Sunday, August 31, 2008

149: Antara dua darjat...

31 Ogos tarikh di nanti
Negara kita sambut merdeka lagi
Laki pompuan bagai merpati sejoli
Dok rapat rapat tengok bunga api

Malam merdeka sanggup bersekang mata
Semata mata nak jerit sampai hilang suara
Bukan setakat jadi macam orang gila
Malah lebih dari orang yang kena histeria

Semakin lama semakin ligat
Peluk peluk makin kuat dan rapat
Sikit pun depa tak ingat
Ramadhan sudah pun dekat

Tak salah sambut merdeka
Tapi biarlah berpada pada
Sebab merdeka itu tak ke mana
Hanya sejarah di atas dunia

Dari dok merapu tak tentu hala
Baik kita bersiap sedia
Sempena Ramadhan yang hampir tiba
Bulan mulia banyak ganjarannya

Buat teman teman seperjuangan semua
Andai terkilan, kecil hati dan terasa
Ampun maaf dari tokey LayanKepala
Tulisan ini hanya sekadar suka suka
Sebagai mukadimah menyambut hari MERDEKA
Jangan sesekali lupa pada RAMADHAN yang bakal menjelma



SALAM MERDEKA & SELAMAT BERPUASA!

91 comments:

lindosh said...

yeayyy! 1st! :P

ezu said...

yea... 2nd!!
hahaha

13may said...

aikkk???? hangpa dua org time sama laa...hahha hahha

Jeketbiru said...

:)

lindosh said...

selamat hari merdeka & selamat berpuasa

penuh keinsafan entri hang neh hehe. syabas! akhirnya hang insaf muahaha.. opss sori.. *wat muka siyes balik*

marilah sesama kita menginsafi diri. ya la diri tu dah tua. mlm2 merdeka.. nak puasa plak tu.. baik dok umah ja. *sebenaqnya ada org tu dia demam* hihi

weh besok pi keja ok. gaji triple. lusa hang cuti la. sebab posa. kesian hang kan kan

p/s:- toksah dok kaber lah muka tu. aku paste satgi muka real hang kat sini baru tau :D

neskepe ngan malboro tak bleh blah.

hehe peace!

ezu said...

aih..
sama time ka??
hahahaha...
petanda tu.. oppss!!

wateva..
Wish u slamat berpuasa..
skali n3 baru hang ney.. aku TERslow skit.. nasib mlm ney aku memerap jek kat umah.. tadop kepit2 rapat2.. hahaha...

alah.. org tu demam.. sbb tu tade mood mo kuaq.. cer x demam.. panjang langkah!! ye dak??

Oit lin.. biaq la de keje senin.. teman aku.. aku kene koje.. uwarghh...!!

lindosh said...

petanda ape beb? ahaha

ya la.. entri tu dia brani buat sebab dia dok perap kat umah cam kita2 neh. kalo kita kat luar malam neh sure kira sentap ngan entri dia kan kan? :P n sure dia takkan buat entri gini kan?

tu pon pasai awek dia dok jauh la ezu ha ha ha *larikkkk*

keja ke senin? pebarang beb.. hari fes posa kena cuti laa hehe. teman ye? cam sesuatu tetiba ku rasa he he

gurL said...

nasibbbbbbb kte duk umah..
lau x mo terrrrusikkk jiwa rage ku.. dgn n3 baru de kan?
hehe

oih.. teman jek.. bkn ape.. kan may2 kan kan kan???? *sesambil bulat2kan mate.. syyy!! hahahha

AzurA said...

Selamat Merdeka jugakkkk!!!!

Neeza Shahril said...

selamat merdeka untuk awak jugeee.. saya tak kecik hati pun dengan apa yang awak tulis.. kenyataan kan.. sape yang terasa, bawak2 lah bertobat.. heheheh...

Yatie said...

Encik 13May, selamat menyambut bulan Ramadhan ye .. selamat berpuasa ... moga diterima ibadah kita .. amin .

K i a H R o N g G e n G said...

perrgghhh hang watermark pic tu kelassss...nie ayohh merdeka kan diri dr MELOKOK..ooppsss


Note: SELAMAT BERPUASA KEPADA TUAN TANAH..

Mrs. Amie said...

Mmm..insafnya..selamat pose ek..dan nilai2kan erti kemerdekaan yg sebenarnya...

Anak Mami said...

selamat berpose may..

n a d i r a said...

selamat hari merdeka n selamat berpuasa...

salam dr jauh ;)

peace!

fara said...

teh tarik ke itu?

lol

ixora said...

kaber muka konon..hehe...
yup salam merdeka, samat pose...
jgn tuang pose.. =)

peace...

13may said...

jeketbiru: oooo...sombong yea :P

lindosh/ezu: hangpa punya pasai laa aku tak keja...hehhe :P

azura: selamat selamat :)

neeza: hehhe hehhe...tapi rasanya tulisan itu untuk saya kot :D

yatie: tima kasih...selamat berpuasa untuk yatie jugak :)

kiah: hehhe hehhe...tima kasih :)

msAmie: hehhe hehhe...

anakMami/Nadira: tima kasih :)

fara: jom! ;)

ixora: tak kot..hehhe hehhe

Faisal Admar said...

selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-51 dan selamat menyambut ramadhan al mubarak :)

baru je kan rasa puasa tahun lepas... cepat sungguh masa berlalu!

Kekanak Tokyo said...

sesunggunhya aku dah lama tak dgr pntun...

best best~~

woot woot~

~Cinta Milo Ais~ said...

sikit pun tak terasa. saya kan org baik muahahaha

selamat berpuasa en.may...kirim2 la kurma kat sini barang sekotak dua ngehehe

Bunga Rampai said...

Cantiknya pantun!

Salam Ramadhan 13may, Selamat Berpuasa :)

axim said...

yeay...yang ke 23!!

Sastri said...

sepanjang umur sas, tak penah lagi keluar rumah sambut merdeka... huhuhu...

selamat hari merdeka dan selamat berpuasa serta berterawih maymay...

meen said...

salam merdeka maymay..

erk..tak ingat pun malam semalam ada counting merdeka..sibuk senaraikan menu berbuka hahah

nordee said...

selamat berpuasa dan menunaikan ibadah puasa...semoga keberkatan Ramadhan milik kita jua...AMIN

~mawar~ said...

encik maymay...
pohon ampun maaf naa segala salah silap sempena nak sambut ramadhan ni...

uisshhh...sebbaik aku ni tak kuar malam...

kawaii_desu said...

Alhamdulillah...

sekali lagi balasan yg pendek dari kawaii desu:

semoga semua kapel2 dan single2 serta fmili2 di luar sana makin rancak menjalani ibadah, mengumpul mata tuk bekalan di Akhirat...

apa kat jari tu May?? rokok ka???
kena tinggai time posa ni wei

Soot Spirit said...

hikhikhik
kacaknyer gmba itu :">
malu saya :p
btw selamat berpuasa oke~

gurL said...

ark...
hang la ngade.. jap nak p.. jap tamo p..
kami tak salah..
hang salah sowang2..
haha...

sok koje jum.. hehehe

bozzobattousai said...

slamat berpuasa en.13may...

Eida said...

selamat merdeka, selamat berpuasa dan
selamat semua nyer

n Z r A said...

slamat slamat berpuasa. jgn ponteng puasa :P

cikgooden said...

slamat posa...








eh!..itu saja?..ya. itu saja. kata aku

en_me said...

selamat berpuasa bro..

yOnnA said...

ouh ya..
poem realiti ni kan bro..

happy merdeka day..
and selamat berpuasa :)
no more sisha ok haha

-akuni- said...

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak - semoga semua ibadah di bulan ramadhan ini diterima dan diberkati oleh Allah SWT

-akuni- said...

Dalam gambag tu nampak handsome pulak 13May ni ya...

Wahidah said...

salam ziarah..selamat berpuasaaa

Wahidah said...

salam ziarah..selamat berpuasaaa

nellyberry said...

selamat berpuasa enche 13may.
jangan ponteng puaase tau...!

ajakrebyz said...

bunge api merdeka tak besh. bunge api kat PICC lagi besh. Slamat merdeka ;)

sya said...

Salam Ramadhan dari kak sya.. jgn ponteng pose k. Kak sya menyambut Merdeka di hiway menuju ke Melaka.. sesekali diganggui oleh Mat Rempit dan Mat Motor yg berbondong2 nak pegi ntah ke mana...

pearlEJ said...

Selamat berpuasa May!! :D

kuchalana said...

Bro.. slamat berpuasa.. insyallah kita jadikan ramadan kali ini lebih bermakna..

arsaili said...

salam ramadhan, bersama2 lah kita mengimarahkan bulan yang mulia ini

cemut said...

TERINGAT TIME P CELEBRATE MERDEKA TAUN LEPAS KAT KLCC.NYESAL JE..DA LA MAT2 BANGLA BSEPAH...NYARIS2 NK KENA RABA...DA SERIKKKK..TAUN NI SAMBUT TAS KATIL JE zZZZ

ad3ck said...

selamat hari raya. eh silap2 selamat berpuasa ;p.

KAKTINY said...

selamat.. selamat.. semoga semua selamat yer..

Shila said...

Salam Merdeka dan selamat berpuasa juga..:)

Heartless Devilish said...

selamat menyambut bulan ramadhan al mubarak dan selamat berpuasa...

Princess Liyana said...

huhu..slmt hari merdeka 13may..

and slmt berpuasa:)jgn ponteng ok?;p

a Q r a m said...

slamat berpuasa enchek 13may!

fiza said...

ERM...SLMT BERPUASA... SEMOGA RAMADHAN KALI INI LEBIH BERMAKNA DAN LEBIH BAIK DARI SEBELOMNYA...

farazdaq said...

May..
Salam bulan September..gua bz jage orang tue..

eiza said...

nak test brain jap :

negaraku
tanah tumpahnya darahku
rakyat hidup bersatu dan maju
rahmat bahgia tuhan kurniakan
raja kita selamat bertakhta
rahmat bahgia tuhan kurniakan
raja kita selamat bertakhta..

yeay... igt lagi...

selamat merdeka dan selamat berpuasa..

risanur said...

salam merdeka dan salam berpose...semoga mendapat keberkatan di bulan mulia ini..

skidg8 said...

salam

selamat berpuasa :)

achik said...

selamat berpuasa 13may.. aku pun minta maaf la kalau ada tergurau kasar ke apa.. kosong2 ek.. :D

Masy said...

samat bpose abg may2

CAHAYA MATA said...

selalu datang jengah blog en.13may dan gelak sorang2 baca entrie en.13may...hehehehe...teruskan berkarya di sini ekk.. :-)

tp tak tinggalkan comment sbb senarai pengomen sngt lah panjang...huhuhuhu...

kali ni, singgah utk ucap :

SELAMAT BERPUASA en.13may..semoga Allah terus mengurniakan rahmat dan redha-Nya utk kita semua sempena Ramadhan yg mulia ini...emmm... (-,-)

shafarina said...

selamat berpuasa, berbuka dan bertarawih may.

iLa @ LaLa said...

n3 Sempoiii....
Selamat Merdeka n Salam Ramadha....
huhuhu... kelewatan...

pHat sUe said...

okok dier dah nayek 9 hengget yeh kekekke

berebot joyah linda ngan ezu ni nak komen euwwwwwwwwww :P

ku tak sempurna said...

salam kemerdekaan dan salam Ramadhan :D

pandagumuk said...

selamat puasa selama 30 hari may may ;)

Cik Sar said...

selamat berpuasa 13may. Saya sambut merdeka kat rumah je..ahaqs

Maya said...

ish..pandai jugak mamat ni buat pantun..

selamat berpuasa LK!!!!

tintaHati said...

Salam Ramadhan gak utk May :) semoga beroleh rahmat n keberkatan.

hey...ini aku said...

aku ingat nak baca jer, tapi tengok kau punya puisi yang tak puitis ni aku ada soalan ni. kau pun sama kan? kan? kan?

zonaku said...

marhaban ya ramadhan... sambut puasa lebih baik dr sambut merdeka... sebab tu la thn ni aku pun sambut dlm rmh....kul 9 bertolak balik dr KLCC... tp y x best nya.. aku x leh blk kampung sambut posa ngan famili....
huuhuhuhuuhuuhuuu

violet said...

antara dua darjat pulak dahh...haha.

*slmt menjalani ibadah puasa encek may. raya balik mana?

--{-@ Zaity @-}-- said...

huhuhu.. terkena mat rempit ngan minah rempit... nih cek nak sambung pantung tu sat, izinkan cek menciplak sekerat dua kerat dari pantun abg tu noo..:-
"Semakin lama semakin ligat"
Peluk Peluk makin kuat dan makin rapat"
"lepas merdeka mana depa pergi, apa depa buat?"
"Sendiri buat, sendirila ingat"

wahahaha.. ni pantun khas utk mat rempit ngan minah rempit..terkena lagi hang.. menyampah aku..

eeee..celupor mulut kak kiah ni..mintak mahap le...

Danisha said...

Selamat Menyambut dan Mengerjakan Ibadah Puasa.....

rena said...

slamat bukak pose mengikut waktu maghrib di kawasan masing2..

blackpurple @ jowopinter said...

Selamat berpuasa-dengan-sebenar-benar-puasa. :)

kasut-gombak said...

ko tu yg bkn men ligat lg sambut merdeka ngn awek ko.. aku nmpk tau!

Azer Mantessa said...

salam merdeka dan selamat berpuasa

:-)

sUe said...

wah..entri yang menginsafkan...
nice...hehe..=)

cuma nak wish, selamat berpuasa...
jangan terponteng pulak ya?

ngee...;P

WaNa (BoRN To MaKe u HaPPy) said...

SaLaM RaMaDHaN MaY MaY !

JgN PuRaK² aDe GaSTRiK PLaK oKe ! :P

green apple said...

selamat berpose bro.
ko jgn buat entry yang menggelegak-gelegak bulan2 pose ni ok.

khairyn said...

Ramadhan mubarak encik maymay

woit t shirt macamana mau antar? alamat tadak

kel@mbu said...

slmt brpuasa..
berbuka dgn marlboro ja ka? haha!

13may said...

13may to semua: tima kasih. Moga moga Ramadhan ini membawa sinar kepada kita semua :)

Nem0 o0h Nem0 said...

selamat berpose..
jgn pontg2 k,
pompuan x pe..=p

۩۞۩ FaHReeN ۩۞۩ said...
This comment has been removed by the author.
۩۞۩ FaHReeN ۩۞۩ said...

Selamat Berpose N jugak Salam Merdeka..!!

huhuhu.. betoi2 mmg cm sakai je..
kekekeke!

p/s: wat pe nk kaber lg muke tuh.. hehhe

Anonymous said...

selamat berpuasa =)
maaf lmbt ;)


-icha-

nadia-ady said...

hahaha...main tutup muka pulak :p

Tokyo BLUE said...

pening pening.. huhu

Ely said...

is it me or u look like rosyam noor? ahemm!

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may