki nak merajuk tanda tak puas hati
Nanti marah pompuan akan bertambah lagi
Bukan saja hentak kaki, silap silap kepala lelaki di hentak sekali

Bila pompuan buat salah dengan lelaki
Pompuan mintak ampun sambil senyum tak henti henti
Kalau tak berkesan, pompuan mengalirkan air mata kat pipi
Alehai...manjanya pompuan, terus lelaki sejuk hati

Tapi andai lelaki yang membuat salah kat pompuan
Jangan la lelaki cuba dok senyum bukan bukan
Walaupun mengalir air mata darah lelaki keluarkan
Pompuan tetap tak cair bahkan langsung tak heran

Bila pompuan kecilkan hati lelaki
Pompuan pun akan mintak ampun berkali kali
Dengan muka manja pompuan kata lain kali tak buat lagi
Cis! Ni yang buat lelaki tak boleh tahan ni

Tapi jika pompuan berkecil hati dengan lelaki
Jangan la lelaki jemu untuk memujuk kembali
Kalau lelaki sama sama buat tak peduli
Alamatnya tinggal la lelaki tu dok gigit jari

Ni semua contoh krisis dalam hubungan
Tatkala marah, jangan terlalu ikut hati perasaan
Baik lelaki mahupun pompuan
Masing masing punya peranan
Bila pompuan marah, lelaki tolong pujukkan
Tapi bila lelaki marah, pompuan....arghh!!! pedulikan

103 comments:

Noha said...

bila lelaki marah,kna tggu dia cool down sndr dulu..mn bley pujuk2 ms tu

azie said...

ha ha ha.

airmata tu kan senjata wanita.

tapi kadang-kadang perempuan marah tu bersebab, cuma lelaki yang ingat saje suka2 nak marah:-)

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

hehehe...


marah tanda sayangkah?

aduyai...


bila lelaki marah..kena pujuk..baru cam chumel...

16may said...

perempuan klw marah..sbb nk lepaskan perasaan dia je,dh puas dia senyap la. Tapi,klw lelaki marah..maksudnya..dia mmg betul2 marah..huhu. Betul tak incik may?

p/s : saya takut klw lelaki marah

Rya said...

a'ah ye pedulikan

Maryam Abu Ahmad said...

encik,
terima kasih mendedahkannya... hihi.
teringat psikologi lelaki dan perempuan dalam kursus kawen.

-mood baik, tinggal komen.. kalo tak, bace je la..-

aim-a said...

tak yah pujuk kalau lelaki marah...mengade je lebih...

13may said...

noha: bijak bijak :D

azie: tu yang kalah tuh...hehhe hehhe

zara: hehhe hehhe...betul betul...lelaki memang comel :P

16may: kalau lelaki marah...tanda dia sayang :D

rya: kejam kejam :P

maryam: gi kursus kawen ker? ehem ehem ;P

aima: lelaki nak manja manja laa...hehhe :P

blokdrive said...

untung betoi jadi pompuan

Pu3 said...

bila lelaki betol2 marah, susah nak pujuk. kena kasi masa lelaki tu redakan panas.

tips terbaik:
hantarkan pesanan ringkas.

*tapi lain orang lain cara kan.
hermmm. =D

Suka Bebel said...

sebab perempuan percaya bila dia petik jari berduyun yang datang.kan?hehe

mamma mia! said...

eh pmbetulan, pkwe aku ngis aku jd ksian tau... mmg la aku mrh lame... tp last2 ht aku sjuk jgk.. xleh nk gaduh lme2... he3 eh tp aku bkjn ske2 ngis ea.. airmata tu xde la snjata sgt,, slalu air mata tu kuar klu kite x dpt thn emosi, mcm mrh sgt2 tp xdpt luahkn mrh tu, jd kami nangis.. pastu sedih... bkn kami x cube tuk tidak nangis,.. dah die nk kuar gak nk wat cmne.. airmata ktorg bkn eye mo ok. blh dititik2 dlm mata bila2 dan d mana saja kite suke. plus, klu aku nansgis smase msg ke.. aku x bgtau bf aku. x kose aku. hehe. saje wat krgn ni. =p

ShaMytO ShaMey said...
This comment has been removed by the author.
NIMI♥ Co. said...

guys mmg baik sangat ngan pompuan..
glad to have a good boyfriend..

its TRUE, actually ego perempuan lagi tggi dari laki..

[z@ck] said...

itu lah hebatnya wanita di mata lelaki..
lumrah alam jangan sesekali cuba di ubah..

kayteeze said...

Huuaaaa.......

Itulah perempuan...kalau tak ada tentu sunyi dunia ni, hi hi..

Adry said...

teringat lak filem lama yang famous tu : Marah marah sayang...hehehe

Adry @ http://www.adrysabry.com

manje said...

erk... pompuan kan manja... huhu
lelaki emm manja ke? bukan ngada2 :p

zh-ena said...

ohhh tidak..sama2 pujuk memujuk..takder istilah berat sebelah tau :D

inna hayati said...

tak suke ah kalau lelaki marah. nampak sangat tak macho, ganas n langsung tak cool...

betul tak en.may??? tak baik marah2 en.may...

JM said...

perempuan kan banyak keistimewaan..

bab2 memujuk ni mmg terer ape nk heran..

lelaki je yang tak pandai main peranan..

ada yang hampeh tu siap naik tangan

kan kan kan

ekekeke

nasya said...

sy salu xjd nk ngajuk,bile dpujuk tros cair...xreti r..cane nk ngajuk ek..

farah liyana said...

haha.

mmg betul.

:P

shafarina said...

lepas 10 tahun kawen,

marah tu marah. fullstop.

:)

miSz.haNie said...

arini ai majok..yu pujuk..
kl yu majok..besok2 lain tahun ai pujuk..

buleh?? pujuk la jgk kn..

hahahahaah ~XD

intan.dayana said...

tu la untungnye jd pOmpuan ni..hehe

Ryehanna said...

aku bangga aku adalah wanita yang kau tuliskan itu. :p

tapi aku xdelah tergedik2 sgt smpai hentak2 kaki... eii... tu mmg nak kena 'Pang' tu... ihik..

Ryehanna said...

btw, aku suka gak pujuk lelaki... lg2 kalau lelaki macho (dan hensem!) yg merajuk... alahai...comel tol bila majuk... hihihi....

philoColy said...

ahaha..
ade gk yg btlny..

A t i Q a h said...

lelaki kalau marah, jangan sampai bertinju-tinju pulak ye. huhu.

13may said...

blokdrive: hehhe...cam ada cerita ajer nih...hehhe hehhe

Pu3: sms ~undelivered~ hehhe

sukabebel: aku sokong! :D

mamma mia: alololo...manjanyerrrr...heheh :P

shamyto shamey: penat takpa...jgn jemu :D

Nimi: waaa....suka komen camni :D

zack: cis! hehhe hehhe

kayteeze: adess...ayat camni yang lemah nih...hehhe hehhe

adry: betul :D

manje: elehhh...manja sikit pun tak bleh...hehhe hehhe

zh-ena: bagus bagus :D

inna hayati: tak boleh marah...nanti kena jual :D

JM: heheh heheh...no komen :P

nasya: hehhe hehhe...jgn la majuk...kesian kat dia...hehhe hehhe

farah liyana: takpa...saya paham :P

shafarina: ok ok :)

misz hanie: tengok tengok....dok agak dah...hehhe heheh :P

intan dayana: iyer la iyer laa...heheh :P

ryehanna: Ooo...asyik2 dia ajer yg pujuk eks? hehhe hehhe

ryehanna lagi: ehem ehem...meh la pujuk aku...pujuk ngan resit buku dah kira jadi :D

philoColy: hehhe hhehe :)

atiqah: tu dah lebih lebih dah tu kalau sampai tinju...hehhe hehhe

tehais said...

Marah manja2 takpa la.
Tp kalu dah naik kaki tangan tu taktau la kan.heheh

purplechoc said...

tak baik la 13may ni..

dejavu said...

lelaki merajuk..biar kan nnt cool la tu..

pompuan merajuk..x bole biar kan...kena beli sumthing..wpun coklat yg harga 30sen

pondan merajuk..korang combine kan dua dua kat atas tu...[cool + coklat]
hahaha...poyos!

JuLia d BuBbLes said...

hahaha

airmata ngn wanita mane leh d pisahkan. ;p

senjata utama tu.. ngehngeh

sally said...

hmmm..selalu majuk, tadek org pujuk!

Alice said...

hahahaha encik may encik may. sungguh tepat sekali. tapiiiiii mana ada pompuan main hentak kepala lelaki. tak baik tau! hihi anyways, tak baik marah2 ni. sakit jantung baru tau. :)

nadia-ady said...

takpe, nanti bf saya marah, saya akan sentiasa pujuk.kehkehkeh

SyazReA said...

peace..! no war!!
hahaha...
jgn marah lebiy2 sudeh...

yg lelaki tu plak, dont ever repeat the same silly mistake berulang2 la..mmg la pompuan hangin... lpskan angin tut kt dia br tau..ahakz =P

mylife said...

encik, sila amika ward encik ye di blog saya... macih ... ;)

ixora said...

ernmmm..n3 kebelakangan ini tidak terlalu bias...syabas2 en 13may yang itu...saya tahu kenapa...lalala...

marah syg xpe kan bro..? Xora stuju..lala..

=)

*wink2*

Mak Su said...

13may kena ler sabar, layanzzz

shasha said...

malas nak layan kalo dia tgh marah..sbb bila saya marah pun dia buat tatau bro...so adil tak camtu??

meen said...

hahaha...terimalah kenyataan..dah sememangnya fitrah perempuan sebegitu

LiLohOnEy said...

dlm hubungan kena sama2 bkorban dan mengalah..

jgn terlalu selfish..

baru sama2 bahagia,, sama2 gembira..



* haih! sonoknye kawen..ngee~~ statement gilak! ;p *

~~Noli said...

hai bro may..sy pompuan,kamu tau kan?haha

susah nk carik pompuan merajuk smbil hentak kaki
sbb biasanya pompuan muncung sedepa mengetap gigi
alahh dah nama pompuan sape xkenal memang rugi
sbb pompuan gini pon ade gak amik wat jadi bini

pompuan marah marah, lelaki jadi susah
pujuk la cepat cepat, sampai lelaki jadi lelah
bia abih duit bia byk keringat dikerah
sbb pompuan kalo tak dipujuk,haha lelaki yg jadi parah

air mata memang senjata
kadang kadang lagi hebat dari berkata
sukanya pompuan bila lelaki menurut kata
kadang kadang je,ape salahnya

hey lelaki,pompuan ini bukan sebarang
salah tetap salah jgn dikau nk bersyg syg
say sorry je,memang kami tak makan
tapi bes gak kalo ajak shopping sakan


tu la buktinya,tu la kekuatan
pompuan takkan lari dari kuasa pujukan
tgk pompuan manja manja dah xboleh tahan
baru je tunjuk sikit,hah! dah terbaring tgh jalan

pompuan ni mmg cepat sgt terasa hati
bukannye ape, lelaki ni kadang2 buat tak reti
dah tu pndai2 la pujuk kami
salah pujuk siaplah,kami angkat kaki

pompuan yg reti takkan merajuk lama lama
dan lelaki yg pandai,akn hebat atur kata
dah kalau dah terbayang hidupnya bersama sama
pandai2 la olah prangai, kene gaya dan ketika
sebab lelaki dan perempuan sama2 manusia.. =)

iNsaN BiaSa said...

alololooo..burok la lelaki majuk..xmacho laa...wanita itu kan lembut orgnyaa...hehehe...

nk majuk ngn bor may la...(cptla pujukk)..

Iris said...

tapi bagi saya laen..
bile laki da stat mengalirkn air mata..
aish..
gelabah 1 dunia..
huuu~
sangat cuak tau..

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

uuu...salah tu bro mane de laki majuk pompuan x pujuk..

saye pujuk tau huhu..
dh sayang mesti la pujuk. tp nk pujuk laki ni senang je hak3..

tp kadang2 laki zaman sekarang ni manja nyer lebih dr pompuan tau. what say u hahahaha... betul kan kah3..

Neeza Shahril said...

pompuan kena lah jual mahal...
nanti murah sangat orang kata hehee..

13may said...

tehais: kalau dah naik kaki tangan...tu mengamuk :D

purplechoc: hehhe :P

dejavu: pondan merajuk? penendang ajer...hahha hahha haha

julia d bubbles: tu yang kalah tuh...huhhu

sally: alolololo...kesiannya :P

alice: hehhe hhehe...tshirt! tshirt! :P

nadia ady: ecececece...baguih sungguh :D

syazrea: buat baik berpada pada...buat jahat jangan sekali, tapi buat banyak kali :D

mylife: thank u! :)

ixora: hehhe hehhe...dah tak bias eks? hehhe hehhe

mak su: cool cool :D

shasha: hehhe hehhe...no komen :D

meen: saya protes! huhhu :P

Lilohoney: hahha hahha hahha :P

noli: waaa...ni yang nak makin suka nih :D

insan biasa: alolololo...hehhe hehhe :P

iris: hehhe hehhe...takpe, dah sayang nak buat camna :D

ie3za: errr...nak manja manja bleh? hehhe heheh :P

neeza: la ni time gawat cek....jgn la mahai sgt :P

revrie said...

Perempuan macam senang lagi cair je. Kerana mereka selalu marah. Lelaki jarang marah tapi bila marah,Haa! Rasakan. Tengok contoh mak ayah kita je lah.

Setuju tak bro?

sHwEeT ByAtcH said...

air mata klu laki yg kuarkan.. rs mcm nk sepak2 je... harus larikss k.. huhu

hUmmY said...

marah tanda syg..

so bole up lg marah hari2!

kahkah!

p0tpet p0tpet said...

hahaha..
tak sume kes mcm neh..=)

~Cinta Cukulet~ said...

kalau marah tak suka dipujuk :D

.::WaNiE::. said...

hikhikhik..kalau laki merajuk saya sogok jek :P hahahha

Masy said...

wehh aku pujuk per... tapi laki ni satu hal, aku dah pujuk dia lagi nak majuk. haaa pastu tgk laa sape pujuk sape wakakakakkakakakakakaa

@t00neY r00neY® said...

laki pandai pujuk
pom puan pandai merajuk

Jard The Great said...

ngeee....

ashikyn said...

setuju..marah tu tanda nya syg...lol...

.fatin nabila. said...

lelaki bila marah lg teruk dr pompuan marah.
lelaki suke mendera, pompuan xpon,

.::annemishi::. said...

huhuh~~

teringt bgi member marah.. 2 kali lak tuh... pnat nk mnx maap blek..
cess~~~ dh aar x bgi respon..
nasib baek laa ku baek.. mnx maap sbb tau salah sndri..klo dia yg salah? heh..no komen..

haha~~

cujen said...

kalau lelaki marah, pompuan akan jadi lebih marah...hihihi

B|itHeGaL said...

waahh!!... ni mesti based on experience neh.. muahahhaahahah

ku tak sempurna said...

marah tanda sayang??

oooo... maknanya bos aku sayang kat aku la....




lalalalala... seronoknya.. :)

13may said...

revrie: tu taktik ajer tuh...hehhe

shweet byatch: hehhe hehhe

hummy: awat garang sangat ni cek? hehhe

potpet potpet: ecececece :P

cinta cukulet: abis tuh nak camna? hehhe :P

wanie: sogok? ehem ehem... :P

masy: waaa...penuh experience nih :P

atooney rooney: betul betul :P

Jard: *wink wink*

ashikyn: bila nak marah saya nih? maksud saya...sayang saya nih? hehhe hehhe :P

fatin nabila: elehhh...hehhe hehhe

annemishi: tu namanya eksen...hehhe hehhe

cujen: saya sokong! :P

blithegal: errr..err...ni contoh saja :P

ku tak sempurna: hoh? aku no komen laa...hehhe hehhe :P

Bunga Rampai said...

Cis, tak adil sungguh ... asyik kenakan pompuan je!!! :-P

Salam 13may :)

addyaholix said...

tapi perempuan masih juga tak hargai lelaki kan.
ermm!

CAHAYA said...

Baru lepas kena marah dengan boss. Sayang agaknya tu kan kan?

.::WaNiE::. said...

ala may apa yg ehem2..org sogok belanja makan mesti dia tak jadi merajuk!! confirm..hahahha

orensangkuit said...

hahaha betui tu..
pempuan majuk kena pujuk, lelaki majuk lantak kan jer majuk sensorang..

haziQah said...

tak setuju pun..
kalu saya marah kdg2 dia pujuk sy sket je or x lyn pun mrjuk sy sgt
sy yg kna pujuk hati sndiri
tp ble dia mrjuk ..adui sy yg kna pujuk dia..wuwuw

sedih2
tp betul la marah tu tandanya syg ;)

Qaseh Qasturi said...

elehhhhh....

perempuan marah hentak2 kaki..
lelaki marah ditumbuk bantai isteri
kalau diam si lelaki sakit hati
kalau melawan dibubuhnye lagik

apela sangat hentakkan siisteri (bukan rasa pon :P)
Jika dibanding penampar sang suami
kata 9 akal 1 nafsu terisi
memang patut anda mengalah dulu wahai sang lelaki

en_me said...

ghitewww erk.. hmmm

Iliana said...

rileks rileks..
pmpn kn lembut..lelaki kn macho..
pmpn ske llki yg kuat..ble llki cmtu, nmpk cm lemah..
tp,
klu pmpn tu xreti nk pujuk,
ehehehe ;p tegur je la~
apa susah.

Sastri said...

err... cam familiar je senario tu... tapi ikut jenis kesalahan laa... kalau kesalahan ringan, ok jer takat dipujuk dengan senyuman... kalau kesalahan berat, heh, memang lambat laaa...

keskeskes...

hai maymay... :)

Izzah said...

haha...lame tak layan kepala kat sini. urm may cam bagi lesen kat pompuan utk mara je. haha. sure pompuan menang oh. gahaaaa :p

sihat kah? :D

pHat sUe said...

tumpang lalu incit ...

marah yer?? :P

izman said...

mmg spesies kita sering kalah ngan kaum depa.

LYNN said...

alamak terasa la plak...hehe...
emm biasenye laki lagi susah dipujuk la... tapi dorg xtunjukkn kemarahan depan2... xmacm permpuan... hehe...

S h i n o said...

manjanya perempuan buat lelaki lembut hati.. seyesss betol...

lomah semangat eden.. :P

SJ said...

heheh..

lelaki kuat, kena mengalah lah.

perempuan lembut skit, suka dimanjakan.

kihkihkihh

13may said...

BRampai: salam...bukan mengena...tapi bercerita :P

addyaholix: hehhe hehhe

cahaya: teruk ke kena marah? hehhe hehhe

wanie: ecececece...hehhe hehhe >:P

orensangkuit: ciss! :P

haziqah: takpa...cinta memerlukan pengorbanan :D

qaseh qasturi: aiseh...no komen laa...hehhe hehhe

en_me: a'aa...hehhe hehhe

Iliana: hehhe hehhe...nak tegur yg susah tuh...hehhe hehhe

sastri: hehhe hehhe...ada jenis jenis kesalahan jugak ke? hehhe hehhe

izzah: sihat...kamu dah macam mana? hehhe hehhe

phat sue: mana ada marah...kalau marah nanti kena jual...hehhe hehhe

izman: nak buat camna...marah tu tandanya sayang :D

Lynn: ok...saya setuju :D

shino: hehhe hehe...tu yang tak tahan tuh :D

SJ: ok la ok la...hehhe hehhe

Qaseh Qasturi said...

Petikan puisi dr seorang teman blogger...MELAWIS

"Rajuk isteri seperti mangga muda
perisanya masam
tetapi...
kalau kena cicahnya
enaknya akan terasa.
ingat, api yang panas, padam oleh salji yang dingin."

zura lias said...

sebab tu yang dikatakan, tangan yang menghayun buaian boleh menggoncang dunia..macam mana jatuhnye Hitler yang kejam sebab pompuan..hhihiihihih..terrer sungguh cik pompuan nie..hikss..

ain fadzal said...

tak yah la marah2.

penat pun yer... ek?

a Q r a m said...

BILA MARAH, AKU AKAN TULIS MACAM NIIIIIIIIIII

Farah Aminuddin said...

saya suka paragraph ke3.. sangat betul. muahaha

EP said...

Memang susah klo org tgh marah nak dipujuk, tapi klo org pompuan tgh marah org lelaki terpaksa le pujuk..

Darling said...

muahahahahahahaaaaaa...

tergelak sesorang aku dalam kereta. opsss aku online tapi orang lain yang bawak

Darling said...

muahahahahahahaaaaaa...

tergelak sesorang aku dalam kereta. opsss aku online tapi orang lain yang bawak

ezu said...

hahhahaa... bestnye...

kikiEy said...

hehe.

cool cool

joegrimjow said...

tego
bukan marah
xdenga
bagi cium

-hanya untuk somi isteri-

wawapinky said...

Pompuan ni di ciptakan oleh Allah dgn satu perangai pelik iaitu "sensitive' tu la Allah jugak cipta lelaki untuk memujuk pompuan ni..jadi rsnya tak slah klo perempuan hentak2 kaki ker,wat muke msm ker ini semue adlh tok di pujuk oleh lelaki..dh mmg sifat semulajadinyer.. tk leh nk dielakn percayer la .huhuhu tp pelik gak la klo lelaki pon "sensitive" gak mcm pompuan .. kelakianya itu wajib diragui huhu .. (eii tktnyer .x kuasa mak!nyah!!)huhu

13may said...

qaseh Qasturi: hehhe hehhe...cool :)

zura lias: tu la pasal....bahaya pompuan neh! :D

ain fadzal: betul la ain...hehhe hehhe

aQram: rileks bro...rileks :D

Farah Aminuddin: tu yang kalah tuh...hehhe hehhe

EP: tak pujuk kang...jahanam laa...hehhe hehhe

Darling: vavavava....dah ada org tolong bawa kereta *wink wink*

ezu: :P

kikiey: ok ok :D

joegrimjow: hehhehehhe

wawapinky: hhehe hehe...tapi aku percaya, semua orang ada limit yang tersendiri :D

diHa said...

hikhikhik. tersenyum saya sendirian. ade benar dalam kata2 anda. tapi laki kalau marah kunun2 kne bia kan die cool down sendiri. senyap je buat kite tertunggu. majok kang baru tau. hahaha. senang je nk wat laki gerun. gertak je cket. nanti die dtg la kat kite balik. tak gitu? =p

RK said...

xpat merase laki ni nak majuk kan~~

hurm~pmpuan..pmpuan..~~

xya reply bro, gua tau lu bz~

=)

itik said...

alahai kesiannye aku baca entry2 dlm ni...mcm sedih gile kehidupan ko..haha...ni mst ko ni kaki perati org kan..

shahir said...

Sapa2 ada solution nk ambik hati p'puan yg marah smpi xkn maafkn? Pliz tolong....? I hv Big problem...hehehe

lynda said...

haha..layan..nak copy ley?=)

ekanikan said...

selalu mendesak si die, slalu cari point nk gaduh..tp die steady je, susah nk tgk die marah..rasa bertuah sgt dpt pkwe yg steady n bila die betol2 marah die cepat cool...(terasa bersalah pulak buat die mcm tu) sobsob =(

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may