Tuesday, September 02, 2008

150: Choihhh!!!

Lazimnya pompuan adalah golongan yang pemalu. Sifat ini kadang kadang amat merugikan diri sendiri. Sebagai contoh apabila pompuan berkunjung atau bertandang ke suatu tempat buat pertama kali, pompuan seringkali tersesat jalan atau melencong ke arah lain. Peribahasa mengatakan 'malu bertanya sesat jalan'. Dalam kes ini, pompuan yang pemalu ini akan terus menerus tersesat jalan kerana malu nak bertanya. Ini secara tak langsung akan menyebabkan pembaziran minyak kereta, duit tol, bil tepon dan sebagainya.

Berbanding lelaki, walaupun seringkali di labelkan sebagai 'muka tak malu', namun amat payah sekali lelaki tersesat jalan jika berkunjung ke tempat yang asing bagi diri mereka. Ini kerana jika tersesat, lelaki dengan muka selamba atau muka tak malu akan bertanya sapa sapa saja yang di jumpai mereka. Jelas ini menunjukkan 'muka tak malu' sebenarnya dapat mengelakkan pembaziran.

Pompuan juga merupakan golongan yang lemah lembut dan berbudi bahasa. Ini mungkin sifat pompuan sejak azali lagi dan mungkin ia adalah keistimewaan diri mereka. Namun sifat ini kadang kadang merugikan kerana ia akan menyebabkan kelewatan. Sebagai contoh jika pompuan memandu kereta dan sampai di simpang tiga yang amat sibuk, mereka dengan penuh sopan santun akan memberi laluan kepada kenderaan lain. Kadang kadang sampai 5 minit tak boleh keluar dari simpang lagi. Huii...jenuh la kereta belakang dok tunggu pompuan tu keluar simpang.

Berbeza dengan lelaki walaupun seringkali di katakan kurang ajar, namun lelaki amat pantas keluar dari simpang yang sibuk. Dengan berbekalkan sifat 'berani' dan di tambah sedikit dengan 'kurang ajar', lelaki dengan sepantas kilat dapat keluar dari simpang tersebut. Ini jelas menunjukkan sifat 'kurang ajar' tadi sebenarnya menguntungkan dan sudah pasti dapat menjimatkan masa.

Pompuan juga adalah golongan sabar dan tertib. Mereka sebolehnya akan melakukan sesuatu perkara dengan mengikut kehendak atau prosedur yang sepatutnya. Namun sifat sabar dan tertib kadang kadang amat merugikan. Sebagai contoh, pompuan akan memandu dengan kelajuan yang di tetapkan walaupun berada di jalan yang lengang dan 'line clear'. Jika ada kenderaan berat di depan mereka sekalipun, mereka akan tetap mengekori belakang kenderaan itu dengan penuh sabar. Ini secara tak langsung akan membuatkan pompuan akan lambat sampai ke destinasi yang hendak di tujui oleh mereka.

Berbanding lelaki yang seringkali di labelkan 'tak reti nak sabar', namun lelaki seringkali jarang lewat sampai ke destinasi yang lelaki hendak pergi. Ini kerana lelaki amat terburu buru ketika memandu. Andainya berada di jalan yang 'line clear', lelaki akan menggunakan peluang itu dengan sebaik mungkin. Itu belum campur potong kiri kanan, double line, himpit kenderaan lain dan sebagainya. Oleh yang demikian, lelaki selalunya dapat mengagak tempoh perjalanan mereka dan selalu tiba pada masa yang sepatutnya.

Walaupun begitu, ada sifat pompuan yang selalunya amat menguntungkan mereka. Walaupun berhadapan dengan situasi genting, sifat ini banyak menyelamatkan mereka. Sifat tersebut adalah pompuan selalu manis dengan senyuman. Berbekalkan senyuman manis walaupun ia mungkin di buat buat, pompuan seringkali akan terlepas dari sekatan pihak berkuasa. Pompuan juga jarang kena saman walaupun mereka terbukti melakukan kesalahan. Contohnya tak pakai tali pinggang keledar, kena tahan dengan polis...senyum senyum sikit, gelak gelak sikit. Pastu lepas...

Berbanding lelaki, senyum la manis macam mana pun...kalau salah tetap salah dan tetap kena tindakan. Malas la nak ulas panjang panjang tentang nih..Choihh!!

137 comments:

nuRsixteen said...

hye..apakhbar?? wah bnyknya dpat award...ni yg jeloz,heheh..kita jenis malas lor nk update blog..ni pun br masuk page awk...:D jgn mare "selamat berpuasa"

13may said...

nur16: baik alhamdulillah. Selamat berpuasa untuk awak juga :)

hUmmY said...

hahahhaha!

sah2 ko baru pas kne saman kan may?

13may said...

hummy: choiihh!!! :P

:: Cikgu Wiween :: said...

erk..yg kdg2 lebih 5min x kuar simpang lagik tu kdg2 menjadik amalan sy.agagaga ;p kdg2 semcm takut lak kuar simpang.takut kena hentam :D

:: p R i n c E s S _ N :: said...

ituLah die kuasa seorg P...hahahaahahahaha ( gelak setanzz)

a Q r a m said...

senyuman manis lelaki sering dipersalah ertikan..

_tuLanG.iKaN.kEwL_ said...

kete pompuan shud ada gps..hik3..

intan zura said...

aku mmg pemalu dan sopan
*wink wink*
tapi time nak berjalan tak pulak malu nak bertanya

time nak kuar simpang tak pulak
asyik bagi chance pada driver lain

;)

emmm

13 may, do some extra research eh..
hik hik

13may said...

wiween: hehhe..takpe, beringat sebelum kena :)

princeesN: elehhhh :P

aQram: a'aa...senyum ada makna >:)

tulangIkanKewl: hehhe hehhe...tak la segan2 nak guna plak :P

intanAzura: hehhe hehhe...:P

farah aminuddin said...

tak setuju!tyak setuju!

lelaki yg biasanya selalu sesat jalan kalau drive ke tempat yg diorg taktau.. sebab lelaki ni ade EGO.. jadi dia nak tunjuk macho kt pompuan yg dia leh sampai ke destinasi without asking anyone.. last2 SESAT...wuuhuuuuuuu....

~qudwah_mardihah~ said...

13May yang sebenarnya tumpang glamer Dihah...ek eleh...heheheh.nak kad raya tahun ni jugak...tak kire...nanti ambo bagi alamat tau...nak send duit raye..

"Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak"

naz ilyn said...

Salam...
1.Selalunya org lelaki yg selalu sesat jln sebab ego..

2.em..kalo pompuan bawak cam pelesit..nampak kurg manis

3.biasalah org pompuan ni penuh kesabaran dan bertertib..takut lambat..keluar awal

4.tak der makna nyer senyum2..saman tetap saman

p/s em..pemalu,lemah lembut,berbudi bahasa,sabar dan tertib..mana lebih baik?

violet said...

sy seorg pemandu wanita yg menghormati penunggang motosikal dan semua pengguna jln raya.

terima kaseh... :D

naz ilyn said...

Salam Ramadhan..

Selamat menjalani ibadah puasa.

p/s pelihara puasa dengan lisan dan perbuatan

Rya said...

nk glak jela..
kukikukikuki..

p/s: tp kdg2 aku wat gak yg mn llki sll wat mcm hg ckp tu..

Deqna said...

ada untung ada ruginya..hehehe

Darling said...

aku penah jumpa lelaki yg terhegeh2 nak keluar simbang. penat aku memaki hamun masa tu..

nak kata aku sopan dan ikut kelajuan yang ditetapkan tu tak gak. kalo sopan maknanya takde le aku dihatan polis sebab bawak laju. nasib je pakai seatbealt.

tapi bab senyuman tu aku setuju. walaupun ditahan polis dan terlebih banyak dr laju yang ditetapkan, aku tidak disaman polis itu.. malah siap pesan dengan aku lagi supaya hati2 hehehe

Darling said...

ops typo laks.. ditahan polis << ayat sebenarnya :)

Shila said...

Huhuhuhu..

Kiranya kalau ada roda,perempuan ni tetapla di bawah ye walau perangai mereka baik macamana pun?

Isk..isk....isk...tak semua perempuan baik tu macam tu la..ada yg baik dan cerdik lagi setanding lelaki..

Selamat menjalani kehidupan :)

ain fadzal said...

aku tau ko hebat !

pompuan ape la sgt, kan?

cybernetics mind said...

heheheh...play safe nmpak, awal2 sumer ayat2 pekena jer yg kluaq...last2 hang puji depa nooo.

tnya skit...hang baru balik seminar keselamatan jalanraya ker...musykil aku hang dok crita pasal lalulintas jer ni...wakakakak

pHat sUe said...

/me senyom kat 13 kekeke

ps: seb bek joyah tu tadek

Ryehanna said...

Aku tak setuju ngan semua di atas kecuali part yang last tu jer...

bab senyum2 dan gelak2 pastu terlepas dr kena saman mmg betul!!!

Muahahaha...

alhamdulillah dikurniakan senyuman yang cantik..
bukan nk kata lelaki senyum xcantik,tp sbb polis selalunya lelaki...ape kes nak tergoda/suka/cair ngan senyuman kaum sejenis? kekeke...

jgn mara aaaa...

۩۞۩ FaHReeN ۩۞۩ said...

hehhe.. ilek2 may.. bulan pose ni kne byk bersabo.. huhuhu

pasal selalu kne lepas tu iye la kot.. tp aku x salahkn pompuan.. da tentu senyuman dorang mmg manes kn?? hikss!

kuar simpang 3 minit ek? lme lg lagu madonna.. 4 minutes! huhuhu
tp kn aku x reti memandu?? cmane??
kekekeke!!

Masy said...

senyuman ko tak menggoda kot may. sape soh kaber muka dgn tapak tangan, mesti pulis tu ingatkan ko penjenayah sbb nk kaber2 muka hahahah!!

apepon, selamat bposa dude ;)

nini said...

sy tersesat kat sni.tapi sy xmalu menghulurkan salam perkenalan

Maya said...

pompuan patut di chauffeur drivenkan kemana-mana sahaja..barulah masaalah malu tak bertempat setel dan sopan santun pompuan itu lebih practical dan dapat dimaintainkan..

Mr PenyuBiru said...

haha..punyer la panjang stori,rupanya ko tak puas ati pasal kena saman ke? hehe..

purplechoc said...

saye perempuan.
:D

Mak Su said...

kena banyak belajar dan memerhati dari golongan wanita yang lemah dan bersopan santun, ahaks

sHibI said...

hahahah...nampak sangat laki ni sme perangai tak bagus di jln raya..sekurang2nya perempuan maintain dengan perangai bagus..hahhahaha..

Soot Spirit said...

itu lah yg syok jadi pompuan
wahahahah~
jgn jeles maymay~

muadzlife said...

jgn chooih2 di bulan puasa... sabar..:)

Ajzie said...

Selamat berpuasa....

goboklama said...

wahahahah!!! pernah terjadi tu,keter depan sumernya polis tu mintak IC, sampai giliranku, kuberikn senyuman yg paling manis, terus dia suruh jln,kembang sket idung akak,heheh!!

shinO サイフル said...

Double standard.
Slalu gtu..

Anonymous said...

setuju
setuju

tp part kuar simpang tuh
x setuju
x setuju


hahahahaa

-icha-

nellyberry said...

tang sengih-sengih tu, gua memang setuju la...untung rm300 ^_^

haniko said...

"reverse thinking"
hahaha

sue said...

lelaki lelaki .. huh !

*sabo2..pose .. kekekeekk..

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

may.
ni puji disulami dgn sindiran nehhhhh
ahahahahha

*watashi ketawa malu.benerrrr pakkk!

risanur said...

yg pasal sesat jln tu kurang setuju sikit, coz my hubby la orang yg paling 'malu' & malas nak bertanya jika dah sesat...dia soh kita yg pompuan ni bertanya pd orang lelaki kat situ..sapa nak jwb??

hajarss said...

yg last tu je aku stuju may, pasai aku pnah kena x pakai tali pinggang. tp lepas. muahahaha.


apapun, Selamat Menunaikan Ibadat Puasa!!

haslina said...

selamat berpuasa mr 13may..

~mawar~ said...

aku ingat aku ni dah tersalah jantina dah bila baca part atas2 tu...nasib baik part last tu membuktikan aku ni memang perempuan sejati... abang polis yang ketuk tingap kete aku masa aku drive sambil cakap tepon tu hensem gak...hehehhe...

~Cinta Milo Ais~ said...

ala saya jalan kaki je tak perlu malu2 ahahahah

n a d i r a said...

biar lambat asal selamat ;))

peace!

Titicaca said...

ye lah tu lelaki suka tanya jalan..selalunya aku yg tanya jalan kalo sesat...lelaki payah laaaa..
err..aku bukan marah kat ko..selamat berposa..

Eida said...

hehehee..
sayer pun jenis pemalu gak..
malu2 kucing.. geowwwww

Ps/ nanti pi ambik award yerr :)

ezu said...

huhuhu..
len mcm jek ney..
hang da kene saman yek ??
bek hang ngaku..
heheheh

13may said...

farahAminuddin: sebab tu lelaki suka pompuan ada kat sebelah bila bawa keta :P

QudwahMardihah: hehhe...nanti kasi alamat ok ;)

nazIlyn: hehhe hehhe...yer la yer la :P

violet: bagus bagus...jgn himpit mat motor tau :D

naz ilyn: salam untuk anda jugak :)

rya: hang memang ganas :P

deqna: lelaki untung bykkkkk...huhhu :P

darling: chewah! ayat apa ler yg ko pakai tuh..huhhu :P

darling: ecececece :P

shila: hehhe hehhe...betul betul...penah gak naik keta ngan pompuan kaki racing nih..kecut gak :D

ainFadzal: alololololo....rileks rileks :P

Cmind: hehhe hehhe...kena gak bodek sikit...huhhu

phatSue: hehhe hehhe...fewwiiitt!!! ;)

ryehanna: choihhh!!! hehhe :P

fahreen: ko tak reti mandu eks??? takpe...aku kan ada ;)

masy: hehhe...ngan pompuan, lagi la payah nak lepas..hehhe hehhe

nini: salam dan selamat datang :)

maya: hehhe hehhe :P

penyubiru: seatbelt ajer....leceh betol...hehhe hehhe

purplechoc: ni yang suka nih ;)

maksu: hehhe hehhe....:P

shibi: aisehhh...no komen laa..hahha :P

sootspirit: elehhhh... :P

muadzlife: hahha hahha

ajzie: tima kasih :)

goboklama: ini tidak adil! :P

shino: hehhe..tu la pasal :D

anon aka icha: waaa...ni mesti tak sabar kuar simpang neh :P

nellyberry: choihh! :P

haniko: hehhe hehhe :P

sue: steady steady! :P

hana: keh keh keh :P

risanur: tu la gunanya pompuan...hahha hahha

hajarss: ciss! :P

haslina: selamat untuk anda jugak :)

mawar: ni yang aku makin tak puas hati nih..huhhu :P

miloAis: waaa...kamu memang bijak :D

nadira: hehhe hehhe :)

titicaca: hahha hahha..pompuan senang nak ingat jalan kot :D

eida: chewah chewah! uikkk..ada award lagi??? tima kasih :)

ezu: ni yg pokai nih...hehhe hehhe

a Q r a m said...

yg xle bla lagi masa aku study kat skudai,ade satu port makan...then lelaki yg berpura jg wanita tu ..leh senyum2 kat aku!!
siap mintak nomor tepon aku lg!
sumpah aku x jejak kaki dah kat ctu pahtu..!

bozzobattousai said...

ko nih kena saman ek?
pompuan memang dianugerahkan ngan senyuman yg menawan... tak leh celen diorg nih...kita laki senyum lelebih nanti kata gila, klu pompuan manis la plak....

yOnnA said...

haha ye la bro..
err..
mesti bottom line entry ni..
is..

bro sebenanrya kene saman...
haha bengang sebab tak dapat lepas dari saman mcm pompuan2 dpt :p

err..point num 1 tu mcm sangat betoi haha..
mmg pompuan ni suka tersesat la :p
malu punya pasai nk tny :D

c . h . e . n . t . a said...

ye ke ppuan begitu?? pening ni, bila pikirkn lelaki. hi hi.

Kekanak Tokyo said...

hohoi--
best best~~

Adry said...

Salam ziarah...

Ya ya.. memang ada benarnya kata kata ko ni.. hehehe

Adry @ http://www.adrysabry.com/

.. faizuRa .. said...

d ending yg sgt menarik n penah berlaku kt sy..hehe..

xpakai belt..then, senyum sket..polis tu juz ckp "lain kali jgn lupa pakai belk ok!!"hehe..:-)

.. faizuRa .. said...

its belt ek not belk..hehe..slh taip lakk..^_*

.fatin nabila. said...

+ jeles ngn perempuan ea, hehe`..
+ salam ramadhan..
+ thanks singgah my blog..;)

Mrs. Amie said...

En.13may,

Haruslah pompuan bagi jalan kat laki even keta blkg kena tggu pjg.. sbb,that day, berbekalkan sifat berani lagi kurang ajar (tiba2 dtg plak sifat lelaki dlm diriku ini),terus xbg keta laki nie potong keta i ok..dan mmg lumrah laki yg kurang ajar, trus tunjuk jari tgh kat i!yg bestnya laki tu tua dan sebelah dia ada isteri yg tua jugak okeh..

masa tue, i wish i can come out with 1 isyarat utk lelaki (esp lelaki tua),agar jgn kurang ajar lagi.. tapi disebabkan sikap lemah lembut i selaku perempuan,maka i tgk je laki tu smbil tersenyum..

hai..manisnya menjadi perempuan walaupun lemah..tapi kena ingat..perempuan2 lemah ni la yg melahirkan lelaki..(eh eh..tetiba ter 'emo' plak..ngeh ngeh ngeh)

heheh..beruntung betul jd perempuan walaupun lelaki slalu ckp perempuan itu 'rumit'!

♥ira♥ said...

bab kuar simpang tuh mmg aku sokong 100%,,,ekekeke

kasut-gombak said...

pmpuan mmg bgus.. mcm aku. hehehe..

Egy Azziera H. said...

your entry mostly banyak pasal perbezaan perempuan dengan lelaki kan? hahaha. anyway i rase u ni a bit bias la. it's so obvious ok.

iLa @ LaLa said...

bab tny jln tu, aku pown kenkadang ade maluss gak sket.. ngeh ngeh ngeh..
bab kuar simpang, aku enggak setuju! *ketuk pale! aku lg blh nak cpt je kuat simpang.. ngeee...
tp bab senyum tu.. tak menjadik la senyum aku kt abg polis tuh.. aku ttp gak kna saman... sitbek je pown!
ngeee!

*SiRibenMerah said...

wahhhh..
posa ke dak neh??
sedap je mengutuk kaum wanita..
ngeeee~
neh yg nk marah.. tapi x pe.. I bersabar.. sbb sume ciri2 pompuan yg u ckp tuh x de kat I..
Otai, p selidik betul2 yek.. x sume kaum wanita camtuh =P

along said...

selamat berpuasa,taun lepas punya dah ganti?

fiza said...

hohoho... pakcik 13may, aku ketawa membaca tulisan kau..yg sememangnya kebanyakannya bisa buat aku terjaga kalau tgh mamai. erm... nampak sgt nada-nada cemburu di situ. hehehe... tp tak smua perbandingan kau tu betui. bley menambah kemarahan ni... hehe... tp yg last tu aku sgt suka sebab mmg padan pon lelaki tak terlepas sbbnya mudah, sapa suruh dia ganas smcm ketika memandu... so jgn nk slhkan senyuman wanita. sebab kbyakan en.polis kan lelaki... pikirla sendiri... hehehe... tp aku rasa kt penang ni... tak kira sapa rasanya, ganas semcm jer, takut gue....

off topic sat... bila ko nk blanja gadis ini berbuka puasa/bersahur ka? hehehe...tiberrrr

NuRuL AiNA said...

tipu tipu tang pemalu..
ada je laki yang 'penyegan' nak menanya klu dah sesat.. ego tinggi..

penyegan = pemalu = senang kata pemalas

13may said...

aqram: hehhe...takat number phone ok lagi...aku kena lagi laa dasat...hehhe heheh

bozzo: hehhe heheh....lelaki senyum penuh makna :D

yonna: selalu jauh ker tersesat tuh??? hehhe hehhe

chenta: eleehhhh...pening konon :P

kekanakTokyo: ngee :D

adry: oh! tima kasih :)

faizura: alaa...taktik nak ayat ajer tuh...hehhe hehhe

faizura lagi: hehhe... :)

fatinNabila: hehhe...tima kasih kerana singgah :)

mrsAmie: lelaki mana selalu cakap camtu tuh??? meh nak sekeh sikit...hehhe hehhe :P

ira: hehhe...no komen! :P

kasutGombak: hehhe hehhe...meh address umah...nak beraya ;)

egy azziera: errr...bias ker??? tak perasan plak...hahha hahha :P

ila @ lala: hehhe heheh...ko kena angkat kening sket...hehhe hehhe

ribenMerah: tapi senyuman tetap manis kan ;)

along: setel! :)

fiza: hehhe hehhe...ada bunyi cam jeles ker??? hehhe heheh

nurulAina: sebab tu pompuan kena ada kat sebelah :D

axim said...

wei saman trafik aku banyak ni weh......siottt jer...

aim-a said...

may...choihhh tu ape? penang mari ka? x pnh dgr pong :P

cemut said...

nampak sgt br kena saman..haha.pakai la taktik sket..kompem polis tu lepas. ;p

ixora said...

tu la bro, ko tak senyum kenape..? lain kali kalo kna saman, ko buat2 sawan..soheh lepasnyer...=)

Cik Sar said...

kakakak...kena saman ke incik 13may?

julietchun said...

kalo mrh ngan pemandu pompuan atau pun kena saman dok diam2 je,kang 1 malaya dah tau hal ko. :D peace.

theconfused said...

kurangkan manis dalam minuman, lebihkan manis dlm senyuman.. heheheh

atty's said...

biasa ar pompuan..
kalo takde sifat tu semua..abis le..

salam ramadhan

NuRuL AiNA said...

ala boleh lak tak terperasan komen dah disebut orang lain dulu huhuh

banyak nau komennye.. tak dan nak baca hahahaha kira halal ajeler

zonaku said...

br lepas kena saman ka??? lain mcm ja x pueh ati hang nie?
tp pompuan mmg la ayu n sopan

nadia-ady said...

perempuan pemalu>--itu tak dapat disangkal..heheh..tp kalau saya sesat jalan,x main malu2 dah..redah je tanya sape2.tiba2 jadi muka x malu dah..pendek kata saya jadi malau kalau terdesak je.mueheheh

qasih... said...

amboiii.....ni dalam diam mengata dalam memuji ni..kurang hasamm!=)

tasikmerah said...

tp kalau jpj tu pompuan... tak de can le pompuan...

lawatan balas.

Ayaq masak said...

yeaaaaaaaa kaaaaa lelaki 'muka tak malu' nak tanya orang bila sesat jalan.. all guys I know are the most arrogant men when it comes to asking people bila sesat...hoh.

pandagumuk said...

takkk.tipu..abang saya selalu buat muke kesian depan polis tu.polis kasik lepas je.slalu!

fiza said...

adala skit nada2 kau yg jeles... hehee... sendiri mau pk la

Neeza Shahril said...

yang first tu tak setuju.. neeza ni kalau sesat, memang akan tanya aje sesape pun. tak kisah lah.. asalkan dapat sampai..

yang lain2 tu terpaksa setuju lah hehehehhh. especially bab pihak berkuasa.. pssttt.. kalau ikutkan neeza sikit lagi nak fail driving test.. tapi sebab senyum sikitttt.. hehehe.. abang JPA tu kasi lepas. ooo.. itu zaman anak dara.. kalau sekarang, mahu dia bagi fail ajeee!!! hahahaa!!!

a Q r a m said...

mak aih...nmpaknye hang punye pengalaman jauh lg hebat la ni...ih ih ih...

13may said...

axim: hang nak kena belajaq senyum manis manis sekt :D

aima: choih tu level tinggi sket dari cis! hehhe hehhe :P

cemut: tadak nak lepas punya...hahha hahha

ixora: kalo buat sawan, sure dia usung gi tempat lain plak :D

cikSar: errr...errr...hahha
:P

julietChun: hahha hahha hahha

theconfused: ooo..petua dia camtu eks? hehhe hehhe

atty's: hehhe hehhe...apa yang habis??? hahha hahha

nurulAina: hehhe hehhe...tadak masalah...:D

zonaku: elehhhh! :P

nadiaAdy: hehhe hehhe...jom! teman saya naik keta..saya ni pemalu ;)

qasih: huahuahuahua :P

tasikmerah: hehe hehhe...yg tu takleh buat apa :D

ayaqmasak: aikk??? tak puas hati nampak :P

pandagumuk: hehhe...invite aku masuk blog hang wei??? hehhe hehhe

fiza: elehhhh! :P

neeza: waaa...senyum senyum :))

aqram: hehhe :P

Kak Long said...

Nampaknya takde satu pon contoh-contoh yang diberikan relevan dengan saya sebagai seorang pompuan. Sikit pon tak.

ku tak sempurna said...

manisnya... manisnya senyumanku :)

~akuni~ said...

Mmmm... patutlah jangkahayat lelaki lebih pendek dari perempuan sebab dia orang muka tak malu, tidak sabar, terlebih berani dan kurang ajar... barulah saya tahu...

shafarina said...

biasalah may

kot hang nak buat gak cara gitu, hang senyum lembek.. ala2 sutun gitu. manalah tau kot polis tu kaki ker..

huhuhuhu

~ yus ~ said...

Dah lama tak baca tulisan 13May.

Selamat Berpuasa

kuchalana said...

kakaka... i always support lu bro.. kakakakak.. fakta yg perlu diterima smua..

ajakrebyz said...

spjg dpt lesen, bln lepas adalah 1st time ditahan pak polisi sbb speeding ;) tp ntahla kenapa dilepaskan hikhik. slamat poket.. ;)

.:HalogAmora:. said...

dengkiiiiiii....dan jeles.... jgn jeles ye banggg!!!

selamat berpuasa.

K i a H R o N g G e n G said...

chooiiii sesgt!!!

pearlEJ said...

bab yg tak kena saman tu aku sokong!! wakakakakakakaka... adoihlaa...

tapi bab2 lain tu aku takkkkk... aku perempuan yg tak bersopan santun dijalan raya... hihihihihi.... boleh gitu may?? :D

nordee said...

aku pun pemalu ..ahaks..tapi bertempat tau..

Monster Mom said...

Saya amat tidak bersetuju dgn dakwaan tuan di perenggan yg pertama. Menurut kajian Allan & Barbara Pease, lelaki adalah spesis yg paling malas untuk bertanya apabila sesat di jalanan....hmmm...
Ini pun kira cakap dari sindri punya pengalaman...hhihi...
Kalu nak tau lebih, beli buku dia dan baca sendiri la...

meen said...

confirm! kena sped trap kah??hehehe

sHibI said...

no komen?
hahhaha..see....kantoi...kuang3

kawaii_desu said...

ni yg mengundang komen panjang:
1.sebenarnya pompuanpun tak kisah bertanya tapi tgk tempat. keselamatan harus diutamakan... buatnya ditgh2 malam dan di tempat sunyi, tak blh berani ikut dan..

2.rasanya lelaki yg payah nak admit diri tu sesat. disebabkan ego, nak rempuh je... konon bawak laju, tula yg cepat sampai...

3.simpang??? bagi laluan??? tgk line. cubalah tgk how i drive, baru tau sopan ke tidak muahaha

4. lelaki? slalu terburu2 tak dapat diafikan.. khojaq tu seharusnya,,tula org kata malaysian drivers arent gentelmen

5. pompuan bawak slow??? again, sla tgk saya drive..

6. lelaki mmg suka bagi lampu la, cucuk la etc... heran kan kenapa pompuan yg slalu dilabel as lowsy drivers???

7. bab terlepas dari dikenakan tindakan?? tgkla polis2 yg nak saman tu kan lelaki?? sebab DEPA GATAIla cik abang oiiii... or else kena saman jugak... so not our fault

8. malangla, cuba kalau polis tu pompuan... lain ceritala kan kan kan

hehehe

Heartless Devilish said...

memacam lar ko nie may..
ppn kan mmg gitu...kena lar terima...
muekekeke

love-n-hate said...

Ahahhaahh!

Mungkinkah love-n-hate patut jadi lelaki??

Sebab... kita tak sabar, kita selalu tanya kalau sesat dan kita tak suka senyum... huhuhuhu

iEn said...

issh mcm tau2 jeek aku ni seperti ciri2 di atas.. wakkakakaak larikk!

Leeds Al-Malique said...

slmt puasa encik may.. moga tabah tanpa rokok.. hehe

~qudwah_mardihah~ said...

tumpang lalu je, sebab nak g beli juadah berbuka pose.....nyum2...tergambar ayam percik dan kuih karipap makcik tu...sedapnya..

zwitterion said...

pompuan memang baik..:)

Kad raya2x!

sultan said...

kata-kata ko tu menunjukan lelaki sentiasa berada selangkah di dpn pompuan...

ntah2 bkn selangkah, tp 3-4 langkah ke dpn kot. haha...

Si Kachak Suparjo said...

Senyuman pompuan umpama rasukan jenglot. Ngeri!

AzurA said...

perempuan memang pemalu dan tertib...hihihi seperti saya..

AzurA said...

perempuan memang pemalu dan tertib...hihihi seperti saya..

Princess Liyana said...

Amboi..mula dengan sifat positif, pastu lain plak sudahnye..hik2..wanita memang golongan yg prihatin..hahaha;p

kel@mbu said...

ada lagi.

pompuan pntignkan dri. kalau eksiden takdenya nk berenti.

lelaki pula baik hati. kalu eksiden selalu dtg mneolong. skrg-krgnya tolong tgk. tmbah2 klu pmpan yg eksiden. eheh.

Ely said...

taklah maner a ader pompuan pemalu. ini dah abad 20an, jarang nampak pompuan pemalu.

kekadang pun atau lazimnya, women tend to wear the pants in a marriage :)

selamat berpuasa!

Hanna J. Potter said...

nani tak setuju..em, nani tade pun nak segan2 tanye bile nani nak gi somewhere yg nani tak penah pegi..nani tanye je..~~

B|itHeGaL said...

eleh... kes jeles neh... :p

PHATABULOUS! said...

13may, kenapa bila sy baca entry ini saya rasa amat tidak bersetuju malah rasa nak memberontak..

sbb sy rasa sy bukan dari golongan perempuan yang awk label kn tu kot.. sy masih perempuan tp sy bukan perempuan yg macam awk gambarkan... huhuuh gangster skit...

boifreng sy mmg terer bab-bab jln tapi cuba bg tempat yg asing pd dia, mampos nak tanya orang. lebih baik sesat dari tanya orang. lelaki ni EGO.

pompuan yg sopan santun mmg indah dipandang, tp atas jalan kalai sopan sgt pun sakit hati juga. dh lah slow, lembab, tak nak drive lane kiri, sudahnya kena honk atau jari tengah keluar oleh pemandu yg panas baran.

nanti sy komen lagi bila sy rajin. sy ingat nak buat satu entry untuk ini.

eh kita dh exchange link ke blom??

gerbera said...
This comment has been removed by the author.
gerbera said...

rasa aku pempuan yg jarang sesat.sebab pempuan yg suke bertanye.lelaki dia buat keras.sesat sampai perlis padahal nak gi penang tu sebab malu nak tanyer la,control macho konon. hehe..baru2 ni dgn senyuman manis dan lesung pipit ni la yang menyelamatkan aku dari pak polisi sebab drive and on the phone tak pakai handsfree.*wink!

Rain Falls said...

ceh! -_-"

tintaHati said...

Wahh pandailah hang reka2 entry ni may2....hahahaha....bijak2... ;P

Mawar Biru said...

ha..yg last tuh mmg setuju lah.hehehehe..

izman said...

ha.3x. aku setuju bab sifat2 perbandingan driver lelaki dan pompuan. benar sih!

blue_cherry said...

choihhh

sya said...

Aduhai banyak idea sungguh budak ni..

Anyway bulan pose ni kak sya nak ucapkan Selamat Berpuasa

~Eila @ Along~ said...

hi May..nasibla kan dapat jadi pompuan..sifat pemalu tu sebenarnya pelindung diri..dan senyuman manis tu bukan ke sedekah..lelaki senyum org kata gatai..hehe

Kak Jie said...

:) :) senyum ni...

may..selamat berpuasa....hati2 dijalan raya..jangan puasanya tinggal kurus kering...awak je yg makin gemuk

13may said...

kakLong: waaa....tahniah :D

kutaksempurna: ecececece :P

akuni: elehhh :P

shafarina: ceh! hehhe hehhe :P

yus: selamat untuk anda kembali :)

kuchalana: haha tima kasih :D

ajakrebyz: hoh??? jeles jeles :P

HaloG: choihhh!!!! :P

kiah: :P

EJ: hehhe hehhe...gua tabik sama lu :P

nordee: hehhe hehhe

monsterMom: errr...soft copy ada dak??? hehhe hehhe

meen: hehhe heheh...malu arr nak citer :P

shibi: tak terjawab..huhhu :P

kawaiiDesu: hehhe heheh...no komen :P

heartlessDevilish: hehhe hehhe

love n hate: oh! patut laa...hahha hahha :P

iEn: hehhe..ushar kaki laa..hehhe :P

leeds: insyaALLAH...tima kasih :)

qudwahMardihah: perghh!!! :P

zwitt: hehhe heheh...ada ada :D

sultan: hehhe hehhe...bijak bijak :D

si kachak: tu yang kalah tuh..huhhu

azura: *wink wink*

princessLiyana: hehhe hehhe :P

kelambu: ko memang lelaki tulen :D

ely: hehhe hehhe...selamat untuk kak ely jugak :)

hannaJpotter: waaa...ni yg suka nih ;)

blithegal: choihh!! :P

phatabulous: hehhe hehhe...sabar sabar :D

commentDeleted: apa sudah jadi??? hehhe hehhe

gerberra: elehhhh... :P

rainfalls: woohoo! :P

tintaHati: hehhe...tima kasih :D

mawarBiru: choihh!! :P

izman: hehhe hehhe hehhe

blueCherry: :P

kakSya: hehe..tima kasih :)

eila @ along: ishh ishh..tak patut :P

kakJie: hehhe..so far ok lagi :D

MiSZuE said...

ya..hidup pempuan hikhik(sambil senyum manis wakakaka)

fiezafadilla said...

hahahhaha...aku setuju benar yg last sekali tu!!!
lagi satu, kalau senyum lebih skit, sure org bagi jalan. hehehehe...

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

hye.. tak semuanye benar tuh..haha!

13may said...

misZue: elehhhh :P

fiezaFadilla: aku protes!!! :P

ashikyn: :P

BeauTiFuLGirL said...

kuat weih ngomen pasai pempuan erks???
moleksss!

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may