Wednesday, December 06, 2006

Dilemma...

Aku dapat offer dari satu kompeni kat area Penang gak. Sekarang aku teragak2 samada nak pegi atau tak?
Aku dah interview kat kompeni tu 4-5 bulan lepas. That time, memang aku nak blah sgt2 dari kompeni aku sekarang ni. Masa interview hari tu, depa cakap depa takmau hire orang. Aku just for standby candidate (aku ada komen pasai ni kat blog Edyan7). Bila depa bgtau camtu, aku terus tawar hati dah. Sekarang depa tanya aku, masih lagi berminat atau tak..

Kelebihan tempat keja aku sekarang ialah bos aku best...dan yang sempoinya dia cantik serta seksi. Fuiiyoooo!!!! Kerja mcm nak gila pun aku sanggup...hahha!

Dan aku bebas blogging...hahahahha....

Aku blurrr..... dan konpius...

ps: Oh ya! Aku cuti jumaat ni. Aku nak pegi Melaka sat. Ada urusan seri paduka baginda sikit kat sana:)

[Wah..ini entry aku yang ke 50 la..]

52 comments:

tedungS said...

apalagi bro, kalau aku semalam juga aku start keje

tp bos pompuan ni baik2 skit, boleh jadi very bitchy woo

nurul said...

ehehe..tepuk dada tanya iman..jgn tepuk macam king kong plak..nnti bos cun tu lari plak..ahahhahaks

apepun gud luck bro!

kingbinjai said...

moral : taknak tukar kerja jgn gatai pi interview. ho ho ho

Junita said...

gaji mana best. pikiaq long term 13may....
seksi bila lama lama basi gak...

hayad said...

aku tak kira la ko keje ape, keje kat mana, bos ko sape, seksi ke tak seksi ke...janji ko ttp blogging :P

kakLuna said...

wah..best nya..tp aku rasa,current job hang ni pon dah sempoi...dah ada kemajuan..kat company baru tu, semua nak start baru balik..

eSampah said...

hahaha.. aku setuju kt junita. jgn dok kira seksi ja..
cuba la hang tgk benefit mana lbh, mana keja sempoi lg, gaji mana lebih..

13may said...

tedungs: hehhe...bitchy yg seksi..ahhak!

nurul: thanks

king: that time aku gi interview, memang aku blah sgt2...pastu depa sengap, aku pun tak kisah la..sekrg pening..hehhe..

KakJu: kalau ikut2..gaji kat sana la yang best...tapi keja mungkin teruk sikit...becoz depa nak setup dept baru, so they need my expertise...hehhe..juah!

hayad: hehhe....insyaALLAH:)

Esamp: keja kat sana, tatau lagi camna...tapi gaji rasanya memang sempoi la...depa mungkin sanggup bayaq gaji yang aku demand dulu:)

13may said...

luna: itu la pasai....aku cuba membayangkan aku sorang2 setup equipment dan documents kat sana sorang2...huh...

Anonymous said...

baguih gak tuka angin nih.. masa muda biasakla, try n error. tapi bagi aku keseronokan tempat keja pon penting gak.. gaji lebih tinggi dah tentu menggambarkan tekanan yg lebih. Kalu mmg kita minat nak keje tu takpela..tapi kalu stakat gaji jadik motivasi..lama2, kita mungkin akan hilang nikmat keseronokan bekerja..

hoho..akupon nak tuka kerja gakla.

-orang biasa-

RaFFLeSiA MeRaH said...

bila kita dah lame kat tempat keje kita skrg, nak ubah suasana, nak ubah position kita, kena pikir betul2, nanti nyesal hentak kepala kat dinding aku x tahu...muehehehe, so yg aku pikirkan skrg suasana best, org sekeliling best...kalau tempat baru suasana jer best, org x best x guna gak....x hepi, x der smgt nak dtg keje sok paginyer....

13may said...

OB: sekarang aku 52-48. 52 nak pi....48 nak stay:)

RM: pasai tu pun terpikir gak...maklum la, dah Otai kat sini...tapi ex-boss yg panggil pegi sana:)

zwitterion said...

cari kompeni lain lak..biar byk sket pilihan.boleh blogging memang best, w/pun kdg2 mlas nak hapdate..hehe
bt istiqarah la..

Ayaq masak said...

Taktau nak kata apa..cheq tak reja lagi ahakksss.

akumasihdisini said...

bagus laa ko ader peluang tukar kejer...cam aku nie...tak der chance laa nak kejer lain...tukar tempat ngajar bleh laa...tapi nak tukar kejer...tak der harapan...apa pun...ko solat hajat dan solat istiharah...mintak petunjuk dari Allah...klau kita buntu dan tak tau mana satu yg perlu kita pilih...tiada tempat yang paling bagus untuk kita mengadu melainkan kepada-Nya...good luck...!

Ungku Nor said...

Hehehe, mmg la seksi tu lama2 nanti basi.

Tapi pada dia yg sengal nih, heh, pedulik hape basi?
Janji mata tu leh cuci hari2.

lalalalala ;p

Angel Eyes said...

Why not give it a try? tak salah kan? Tak cuba tak tau dude..

Pegi melaka? tak nak singgah KL ker? dah dekat dah tu

ad3ck said...

compare ar gaji beb..klu byk beza, pindah ar..akhir bulan bley blanje ahaha..

err, ko nak no akaun maybank aku ker? haha..

achik said...

xtau nak komen apa... ko kena pikir pro n conts la... stakat bos seksi tu ek eleh...

edyan7 said...

woi... bos seksi hang tu bagi duit lebih ke? asyik tgk je... kurang pahala keje hang tu.. dah..dah... gi kemas meja tu...gi keje baru tu!

provided:
1) offer tu lagi besar- tak de makne nya nak pindah keje ke gaji kecik balik..

keje susah tu biasa lah.. gaji besar tanggungjawab besar lagi.. dah..dah.. nanti hujung bulan belanja aku.. *bertanduk* hehe!

laddyberd said...

waau kat mna kt keje, janji kita suka dan.. ko bleh blogging.. okey arrr... heee..

nite queen said...

hi..hii.. buatlah pilihan yg terbaik... peace!

Ayu said...

r u a risk taker?
if not then stay aje lah kat co lama.
if yes.. then terima aje la offer baru tu :)

zabs said...

Nak tukar kerja kena ada 5 perkara:

1. Syarikat baru teguh.
2. Bidang tugas diminati.
3. Gaji bertambah.
4. Kemahiran akan bertambah.
5. Suasana kerja harmoni.

Yang lain-lain fikiag sendirilah.
Kalau betul nak tukar kerja, buat Sembahyang Isthikarah minta petunjuk. InsyaAllah akan dapat buat keputusan terbaik.

13may said...

zwit: hehhe...ingat nak cari keja blah KL pulak la...

ayaq: hang nak keja ka?? meh aku rekomen:)

AMDS: thanks brader:)

akak: hehehhe....akak ni memang memahami la...ahhaks:D

angel: ingat memang nak singgah KL, tapi takut tak sempat...program padat sgt..

Ad3ck: meh la no akaun:D

achik: bos yg seksi dapat meningkatkan mutu kerja tau...hahha..

edyan7: hehhe...aku mintak 30-40% markup dari current salary...okeh ker???

LB: wow! Laddyberd dah kembali!!!

nitequeen: peace peace pistol! beng beng beng!!

ayu: my ex-bos yg panggil pegi sana...mintak tolong nak setup dept baru...ingat nak pegi kot...jadi pioneer kat sana...

zabs: thanks brader:)

blackpurple said...

Buat solat istiharah bro". Cari petunjuk.

Kerjaya bukan setakat gaji tapi flexibility, kepuasan, dan yang paling penting KITA SUKA...!!!

arianna adrizal said...

nk kuar dr 'safety zone' atau 'comfort zone' ni mmg susah sket. faham sgt tu. tp lelaki yg sentiasa ingin memajukan diri, bukan takat dok takuk lama mmg seorang yg hebatlah dimata sy!!:D ckp bnyk pun tambah pening hang ja kan. gud luck lah yea!!

Ungku Nor said...

13MAY cakap=>ingat memang nak singgah KL, tapi takut tak sempat...program padat sgt..

AKAK cakap=>Mencik ar cenggini!! Nak tunggu dia turun bukan senang..buweeakk.

Iman Mawaddah said...

Solat istiharah minta petunjuk. Tengok facilities yang dia org offer, natures of work dia,increment,bonus,cuti dsb. Bagi saya kalau skill kita makin bertambah di tempat baru tak salah untuk berubah angin. Amik pengalaman sementara umur belum bangka.
P/S: Tanya la bos baru leh ke bawa bos lama ke tempat baru tu. Kalau boleh bawa je..abih cerita.

Azer Mantessa said...

kalau akulah kan...

kalau gaji lebih kurang sama buat apa aku nak belah lagipun bos kan cantik plus sexy ...

eSampah said...

hmm.. dl tpt lama aku ada org mtk test keja dl seminggu. ha.. apa kata hg pn mtk nk try test keja kt sana barang seminggu ka.. then senang la nk decide.

ween said...

pilah cari pengalaman baru, jumpa org baru......

blue_cherry said...

tepuk dada tanya bos.. hak hak hak
jangan tepuk dada bos.. kang kena debik..

Terpulang, tp pikir positif.. ur future not others so make up ur mind.

Mana tau bos tempat baru lagi 'cunnn'..

rugi koo

Taiko said...

aku, kalau dah 5 tahun kerja tempat yang sama, aku boring, aku blah. Tapi keblahan aku tu mestilah dalam keadaan company tu rasa rugi je sebab aku blah. heh heh..

akuokay said...

penah layan Ku Dalam Dilema - May?

nieys said...

13may, saya cuma nak beritahu yang laman saya dah berpindah.. :)

MerapuMan said...

buat perbandingan tapi ignore gaji. kalau lebih bagus blah aje la. lagi bagus kalau kau ada kawan kat sana yg boleh citer2 sikit pasal environment kat sana. kekadang gaji bagus, benefit bagus tapi kerja macam kat rumah mayat, saper nak?

Fiya said...

Selagi tak pegi tempat baru tu ...selagi tu tak tau baik buruknyer...ikutlah priorty...my experience...im just promoted ngan gajibertambah 1.5 K dari gaji asal tapi hati tak gumbira...tapi nak buat camner dah namer dia promotion ....nak reject tak bleh...sampai "terpaksa" delete blog huhuhu sebab susah nak comitted...kalo dulu jenjalan dalam Malaysia post skrg nie kene pegi lagi jauh ...makan pun dah kucar kacir alam...makin tak kawen lah lagi.... dah rase nak migrate dah nie!!!!Aku dah semakin nomad...Uwaaaaaaaa (ader tak jawatan fulltime house wife(legal punyer n utk isteri pertama sahaja tak bleh dimadukan) tapi berbayar gaji + elaun + pembantu umah disediakan) anyone?

Sikenit Comel-AminBakish said...

fikir panjang...kay,

nak tanya: ko ni keturunan Sultan Melaka tu ke?.. hehehe :D

Orochi said...

hahaha.. aku tadak apa2 nasihat.. ramai dah bloggers bagi nasihat.. ko ikut jer mana yang patut, ok..

shahril aley said...

ala ko ketuk kepala ko skit nanti mesti dapat jwpn yg ko tercari2 selama ini. hehehe...ade pro & con yg perlu ko amek bile blah dr tempat skrg. ko kaji la sendiri psl bloggers ln bukan tau ko keja kat mana & mcmn environment die. biasa la sesuatu benda mesti ade opportunity cost. so take the risks if u dare.

ween said...

aik dilemma tak habih2 lagi ka??

13may said...

BP: hehhe...thanks brader:)

anne: tapi tu kompeni kecik ajer...equipment pun byk zaman perang punya...hehhe..

akak: apsal saya sms akak tak reply pun???

iman: nanti saya tanya bos saya...nak tak dia ikut saya gi company baru tuh...hehhe..

azer: yer la brader...saya cuma nak tunggu samada dia sanggup dak bayaq gaji yg saya demand tu...kalau boleh naik sikit ajer, better saya stay kat sini:)

Esamp: huii...tak boleh. Yg panggil aku pi sana pun ex-boss aku....tak sampai plak nak buat dia camtu...

ween: hehhe...kat sana bos laki...sini pompuan..lawa plak...tu yang rasa sayang nak tinggal tuh...

Ceri: tempat baru bos laki la...tu yg tadak semangat sikit tuh:)

taiko: kalau aku blah, memang depa teruk...sebab tadak org lain dah yg boleh buat keja aku skrg. Selama ni aku sorang saja yg buat keja tuh...for sure memang depa semua akan gelabah...

akuOK: tak penah dgr pun lagu tu. Lagu KRU ada la...hehhe...

nieys: pindah lagi??? takpa...nanti saya pegi melawat. Err...ada makan2 tak??? hehhe...

M-man: rasanya memang keja teruk...biasa la, dept baru nak bukak...dgn paperwork lagi, setup machine + equipment...perghhhh...

fiya: hehhe...aku tumpang simpati apa yg terjadi atas diri hang...jadik ker nak gi Australia???

sikenit: ada gak sangkut sikit2 ngan keturunan tuh...sebab tu aku pakai byk cincin kat jari nih...hehhe...

orochi: hehhe..thanks brader atas hang punya nasihat:)

aley: dah naik bengong dah aku ketuk kepala nih...

ween: hehhe...dah nak abih dah...skrg dok setel dilemma lain plak...sebab tu turun melaka:)

nieys said...

13may,

dilema awak ni kan.. seperti yang saya katakan selalunya pada kawan-kawan saya.. kalau dia nak pindah kerja atau tak..
senaraikan pro & cons & interesting (ataupun plus, minus, interesting) kat dua-dua tempat tu.. dan pilih mana yang awak lebih suka antara semua senarai tu.. atau boleh juga yang paling banyak plus dan interesting nya.. :D

Ayaq masak said...

Hapdet hapdet. :D

shears said...

hot stuff ah ko diminati majikan majikan

13may said...

nieys: tips yg bagus...thanks:)

ayaq: hapdet hapdet:D

shears: hehhe...

Ungku Nor said...

Woih..
hang sesat mencari jalan pulang ka May??

Tuh laa..
hang eksen,
hang belagak,
hang takmo singgah kl..

Tingok!
kan dah kena seher!!

lalalala ;p

eSampah said...

mau hg dh x dlm dilema sila update cepat na... jgn malas2..

eSampah said...

komen ke-50 utk entry ke-50

zwitterion said...

saya pengomen ke 51,
mana entry ke 51?
hehe

13may said...

akak: ntah2 akak yg sihirkan saya...hehehehehe....

esamp: jln2 blog kengkawan dulu:D

esamp / zwit: hehhe...entry ke 51 dah ada siap:D

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may