Friday, June 15, 2007

Kita dan masa...

Tunggu masa:
Jika kita menunggu sesuatu, kita akan terasa masa yang diambil untuk menunggu terlalu lama. Contohnya menunggu bas...walaupun cuma 5 minit, kita terasa cukup lama. Kejap kejap kita akan tengok jam.
Begitu juga andainya kita menunggu untuk bertemu dengan orang yang betul betul sesuai untuk dijadikan pasangan...kita akan mengambil masa yang lama. Sebab tu kita tengok ramai manusia masih single dan masih tertunggu tunggu.

Kejar masa:
Secaranya umum, kita mengejar masa apabila kita mempunyai banyak program yang harus dilaksanakan dalam sesuatu tempoh.
Begitu jugak dalam proses mencari pasangan. Kita akan mengejar atau mencari seseorang untuk dijadikan teman kerana untuk memenuhi komitmen serta perancangan hidup kita.Lagi cepat kita mengejar atau mencari, lagi cepat perancangan kita akan tercapai dalam tempoh yang kita sasarkan.

Tak cukup masa:
Kita akan berada dalam keadaan kelam kabut kiranya kita tak cukup masa. Oleh itu, kita akan sentiasa berusaha keras untuk mencapai sasaran yang kita kehendaki dalam sesuatu tempoh.
Andainya kita sentiasa berasa tak cukup dengan pasangan yang kita ada, kita akan kelam kabut mengorat sana sini.Dan hasilnya amat memuaskan. Dalam masa yang singkat, kita akan dapat banyak pasangan.

Tadak masa:
Kita akan berasa tadak masa jika kita masih belum bersedia atau malas melakukan sesuatu aktiviti. Kita berasa selesa dengan keadaan yang sedia ada. Begitu juga andainya kita tadak pasangan, bukan bermakna kita tak pandai mencari. Cuma kita belum bersedia.


Masa - lah:
Masa itu amat penting dan kadang kadang memberi masalah pada kita. Begitu juga dengan pasangan kita...memang banyak masalah yang akan kita hadapi. Tapi harus diingat, hidup kita tentu akan bosan kalau tadak masalah. Macam tadak pasangan jugak la. Bosan woooo!!!!

Kesimpulan:
Masa itu emas. Hargailah masa kerana masa itu amat bernilai!

88 comments:

zabs said...

Semua orang ada masa yang sama setiap hari, 24 jam. Tak boleh boros dan tak boleh kedekut dengan masa. Gunakan mengikut keperluan. 1/3 untuk kerja, 1/3 untuk istirehat dan 1/3 lagi untuk beramal dan menuntut ilmu dan....blogging. Jangan lah lebih2 duduk depan komputer tu, buang masa namanya.

13may said...

zabs: errrr...mengisi masa la abang...hahha:D

skidg8 said...

ble kelam kabut mengorat yer?
nade2 gatal nih!

TedungS said...

dalam byk2 masa, felipe masa yg plg laju skali

Mimi Amilia said...

may selalu mengisi masa melawat dari blog ke blog..
rajin en may ni.
Banyak masa..
ehehhehe

aria ayumi said...

masa itu sbnrnya lbh berharga dr emas... emas boleh dijual beli... tapi tidak pd masa... berlalu sedetik sama sekali tidak akan berundur lagi... :)

BaYu SenJa said...

masa setiap org sama ke? isk..kompius la..
masa saya macam sikit je.. tapi tengok masa Syeikh2 sini macam banyak plak..
depa boleh mengarang kitab brjilid2 dan mengajar berjam2.. tapi saya nak menulis entri 2 baris pus xde dan gi ngaji pun sat sangat....

hehehehe

::QasiehFirdaus:: said...

aku suka yang tadak masa je leh goyang2 kaki :0.. yang lain semua masa-lah.. hehhehe

ezu said...

hehe..
masa kalo tak pandai jage..
berterabor la idup :p

Sikenit Comel-AminBakish said...

:D

Peej said...

kalau spend masa ngan en may la..akan bermacam masa-lah timbul..dgr khabar en may ade penyakit gatal2..betul ke???org yg kate..saye x kate ape2..la la la~

miss_tree said...

Buang masa tak de huraian ke Che May?

~ahni~ said...

Banyak masa betoi hang ni... baguih, pandai merancang masa, boleh blog, boleh kerja, boleh ngurat, boleh dating dan boleh buat macam-macam lagi.

JamOren said...

bagus lah pegurusan masa dia ni...

kakLuna said...

ayam masak masalla juga sangat penting untuk mengisi kekosongan perut di masa rehat :)

tintaHati said...

Bayu: itu sebab hang tak pandai urus masa! ngeh ngeh ngeh...;D Suka hati aja ngata kat orang!

Ho ho ho

TUNGGU MASA: aku memang tak suka menunggu masa sebab aku seorang yg KEJAR MASA walaupun selalunya aku TAK CUKUP MASA, tapi aku akan pastikan yang aku TADAK MASA untuk berdepan dengan MASA-LAH.

May hang tak payahla BUANG MASA baca komen aku yang buat hang pening kepala!

hahaha ;D amacam gabungan ayat aku? Cehh tak sangka banyak lak masa aku di sini sehingga terbuang begitu saja. Tak pa janji layan~~

nUr@dDeEn said...

Hmm.. aku tak dak masa la May nak komen panjang-panjang. Nanti kalau aku ada masa aku mai lagi. Masalah, masalah. Chow!

orochi said...

terlalu banyak masa boleh menimbulkan masalah.. hahaha...
amende yang aku merepek ni?

Babe said...

tik tok
tiki tiki tok
bunyi jam di ding rumah ku
tik tok tiki tiki tok
masa terus berlalu
belajar bermain
masanya tertentu
tralala tralala
tralali tralali
tralalu trallau
aku belajar slalu

tik tok
tiki tiki tok
bunyi jam di ding rumah ku
tik tok tiki

hehehehehe

Awwaab said...

kenapa 13May? awek lari ke? :D

tyrexia said...

masa lapang aku suka tidur...

kingbinjai said...

saya suka masa tido

s * h * i * m * a * h * z said...

masa paling best ialah masa tido.. peace!!!

Mama Sarah said...

ya betul

Noushy Syah said...

Masa paling best masa tido tapi palaing nikmat masa tawen ngehhh:D

tuan tanah said...

Haha.

Nice! :D

Ely said...

bagus bagus...theory yang sungguh bagus....banyak masa awak ada saya tengok hehehehe.

zwitterion said...

hehe..13may mmg banyak masa..

KYORA said...

ye zwitterion, 13 may banyak masa.. updet lagi! updet lagi! aku pun banyak masa nak baca! :)

Ayaq masak said...

Penantian suatu penyeksaan.

Dan aku suka menyeksa 13may dengan membiarkannya tertunggu-tunggu aku bagi nombor phone aku kat dia...


...dan dengan ini, saya, ayaqmasak, nak habaq kat 13may...




























































Kalo hang kentut bau oren sekalipun aku takkan bagi. MUAHAHA!

Ok, komen yang relevan untuk entri ni pulak:

13may bapak bewak.

Sekian terima kasih.

ruru said...

tadak masa..
buaya memang la tadak masa :p

Kak Lady said...

Ni mesti janji pegi dating tapi lewat datang...tu sebab masalah tu....heheheh

ad3ck said...

masalah masa tulla. ;p.

Pawana Malam.. said...

masalah betul kalu ade masa tp buat2 tadak masa pastu dok tunggu masa untuk kejar masa sedangkan tak cukup masa...(gabungan yg tiada apa2 kene mengena)

hehehhe...kalu cmtu , cmne lak abg may?ngehehheh...

sila2...

13may said...

skidg8: hahha...kena kelam kabut sebab takmau buang masa..hahha

tedungS: hahha...vrommm vrommm!!!

mimiAmilia: hehhe...memang byk 'masa'...ahhhahha...

aria: chewah chewah:D

bayuSenja: hahha....anda kena belajar mencari 'masa' la..hahha

qasiehfirdaus: hahha....syabas syabas...adakah anda sudi meluangkan sedikit masa dengan saya??? hehhe :p

ezu: hehhe...bukan berterabur...tapi kantoi..hahha

sikenit: hi cikgu:))

peej: hahha...itu tokmahan semata mata...sebab aku selalu sibuk 'kejar masa'...hahha

missTree: oh! jgn la buang 'masa'...sebab rugi...hahha

ahni: hahha...ni bodek ker camdet nih??? hahha...:p

jamOren: ada masa tak??? jom! kita pi minum minum ;)

kakLuna: wah! ayam masalla...bunyik cam best!!! hahha

TintaHati: hahha...adakah MASA itu bermaksud pasangan anda?? hahha...

NorDeen: hahha...jom! buang masa ngan aku layan bihun sup kat Pekan Rabu...hehhe

orochi: hehhe...betoi...byk 'masa' kadang2 memang masalah...hahha

babe: hahha..tepuk tangan kuat kuat untuk babe:P

awwaab: oh! cuma ada masalah berkaitan dengan terlebih 'masa' ajer...hahha

tyrexia: iya...itu satu contoh yg paling baik untuk buang masa...hahha

king: iya..pastikan ia tido yang nyenyak..jgn tido ayam...hahha

shimahz: hmmm...betoi la cakap aku dulu...pompuan memang suka tidoq...hahha..peace:P

mamaSarah: tima kasih:)

NSyah: tido masa kawin??? hehhe...:p

TuanTanah: hahha...tima kasih:D

ely: hahha...'masa' yg mana anda maksudkan tuh??? hahha..

zwitt: err..'masa' banyak pun kadang2 masalah...hahha

kyora: hahha...'masa' camna tuh??? hahha...

ayaqmasak: cik ayaqmasak...jgnlah anda membuang masa lagi..cepat pass number phone kat saya...hahha;)

ruru: hahha...hahha...hahha...

kakLady: errr....tak cukup masa la kakLady...hahha

ad3ck: hahha...hahha...

pawana malam: oh! nampaknya anda kena beli jam! hahha...

Masy said...

nice blog hoho~

13may said...

Masy: hahha....tima kasih kerana meluangkan masa anda di sini:P

Darling said...

conclusioan dari n3 ank ni aku rasa ank dah tak sabaq nak berpasangan.. elok le segerakan.. hehehe

CiK BaWaNg said...

perempuan ibarat masa...banyak bagi masalah..tapi masa itu emas..oleh itu hargailah wanita dengan membelikan rantai atau gelang emas...

Sastri said...

tenagh tak cukup masa ni... nak p dah tapi hotel gak tak setel lagi, uwaaaa...

Aku Bukan Bidadari said...

Aku selalu rasa x cukup masa, padahal tuhan bagi setiap orang 24Jam.. sehari..camner nk wat?

bunga rampai said...

Bijak sungguh menggunakan masa menulis entri ini, dan saya terhibur ;) Salam.

eSampah said...

tumpang lalu saja...

kurekuredalamperahu said...

aku slalu terlebih masa..ko nak masa dari aku tak?

IndahSakura said...

Orang yang bijak tidak sekali-kali akan lalai dan mensia-siakan masa, tetapi penuh hati-hati mengisinya dengan pekerjaan yang berfaedah dan menguntungkan. berblog juga ada faedahnya :D

Salam

cikdinz said...

masa belum kawin, tunggu awek 45 minit pon takpe.
tapi bila dah kawin, kena tunggu 5 minit pon dah kena marah...

heheheheeee.....

Yours Truly ... XOXO said...

hmm saye tak suke tunggu masa..atau kejar masa.. atau tak cukup masa.. atau orang tadak masa untuk saya... tak suke tak suke tak suke!! eerrkk?? ;P

Mak Su said...

oh... ini memang masa-lah besar... aik? baru perasan ari ni luper nak pakai jam tangan, merasaler terintai-intai kat tangan orang nak tengok masa.

aria ayumi said...

nape may... ade unsur2 cam nak perli kite je... hihi... nak tambah agi ni...

dlm surah al-asr.. demi masa... sesungguhnya manusia itu dlm kerugian.. kecuali org2 yg berpesan2 pd kebenaran dan kesabaran... :D

Titicaca said...

tu la masalahnya...

So'od said...

aku x suka tunggu, kejar.. aku suka cari, ambik.. heheh..

13may said...

darling: err....hang cakap apa ni weiii??? hahha

cikBawang: ahha...tu namanya pelaburan time sesak...hahha

sastri: rileks...rileks...hahha

bidadari: hmmm...pakai dua jam...hahha

BRampai: Salam kembali...gunakan masa dgn sebaiknya:)

Esampah: sila sila....amik la berapa byk masa yg hang perlukan...hahha

kurekure: aku pun ada banyak 'masa' dah...tak larat nak tambah dah...hahha

indahsakura: salam kembali...cuma blogging la pada masa yang sesuai...hahha

CikDinz: hahha hahha hahha...betoi betoi:D

yoursTruly: errr...saya free...jom dating;)

maksu: hahha....pakai jam hp la maksu...huhhu

aria: hahha...amacam ngan test driving??? ada masalah tak...hahha

titicaca: hmmm...tima kasih...tapi masalah apa nih??? hahha

sood: anda memang pandai menguruskan 'masa'...hahha

goboklama said...

masa itu duit!

Mami Dini said...

Dan Demi Masa,
Sesungguhnya manusia(Insan) dalam kerugian, kecuali mereka yang beramal soleh dan berpesan-pesan pada kebenaran dan berpesan pesan pada kesabaran....

Lima perkara dalam surah Al-Asr nie
1) Manusia
2)Kerugian
3)Amal Soleh
4)Berpesan pada kebenaran
5)Kesabaran

Takbir......!!!!

p/s: Saya berpesan gak nie, ngeh ngeh ngeh gaks.... :)

AiRynnz said...

sebanyak mana pun masa yg ader xkan pernah cukup bagi org2 yg hanya tahu mensia2kannya

blackpurple said...

Aku lebih suka kata 'masa itu pedang'...!

~~~***aZaHygCoMeL***~~~ said...

aku suka buang masa :|

Lesbian Penguin said...

aku sgt bz......... sampai takde mase utk bersuka ria......... tetapi aku sentiasa ada masa utk bermandi kucing hahahhaha :D

Orang Biasa said...

permintaanku supaya ditambah 7 jam dalam sehari nampaknye tak ditunaikan. takpelah, pehni aku mintak 3 jam jelah.

Yours Truly ... XOXO said...

jom..cepat..i tunggu kat kedai mamak depan umah i nih...

ILA said...

ha!!!dah 60 orang2an mlayan kpala di sini...bagi ler..aku sparuh:p
hemmm..cuba fikir scara logik utk sya,kal.pompuan yg dah der pasangan tambah lagi psangan bley tak? at les..x boring..bley ler..mnambahkan lagi MASA->lahhhh:p

Cik Kema said...

herm... cepat2 la ade makwe stedi weh... seksa aku nengok hang neh!

achik said...

apsal ek.. aku rasa x cukup masa nak siapkan keje.. tapi aku plak masa nak berbloghop.. huhu ;p

bang_gugar said...

salam,

"masa itu ibarat pedang, sekiranya tidak kita memotongnya, dia akan memotong kita"- ibarat Arab..

yup!..

may.. ada MASA datang la lepak2 rumah aku..

hehehehe
(",)

13may said...

goboklama: duit itu masa! hahha

mamiDini: hehhe....mami sihat ker??? ;)

airynn: hehhe...makan dalam sungguh...hahha

BP: pastikan pedang tu tajam...hahha

azah: oh! suka ngulor rupanya...hahha

lesbian: meow meow...mauuuu!!! hahha

OrangBiasa: hahha...rileks brader...rileks..

yoursTruly: agak2 line clear dak dating kat kedai mamak tuh??? hahha...

ila: hahha...itu bukan masalah...itu tambah BALA...hahha

cikKema: hahha...steady ler nih...hahha hahha

achik: oh! itu ngulor namanya cik adik oitttt!!! hahha

bangGugar: salam kembali...insyaALLAH...kirim pedang tok Arab balik mai satu...hahha

aniwrad said...

niat di hati aku memang nak komen. tapi bila sampai je sini, terus aku jadik cam speechless.

ko yang bagi aku ubat khayal ekk? ekk?? ekk??

baik ko ngaku :p

Yours Truly ... XOXO said...

isk..u nih..betulla.. penat i tunggu... buang mase! ;P tak ske! thehehe

MINAH CELOTEH said...

ni lagik nak luangkan masa le ni, tu sebab sempat singgah :)

kacc said...

ish bos aku ni...aku baru nk layan blog..dah kene bising sbb di cop buang masa sedangkan seblum tu aku takda masa walau tuk makan sekali pun asyik terkejar2 masa je nk siapkan keje sampai tak ckp masa..masalah tul la....

K i a H R o N g G e n G said...

kita dan masa? ehemm..tahun depan nk kawen cepat nye masa berlalu hohohoho tak de kaitan ngan entry koooo kehekehkehkeh ..tupang lalu ye may....hohoho

zino said...

salam kenal..

akirasuri said...

hahak.

maymay. pengurusan masa sangat penting untuk mengorat aweks. hahak :))

*masa lapang den suka membuta dan makan dan tengok kotak bodoh..hahak

Ungku Nor said...

hang nih..
jiwa kacau sungguh la!

hahahaha.

azzam bellamy said...

may...

aku TAK CUKUP MASA la, may!

aku TUNGGU MASA nk gi cuti ni.

kang terKEJAR MASA plak kalo bos panggil.

kiranya TADAK MASA langsung nk layan ko kali ni!

MASA-lahnye..kalo aku layan ko agaknya ko bley bg zuriat tak?

eh..ko lelaki ek?

hahahahaha...!

Ayaq masak said...

Oh saya tidak mahu membuang masa saya dengan memberi 13may nombor telefon saya.

Sekian terima kasih.

HAHAHA!

13may said...

aniwrad: hehhe...takpa, kalau hang khayal...aku buleh jaga hang...dont wori okeh...hahha

yoursTruly: hehhe...jgn la majuk2...nanti saham jatuh...hahha

minahCeloteh: hahha...tima kasih:D

kacc: hahha...suruh la bos hang baca blog aku...hahha

kiah: hang nak kawin tahun depan??? renjis renjis dipilis...hahha

zino: salam kembali dan selamat datang:)

akira: anda memang bijak! hahha...

akak: oh hi akak! 13may kim salam;)

azzam: oit! geli geli...hahha

ayaqmasak: oh! bawa bertenang ayaqmasak....amik masa dan jgn terburu buru;)

Jie said...

"buang masa " tu mcm mana ye?

DiaHarris said...

saya tidak pula menunggu masa
tidak jugak mengejar masa
selalu terlebih masa
jadi, apakah saya ??

si sepi said...

camana plak keja masa dan keja bas..klau tggl bas lambat pi keja..so apa ktegori die

green apple said...

inilah nasihat paling berguna dan buleh diterima pakai dari ko. lama aku tunggu tika dan saat ni. rupanya ko ni waras.

elly wong said...

hahaha.. setuju setuju...

Leeds Al-Malique said...

tergamam kejap.

ni blog 13 may ke?

:D

RaFFLeSiA MeRaH said...

sowii yer, x sempat nak baca lagi...just say hello menandakan kita dah kembali ke dunia blog...heheheh...

13may said...

kakJie: buang masa apabila anda dapat masa baru...hahha

DiaHarris: oh! anda ada byk jam:D

SiSepi: drebar bas tu tak reti tengok jam..takpun, jam hang mampuih! hahha...

GreenApple: hahha...tima kasih...terharu sungguh! :D

EllyWong: :)

Leeds: ehem ehem;)

RM: helo helo...welcome back. Blog dah updet ker??? hahha

fiezafadilla said...

malas lah nak ada masalah. bley ke? huhu..

13may said...

fiezaFadilla: oh! itu simple ajer...kasi number phone hang kat aku...setel masalah;)

Sarah Mohd Shukor said...

1st time baca hari tu terasa janggal. sbb : erk..may memberikn kata2 nasihat????

jom2 sume. hargai masa! jgn jd mcm sy time cuti ni. byk bersama bantal n selimut aje :p

13may said...

sarah: hahha...ada maksud tersirat tuh....hangpa tak paham...hahha

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may