Monday, May 07, 2007

Kajian Kes - Antara menipu & Merahsiakan

Kes: Lelaki menolak pelawaan pompuan untuk keluar.
Alasan: Lelaki menyatakan dia terpaksa pegi keja.
Keputusan: Lelaki itu tidak menipu..memang dia pegi keja..tapi dia memang keluar ngan pompuan lain yg merupakan rakan sekerja. Ini rahsia.

Kes: Pompuan menolak pelawaan lelaki untuk keluar
Alasan: Pening kepala sebab tak cukup tido
Keputusan: Pompuan tadi tak menipu. Tapi dia tak cukup tido sebab dok layan sms dari lelaki lain. Ini rahsia.

Kes: Bekas teman lelaki tetiba muncul semula dalam hidup wanita itu
Alasan: Muncul sebagai kawan
Keputusan: Lelaki itu tak menipu. Memang niat lelaki itu untuk berkawan, tapi sebenarnya dia telah dilukai oleh pompuan lain. Ini rahsia.

Kes: Bekas teman wanita muncul semula dalam hidup lelaki itu
Alasan: Muncul sebagai kawan gak.
Keputusan: Pompuan itu tak menipu. Cuma dia mencari lelaki itu untuk menghilangkan rasa sunyi. Ini rahsia.

Kes: Tetiba dapat mesej atau penggilan dari number yang tak dikenali. Tak kira la laki atau pompuan.
Alasan: Silap number
Keputusan: Memang silap number..tapi itu adalah salah satu proses untuk mencari pasangan yang dilakukan oleh pemanggil tersebut. Mana tau kot kot buleh sangkut. Ini rahsia.


Kesimpulan:
Amat penting untuk merahsiakan penipuan kita demi kesejahteraan hubungan.
Horrayyyy!!!!!

69 comments:

Sunan_Jati said...

Kes: 13mei minta no ayaq...
alasan: just nk msg...
keputusan: 13mei mmg gatai... ngeheheheh!

kes:ramai awek puji 13mei
alasan: 13mei best
keputusan: ramai jatuh hati ngan 13mei... hehehheoit ulat bulu tuh,... hati2x! yer.....

kes:en3 sebelum ni citer pasai cintan cinta
alasan: utk informasi shj.,.. kononnyerla...
keputusan:13mei tgh jiwang giler.. ehem.. ehem... maklumla.... ngeheheheheh! sendiri mau phmla...

keputusan... yeay!!!! 1st komen

13may said...

hoih! hoih!!!

Cik Kema said...

tuh dia... hang ni sungguh la. banyak rahsia besaq. hahaha

sha said...

13 may dah oenah buat kes no 1 tu la yek?

hehehhee best sunan nyer comment yang first tu. tergelak sha baca.

faridfadhly said...

kalau org pompuan ckp dia menyampah budak2 laki suka usha2 dia

maksudnya dlm hati dia suka sbb saham dia dah up.

Kaklong said...

salam,

haa..kalau kantoi, sendiri makan pengat sendiri mau ingat, sendiri pandailah jawab hehe

Kurma2Biji said...

13 may cuba cuba hang cari lelaki ngan pompuan mana lebih banyak suka tipu..... (:P}

wan said...

eii tak bayekk hang pikiaq pompuan camtu tauuu

mana adaaaaaaaa

Anak Mami said...

hang ni memang sewel la may... =)

Mama Sarah said...

sabar ajelah!!! en may kes yang mana satu?

akirasuri said...

oh! banyak rahsia kerajaan naa. hahak.

Noushy Syah said...

Woww..you never failed to amaze me!!Cayalah may...brilliant!! I mean where the hell did you get all this ideas??

All I could say, is amazing...

Azer Mantessa said...

eh eh eh ... mana ada rahsia ... cuma ada secret :D

skidg8 said...

walla.

en3 menarik.

horray!

Mummy Rizq said...

kes: aku ada blog tak bg tau hubby

alasan: alaa.. perkara remeh. tak perlu kasi tau

keputusan: aku tak menipu... sajer sajer sebab senang aku nak mengumpat tanpa dapat dikesan...Ini rahsia!

Masy said...

kes: aku gi langkawi tak bgtau org

alasan: malas nk kecoh, alaa langkawi je.. bukan gi buat haji

keputusan: mmg takmo kecoh. tp pun takmo korang kirim2 barang, buat kecoh aku je. ini rahsia.

azzam bellamy said...

kes - sang lelaki mmberi sejambak bunga kepada sang perempuan walaupun sang lelaki tau sang perempuan tak suka kepadanya.

alasan - cintanya 'cinta agung'.

keputusan - sang perempuan terima bunga tu..tapi membuangnya sebaik saja dia tau itu adalah bunga palsu..tanda 'cinta palsu'.

- aku serik nk bg bunga plastik atas meja mak aku tu lagi..hahaha!

nUr@dDeEn said...

Oh, menipu untuk kebaikan macam juga mencuri untuk nak kasi kat orang susah. Alah, macam Robin Hood tuh.

Ko ada idea tak macamana nak tipu boss perempuan pasal nak ambik cuti panjang? Cepat sikit, aku nak start cuti hujung minggu nih. ha ha ha

Ayaq masak said...

Kes: Tetiba dapat mesej atau penggilan dari number yang tak dikenali. Tak kira la laki atau pompuan.
Alasan: Silap number
Keputusan: Memang silap number..tapi itu adalah salah satu proses untuk mencari pasangan yang dilakukan oleh pemanggil tersebut. Mana tau kot kot buleh sangkut. Ini rahsia.

Haha ni mmg betul. Mana la depa dapat number coihh.

Aku sokong komen sunan untuk kes nombot satu tu...ahahaha...

Sunan_Jati said...

wahahahahah.. cayala ayaq masaq.. cayok.. cayok...cayok...

aarin said...

Wah..banyaknya rahsia 13may yg telah terbongkar..hehhe

achik said...

bukan menipu cuma x bgtau yg benar je.. truth hurts kan.. hehe ;p

kakLuna said...

siakap senohong gelama ikan duri
bercakap bohong lama2 mencuri

cik pudica said...

yeah..penting banget kerahsiaan utk mengekalkan keharmonian hubungan di luar pengetahuan si dia... hahaha

IndahSakura said...

salam..

wah..ramai yg layan
kepala kat sini...
mmg menceriakan... :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

jujurlah dgn diri anda sendiri....

tyrexia said...

bila rahsia, ligat.
bila kantoi, meh gelakkan ramai2...

Anonymous said...

jangan percaya.. ini semua penipuan. hahaha... -suri-

blackpurple said...

Ustaz Hj Fadzillah Kamsah kata, 'menipu' dengan 'mengakal' tak sama.... menipu jangan, mengakal takpe.. he he..

Angel Eyes said...

u ni gatai ke haper?

cepat dtg key ell! i tunggu ni!

Mimi Amilia said...

saya cadang en may buat PHD pasal rahsia laki dan perempuan...sumer dia tau!! :P

Jie said...

pandai tul wat speku2 ni erk...

Sastri said...

isk isk... byk pengalaman betul 13 May nih...

s * h * i * m * a * h * z said...

bagusla kajian kes ko ni!!! tabik.. tabik..

green apple said...

konfem laki ngan pompuan tu SAIKO!

~ahni~ said...

13May!

Komen saya pun rahsia gak.

shahril aley said...

ko ni 13may mcm biasa je buat. entah2 ko letak entry atas pengalaman hidup yg malang kot....

so skrg ni masih mempratikkan konsep yang dinyatakan di atas?

kingbinjai said...

dude, kenapa kau bocorkan rahsia lelaki?

Achik_Sufi said...

best gak idea2 tue, tapi selamatla achik x sama langsung ngan ape yg may ckp 2...selamat...selamat...(psstt..psstt..rasenye lain kali jngn bocorkan rahsia lelaki, rahsia prmpn x pe...)

jaja said...

ngantuk le wey. pagi td ujan, mls nya nk bgn tidooo

Intan said...

ni dah pecah tembelang, mana nak rahsia lagi!

Izariza said...

13 May,
Kesimpulan:
Amat penting untuk merahsiakan penipuan kita demi kesejahteraan hubungan.


orang selalu menipu takkan sejahtera selamanya :)

Pangggggg!

Jambul said...

wahahahaha,,,

lawak la.. blog nie.. slm perkenalan.. yer!!!

Alex Lacey said...

mmmm....biarlah rahsia...

Taiko said...

hang boleh jadi Dr. Love la.. baguih dok ada!

ween said...

amboi amboiiii.. banyak pengalaman nampakkkkk!!

tintaHati said...

Kes: Tetiba dapat mesej atau penggilan dari number yang tak dikenali. Tak kira la laki atau pompuan.
Alasan: Silap number
Keputusan: Memang silap number..tapi itu adalah salah satu proses untuk mencari pasangan yang dilakukan oleh pemanggil tersebut. Mana tau kot kot buleh sangkut. Ini rahsia.

Yg ini aku sokong. Selalu sangat dpt. Tapi sekali sekal best gak layan. bak kata ko, mana tau kot blh sangkut. hahahaha....

debikdebuk said...

ckp dgn jujur...ko tgh ngorat awek yee...takpun ko sedang dilamun...

Mami Dini said...

Saya tak penah berahsia...big time saya diam-diam jer... Bukan Rahsia kan....

Mek said...

best~ takperlu lalui pun buleh tahu.. bagaimana? rahsia.. he he he

bunga rampai said...

Hahaha ... dalam gelak saya geleng-geleng kepala ... phew!

Menarik sungguh 13may ini, banyak rahsia yang dibongkar menjadikan pembongkaran itu satu rahsia ;)

Salam :)

Aku Bukan Bidadari said...

tok kami kata..
tipu sunat tak dak dalam islam..huhuhuuhu semua tipu kira berdosa..

M.I.S.S.Y said...

i bet your rship asik ups and downs je kan..tula org suruh jadi bf orang juai mahaiii

Helena said...

you ni kan... ada aje topic yang kelakar tapi makes sense. (kadang2 la) hehe.

Sometimes, mmg kena tipu sunat.... dan kadang2 pun orang itu akan harap agar dia ditipu, agar dia tidak kecewa, so that the hope is there, dan selepas ditipu sebenarnya deep inside, dia akur yang dia ditipu.... (Apa benda Helena merapu nih??)

ezu said...

bestnye entry... best agi entry dr Sunan. hehehehe

azzam bellamy said...

ye..ye..dah hapdet..dah hapdet..

si nganga said...

erkkk.. no comment, tak reti nak comment..

membalas lawatan :)

izinni said...

uiksss ... rahsiakan penipuan demi kesejahteraan hubungan? falsafah apa yang dibawa ni? hehehhehe .. tak penat ke nak buat keje ni selalu? bila kantoi abih jiwa kacau ... adehhlaaaa ... jenuh laaa nak mintak maaf nanti ... isyyy kalau aku tak sanggup. hehehhe

ashieBee said...

hahaha....i find your entries quite funny! but quite true also. make sense laaaa!!!!!

ps- stumbled upon ur blog and got hook to it! :)

K i a H R o N g G e n G said...

Kesimpulan terhadap kes² yg dikemukan oleh En 13May "Biarlah Rahsia" kerana ia adalah "RAhsia Semata²" selain daripada itu tiada alasan lain "Rhasia ini"...segala² nye Rahsia....(Dasarrrrrrr RAhsiaaaaa)

Nel said...

Kes: Lelaki menolak pelawaan pompuan untuk keluar.
Alasan: Lelaki menyatakan dia terpaksa pegi keja.
Keputusan: Lelaki itu tidak menipu..memang dia pegi keja..tapi dia memang keluar ngan pompuan lain yg merupakan rakan sekerja. Ini rahsia.

Betul ke ni ha??tu diaa tak tau

zizie ali said...

seorang tokoh yg disanjungi berkata.
: "kalau kalian tahu segala rahsiaku, kalian tidak akan lagi menyanjungi aku..."

lindosh said...

dasar pentipuk! :P

cik pudica said...

tiap ari aku masuk sini tp ko ni degil ar.. takmo gak hapdet.. hrp2 ps aku dediket lagu ni khas utk ko sempena bestday ko besok ko akn hapdet.. hiks..

teman tapi mesra ~ ratu

aku punya teman
teman sepermainan
dimana ada dia selalu ada aku

dia memang manis
dan juga baik hati
dan dia slalu ada waktu
untuk membantuku

namun aku bingung
ketika dia bilang cinta
dan dia juga katakan
tuk ingin jadi kekasihku

R:
cukuplah saja berteman denganku
janganlah kau meminta lebih
kutak mungkin mencintaimu
kita berteman saja
teman tapi mesra

aku memang suka pada dirimu
namun aku ada yang punya
lebih baik kita berteman
kita berteman saja
teman tapi mesra


yeah... enjoy!! huhuhu~

Leeds Al-Malique said...

nama pun rahsia.

kena laa simpan.

:D

13may said...

cikKema: hehhe...err..kita dua orang pun ada rahsia gak kan:PP

sha: sunan tu GILA!!!

fFadly: hehhe...betoi betoi:D

kakLong: salam kembali...lamanya dah tak makan pengat...hehhe

kurma2bijik: hehhe...nanti nanti aku selidik...hahha

wan: hahha...

anakmami: keh keh keh....

mamaSarah: hehhe...13may tak terlibat langsung dlm pembikinan article nih...betoi...tak tipu punya...hahha

akira: hehhe...ni baru sikit ajer nih...hahha

nSyah: TQ TQ:)

azer: hehhe...jgn sampai kantoi bro...hahha

skidg8: walla walla lalalala:)

mummyRizq: hehhe...bijak bijak...hahha

masy: eksen sungguh!!! hahha...

azzam: hahha...lenkali, cari bunga kertas yg terdiri note note RM50...sure menjadi punya! hahha...

NorDeen: kasi number phone bos hang kat aku...meh aku convience dia..hahha

ayaqmasak: weh! mana number phone hang???

sunan: blah la lu!!!

aarin: hehhe...amik ni sebagai panduan...lenkali, maybe tak kantoi dah...hahha

achik: hehhe...number tepon pls;)

Luna: hehhe...curi hati takpa...hahha

cikPudica: hehhe...cam ada pengalaman ajer...hahha

indahSakura: salam kembali...thanks for visiting:)

RM: hehhe...

tyrexia: amboi amboi...hahha

suri: hoih! ni rahsia la...hahha

BP: hehhe...atau pun kita panggil putar belit...hahha

angel: hehhe...tunggu!!!

mimi: hahha...University mana nak masuk hah??? hahha...

jie: hehhe...

sastri: jgn tiru 13may yea...risiko tanggung sendiri...hahha

shimahz: ehem ehem;)

greenApple: hahha...

ahni: oh! rahsia rupanya...hahha

aley: hahha...ni kajian ajer...hehhe *wink wink*

king: hang penah wat camni ker??? hahha...kantoiiii!!!

achik sufi: hehhe....langit tak selalu cerah dude...hahha

jaja: hehhe...bila nak hantaq kad???

intan: hahha...tembelang pecah takpa...jgn buka pekung di dada...hahha

izariza: hehhe...kena PANG jugak kat sini...hehhe

jambul: hahha...salam salam:)

alexLacey: iya betullll...hahha

taiko: hahha...

ween: hehhe...mana ada...hahha

tintahati: hehhe...meh number phone kat aku...mana tau, kot kot sangkut...hahha

debik: hoih! rahsia la..mana bleh bagitau...hahha

mamiDini: comelnya budak tuh...hehhe

mek: hehhe...

BRampai: hahha...saya pun tergelak2 gak reply komen nih...pasai apa??? Rahsia...hahha. Salam kembali:)

bidadari: ni mana ada tipu...ni rahsia la...hahha

missy: hehhe...betoi ker buleh jadik bf u nih??? hahha...meh number phone;)

helena: hehhe...dalam betoi maksud tuh...itu salah satu cara nak tenangkan diri...hehhe

ezu: di ulang: SUNAN tu GILA!!! jgn ikut cakap dia...hahha

azzam: coming coming!!!

si nganga: hahha...welcome welcome:)

izinni: hahha...romeo beb! hahha...

ashiebie: hahha...welcome welcome:)

Kiah: hahha...hang merepek hapa nih??? hahha

nel: hahha....kepercayaan tu yg penting...hahha. Lama tak nampak...;)

zizie: hehhe...itu mukadimah dia...ada lagi lepas tuh...dia ucap tak habih tuh...hahha

Lindosh: hahha...bila nak layan kueteow 2 org nih???

cikPudica: wah! TQ TQ...awat tak sertakan number tepon sekali;)

Leeds: hahha...jom dating secara rahsia...hahha

MINAH CELOTEH said...

Oooo...tipah tertipu bang, tipah tertipu!

CiK BaWaNg said...

hehe suke2..lagi2 nk research lagiii~
p/s: suke yang sunan jati tulis psl 13 may kat atas~

13may said...

minah: tipah tu sapa??? hahha...

cik Bawang: hehhe...sunan tu saja wat kecoh!!!

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may