Monday, February 16, 2009

169: Di mana kan ku cari ganti...

Bila pompuan berkuku panjang
Lelaki asyik puji “cantik la sayang”
Tapi bila lelaki simpan kuku macam diorang
Pompuan perli ‘cantiknya bang….macam jembalang”

Bila mengilat kuku pompuan jadikan hobi
Lelaki tengok sikit takde irihati
Tapi bila lelaki mengilat kuku jari
Pompuan tanya “ko ni betul ker lelaki?”

Jika pompuan dok belek kuku pagi dan petang
Lelaki lihat sikit pun takde rasa nak larang
Tapi bila lelaki baru nak belek kuku yang panjang
Pompuan bising lelaki asyik dok buang masa lapang

Pompuan suka suka warnakan kuku
Lelaki pandang senyum siap puji nampak ayu
Andainya lelaki cuba buat macam tu
Sahih pompuan mengata lelaki tu dah tiga suku

Bila lelaki tanya kenapa simpan kuku panjang
Pompuan jawab sedap nak garu kepala dan belakang
Tapi bila pompuan tanya kenapa lelaki berkuku panjang
Nak buat camna, ketip kuku aku hilang!

91 comments:

hey...ini aku said...

May..errrrr..kau buat semua tu ke? kalau stakat lelaki kuku panjang aku okey lagi. tapi smpai dh kilatkan kuku, pkai cat kuku aku rasa tak boleh blah! kcuali kalau kau ni pengikut fesyen gothik, kaler kuku hitam aku boleh trima. kena dengan fesyen..
ape2 pun biar sesuai la dgn tempat nak wat ape pun.

saad said...

Aku selalu lupa potong kuku. Kadang2 saja tunggu kot ada orang offer nak tolong potong. Hehehe

13may said...

hey...ini aku: hehhe hehhe...beb, dun wori...aku masih lagi lelaki sejati :D

saad: waaa....nak manja manja nampak :P

munirah said...

aku da ketip kuku.
nak pinjam ?

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

hehehe..

kuku panjang...

kalau pandai jaga takpe..tak kisah la lelaki ke perempuan...

hehehe..

jangan dikaler kuku itew sudah..kang tak pasal2 bleh dapat offer berlakon filem2 star giteww~

Ryehanna said...

aku xsimpan kuku panjang.. leceh..

biase la..org kampung, makan ngan tangan.. ;)

- Noha - said...

nk kita belikan ketip kuku ker??

:p

kuku pnjg x best ler..rimas je.

~dARlee zURiS~ said...

kesimpulannya..
dua2 takyah kuku panjang
bersih
kan ok?
;)

iman_qaisara said...

hikhikhikhikhik... mesti ketip kuku org laki slalu ilang..sbb aku slalu nmpk kuku diorg panjang2...erkk

kasut-gombak said...

xbek simpan2 kuku pnjg ni.

heh.

ciPuding_7 said...

kuku aku pendek..
kira takdak kena mengena dgn pantun ni kot..

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

tak bek la bele kuku panjang2, lagipun if tak pandai jage nampak cam pengotor je lagi2 la melayu, selalu mkn gne tgn.haha.

^arween^ said...

bila perempuan simpan kuku panjang
kebersihan nyer terbilang
jika nak dibandingkan dengan lelaki
cube tengok betol2 sure berdaki :D

dakgilachoc a.k.a nani said...

yerke ketip kuku hilang? ke pemalas?? mmg susah nk jmpa lelaki jg kuku...kuku panjang bersih takpe..klu itam ada daki? pehtu time makan nk suap awek/bini??..uweeeeeekkkkkkk.....
tak sanggup..=P

puterikurekure said...

err...ni mesti kes ketip kuku ilang.

hehehe~

addyaholix said...

haha memang aku layan kepala baca entri ko.

ko memang suka berpantuh kah?

iNsaN BiaSa said...

eeiiiii..gelilah kuku panjang ni..semuanya melekat kat kuku tu...xbaik tuk kesihatan..patutnya lelaki ni nasihatkan pompuan..jg kebersihan diri...pe daaa

azie said...

best!!

Diana-k said...

alaa..slalunyer tunggu org tolong ketipkan laa kan si lelaki..
ngades...muehehhee

.fatin nabila. said...

ape da..
xkn laki jeles kot bila pompuan kilat kuku, haih..`

Rya said...

abg may..
nak cheq tolong potong kuku?

sally said...

Ketip kuku kononnya hilang
Alasan lelaki yg sudah lumrah
May, ko jgn nak temberang
Kan ketip kuku tu ko attach ngan kunci umah!

gegegege..

shafarina said...

alamak.. respek la bro.

pasal kuku pun leh jadi satu entri.

huhu macam2!

PanAdoL7e said...

Kuku? yg penting... kuku aku lebih bersih dari kau kan? heheh... tak kerja yer... update blog siang2 nih... c ya!

*SiRibenMerah said...

kuku I bersih.. rapi.. x panjang dan x pendek... hehehehe... kaler pink ori lagi~!!!

ixora said...

kuku pjg senang nk korek idung tlinge segala bagai..jgn salah tempat dah..

bro ni sje tau wat alasan ketip kuku ilang, padahal nk Xora tlg ketipkan..meh sini meh...=)

=P

Suka Bebel said...

semalam aku terbaca pemegang rekod kuku paling panjang merana sebab terpaksa potong kukunya yang dah 30 tahun tak dipotong sebab terlibat dalam eksiden.adakah di kalangan pompuan kat malaysia ni berminat ganti tempat beliau?hehe

Neeza Shahril said...

tak suka kuku panjang.. even kuku sendiri pun.. geli laaaa..

ZH - Ena said...

seyesss geli la tgk lelaki kuku panjang2..ena sendiri pun kuku pendek ajer..

ju3 said...

ermmm..
tajuk kuku lbh sesuai tok entry nih..
mula, ingatkan psl bende @ org ilang, aleh2 kuku rupanya..

berrykisses said...

Belek-belek kuku ni kerja perempuan . :P

wani said...
This comment has been removed by the author.
shasha said...

bro...nak pinjam ketip kuku kita tak?..heheh..tak suka kuku panjang..susah mau masak maa...ahakss

wani said...

pompuan simpan kuku panjang May kata lelaki suka..
pompuan simpan tu bukan saja-saja..
kuku panjang sbnrmya ada bayak guna...
kalau terdesak leh wat senjata...
nak tau macamana???...
cakar saja pada muka...

hehehe...akai jenuh...tapi sumer pun best...

Anak Pendang Sekeluarga said...

Salam..ziarah..jemput muzakarah di blog saya...dan sila add blog saya...

KABASARAN said...

kalau lelaki pake kuku panjang
tak boleh pake ntuk cakar perempuan
kalo perempuan pake kuku panjang
boleh jadi ntuk cakar lelaki lah

he..he..he
it is really funny poem ha.

.::annemishi::. said...

saya lebih suka kuku pendek. kerana lebih tampak kemas dan bergaya. ha3.. =)

Mamip said...

naseb baik kuku i panjang & x kaler2.
hehe

its funny, tho. >_<

theconfused said...

alasan ko nih kannnn.. takkan ko nak kaler2 kuku kot?? aduiii.. takleh blah weiiii!!

dianahamasuba said...

kuku yang berkaler2 menarik ape? :D

sUe said...

isk..ada ke lelaki yang kilat dan warnakan kuku?
baik check betul2 lelaki ke separa lelaki tuh..
heh!

Farah Aminuddin said...

hahaha. tak thn tu ketip kuku hilang. yg lain2 tu xdpt nk tlg dah la.haha

sickchild said...

weyh lame gila tak singgah sini. kih kih kih. ko ilang kemane. sejak bla berkarya ni. hahaha mak aku ske baca blog kau. hahaha

aim-a said...

maymay..meh org potongkan kuku...hehhehehe :P

aslina said...

huhu...
elok gak ah...
baru teringat nak potong kuku pas bace entry nih...ehehe...

suke berkuku pendek...nampak kemas jek...kuku panjang2 rimas...

~akuni~ said...

Loh... beli je lar yg baru...

SyazReA said...

terima lah hakikat...
lelaki mmg sgt2 X Sesuai buat mende2 tu sume k...
beli jer ler yg br.. nk syaz hadiahkn ker...? hehe =P

DeeN said...

Kalo aku; Kuku pendek senang nak jaga. Kalo kuku panjang rasa seriau nak buat kerja kampung. Tp kalo kilatkan kuku, memang sah kena terajang ngan mak aku. Keskeskeskes!!

Princess Liyana said...

kuku yana tk panjangg okayy ;P

e-leeyana said...

aiseh bukan ke pmpn dan llki tu diciptakan berbeza..kalau la ape ym pmpn buat, llki pn nk buat, payah la tu~

p0tpet p0tpet said...

ahha..
seb baek aku tak penah lah kaler kuku..tangan mahupun kaki..
sebab tak boleyh bawak s0lat..
tapi aku suke pakai inai..
=)

KC said...

kau ni kan, ada-ada je laa kontroversi kau nak buat kan...

kalau lelaki simpan kuku panjang pehtu berkaler lagi sohih dia tu vampire!

cikanoy™ said...

alasan neh.. agagagag

bkn ko selalu geget kuku je kalo terdesak? kekekek

Cik Sar said...

Pompuan kalau kuku panjang depa akan makes sure kuku tu bersih, cantik dan berkilat..kalau lelaki, iskk... ko tau2 la encikmay.. kannn..

13may said...

munirah: hehhe...tima kasih :D

zara: waaa...jadi filem star..glamer la nanti :D

ryehanna: chewah! simpan satu jari dah ler...hehhe

noha: a'aa...from NZ with love :D

darleeZuris: ok sgt...tapi ketip kuku hilang :D

iman qaisara: a'aa...missing in action :D

kasutGombak: a'aa...simpan gigi panjang panjang :D

ciPuding: pinjam ketip kuku..sertakan number tepon sekali yea :D

ashikyn: lekat celah celah kuku...huhhu

arween: aikk??? mana tau nih :P

dakgilachoc: takpe...cinta kan buta :D

puterikurekure: hilang mana ntah...hehhe hehhe

addyaholix: hehhe...champion pantun :D

insan biasa: tapi comei...hehhe hehhe

azie: :D

diana-k: nak manja manja...huhhu

fatin nabila: mai nak tengk kuku...huhhu

rya: waaa....tunggu minggu depan eks...hehhe hehhe

sally: rumah saya takde kunci :D

shafarina: hahha hahha hahha

panadol7e: hehhe hehhe...ngular sikit..penat wat keja :D

siribenmerah: vavavava...kaler pink gitu :D

ixora: hehhe hehhe...tunggu! :P

suka bebel: waa...kesiannya kat dia...hehhe hehhe

neeza shahril: hehhe heheh...tapi sedap woo garu kepala :D

zh-ena: hehhe hehhe...selalu lelaki simpan satu jari ajer :D

ju3: hehhe hehhe

berrykisses: waaa...byknya masa lapang :P

comment deleted: ???

shasha: susah tang mana?

wani: waaa....ganas ganas :P

anak pendang: salam...tima kasih kerana singgah :)

kabasaran: hehhe heheh...lelaki kuku panjang ni bahaya woo...huhhu

annemishi: bagus la gitu :D

mamip: sib baik...hahha

theconfused: err...dulu penah gak...satu jari ajer...hahha hahaha

dianahamasuba: tu la pasal...hehhe hehhe

sue: hehhe hehhe...tu lelaki buang tebiat :D

farah aminuddin: hehhe hehhe...selalu ghaib...ntah laa..tak larat nak beli dah :D

sickchild: hahha hahah hahha...kim salam kat mak ko :)

aim-a: takkan potong kuku ajer...ngeh ngeh ngeh >:)

aslina: ketip kuku ada ker tuh? hehhe hehhe

akuni: tak larat nak beli dah akak...heheh hehhe

syazrea: hehhe hehhe...nanti post kat kita eks...hehhe hehhe

deen: hang pakai inai la deen...hehhe hehhe

princess liyana: waa...ni yg suka nih...hehhe hehhe

e-leeyana: heheh heheh...tapi pompuan jeles dgn apa yg lelaki buat...errr..err.. :P

potpet potpet: aku pun nak pakai inai gak ler...tapi kat rambut :D

KC: vampire takpe...jgn tok dalik dah ler...hehhe hehe

cik anoy: pinjam ketip kuku... :P

cik Sar: hehhe hehhe...no komen! :P

cemut said...

hahahahaha.lawak2...tp mmg betoi ape yg may2 tulis tuh... kalao laki simpan kuku pjg mmg mcm jembalang :))

Masy said...

tolonglah may2. plzzzz jgn kilatkan kuku. plzzzzz i beg ur pardon (eh?) hahahahhah

nanies said...

bro lu nak ikut g cuti mesia tak...saya nak ke kelong aceh sekali lagi bln lima nanti...kalu nak...bg tau kat blog saya yer...daaaaa...

haslina said...

kuku panjang...ermmm...not me...

Mak Su said...

alasan malas nak potong kuku ler tu :P

Darling said...

kuku panjang?

errr

errr errrr...

no komen :P

chOochet tgk kuku 13may said...

tak ske laki kuku panjang tweet.

tak ske nengok doang gune kuku panjang kat jari kelinking tu wat korek2 lobang ithong doang. ick!

:P

CAHAYA MATA said...

tak elok simpan kuku panjang..!!

isyykkk.. ;-p

FaNaQiLa said...

haha..mmg best.lawak pun ade. tapi ade ke org laki cam tu? setakat kuku panjang tu sll gak la jumpa. but kalo siap kaler or kilat kan tu mmg musykil.

org laki ni kalo bela kuku panjang tu normally kat jari kelingkeng (btl ke spell ni?).
alasannya, nak korek telinga senang. (eee...)

^ez^ said...

hehehee..klaka la.xsuka la kuku panjang..cam senang kotor.bakteria pun byk tau.ish..tak bek bela kuku panjang2 ni.. (*0*)

err...nk suh sape ketipkan kuku tu?? :P

achik said...

buruk benar kalau lelaki kuku panjang.. kotor lak tu.. hahaha.. ;p

inna hayati said...

nak potong kuku?
nak kilat kuku?
nak kuku cantik?

alalala....manjanye...meh sini saya tolong meh...

cheh!

@t00neY r00neY® said...

erk?
wat korek idung?

xelok bela kuku baik laki mahupon pompuan..
apetah lg kaler kuku..

biar standard cam dalam SOP...

[S]itie [B]Um [B]Um said...

haha! kelakar.

TeacherNunu said...

heheheheh kuku anak murid cikgu ramai yang panjang2...gerammmmm mcm nak aku kerat jari tu terusss

sutera putih said...

The moral of da story,,,
En.May ni mmg prihatin orgnyer,,,
Tak g2,,,???
Layan,,,
Zasss,,,;)

NaD said...

aaaaa........
saje nak tiggalkan cap jari kat sini...
heheh...

S h i n o said...

hahaha tak adil betol.. :P

iMa said...

Lelaki jangn ngengada nak bekuku panjang, euuu pompuan geli nk tgk.

Ketip kuku hilang?

Haa. Cari sampai dapat!

Miahak3x

13may said...

cemut: janji hensem :P

masy: err...ok ok :P

nanies: ok..later saya gi check blog awak...then tgk la camna, btw...thanks :)

haslina: bagus bagus :)

maksu: tak sempat...hehhe hehhe

darling: takpe takpe...saya paham :P

choochet: emergency plan :D

cahaya mata: ok! :D

fanaqila: ada kawan aku yg suka kilat kilat kuku...hehhe hehhe

ez: errr...ehem ehem ;)

achik: mana ada kotor...hehhe :P

inna hayati: choihhhh!!! :P

atooney rooney: chewah...siap ada SOP lagi :P

Siti Bum Bum: :)

teachernunu: ketip kuku depa pun hilang jugak cikgu :D

sutera putih: hehhe hehhe...prihatin ada makna >:)

NaD: tima kasih :)

shino: tu la pasal...hehhe

iMa: hadiah la kat cek satu...hehhe :P

fiezafadilla said...

mesti ko suka simpan kuku panjang kan? pastu buat alasan ketip kuku hilang. padahal ada je dlm laci almari bilik ko.

Qaseh Qasturi said...

org kate...kuku panjang rezeki x nak dekat kite... bukan x tau setan dok gayut kat kuku panjang...seram u...

Mummy Rizq said...

selalu kuku patah bila cuci baju...

yOnnA said...

bro!!
umah yonna byk nail clipper ni.
mau ka?
or bro simpan kuku panjang ni? hahaahi

yOnnA said...

bro!!
umah yonna byk nail clipper ni.
mau ka?
or bro simpan kuku panjang ni? hahaahi

sukahati said...

kuku aku pendek dan tidak berwarna

oh my oh my said...

ni sbnrnya nak kata ketip kuku hang hilang la nih...haha

Nadine Zuharra said...

eish berdose kan kuku panjang,tempat syaitan bergayut.. : )

Nadine Zuharra said...

erk,berdose ke makruh..? kompius2..hehe
*ape2 pun rase tk selesala kuku panjang..

Shumierain said...

"ketip kuku ilang"
Alasan yang sgt klise..

fiza said...

mengecat kuku adlh haram... kuku panjang kasi kotor saja. yuks yuks... hehhehehe

Bunga Rampai said...

Betul apa? ;)

Salam 13may :)

Permaisuri said...

simpan kuku panjang byk keburukannya. bila nak amek wudhu' kan dah terhalang air masuk. :)
i don't think lawa nak simpan kuku panjang, org kafir nak buat kita pun nak buat ke?kan?

salam.

13may said...

fiezafadilla: hilang dalam laci almari bilik :D

qaseh qasturi: pinjam ketip kuku :D

mummy rizq: basuh seluar aku sekali bleh? hehhe :D

yonna: hehhe hehhe...ketip kuku kita missing in action

sukahati: waa...ni yang suka nih :D

oh my oh my: tu la...hehhe hehhe

nadineZuharra: saya pun tak suka kuku panjang...tapi nak buat camna, ketip kuku hilang :D

shumierain: hehhe hehe

fiza: jom pakai inai :D

Bunga Rampai: err...err...salam kembali :D

permaisuri: betul betul...salam :)

Genie said...

lelaki kuku panjang? ish tak gemor lah.

lelaki kilatkan kuku? ikram dinzly kilatkan kuku dia. kita tengok dalam tv hari tuh. macam pelik tapi okeeey lagi kot.. (chey mentang2 la artis yg buat kan..)

tak pernah jumpa la perempuan dok belek kuku siang malam pagi petang tuh. kecuali yg dok kat kedai manicure tu, INSYAALLAH 24 jam belek kuku..

ketip kuku hilang? ala, potong je pakai pisau. atuk kita potong kuku dengan pisau je tau. hehe..

sebenarnya kalau nk simpan panjang, kita tak kisah je. asalkan putih bersih suci lagi murni. sedap mata memandang. jangan la hitam legam nak makan pon segan..

hehe..

(sori. kalau dah menulis memang kita selalu tak sedor diri..)

hUmmY said...

alasan je xde nail clipper! ;p

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may