Monday, September 11, 2006

Salesman...

Semalam pegi kedai muzik kat Bukit Jambul ngan member aku (Nama dia Bos). Ingat nak beli “pick” gitar sambil2 tu cuci mata tengok gitar.

Tetiba aku teringin nak bertanyakan tentang "Capo" dekat salesman tu. Umur lebih kurang baya kami saja….muda lagi kot….

13may: Err..abg…ada jual “Capo” tak?
salesman: Ada…kami ada 2 jenih…yang ni harga dia RM16…dan yang ni mahal sikit….(tanpa memberitahu harga dia)
13may: Hmmm…”Capo” ni function dia untuk apa? (aku saja bertanya…sebenarnya aku tak berapa tahu tentang kegunaan “Capo” ni..so aku nak minta advise dari dia ler)
salesman: Ooo…”capo” ni…dia nak bagi kita senang main “Kord pacak”…so, bila kita tukaq kord takyah teruk2…tangan tak lenguh..jari pun tak sakit….


Huh! Tercengang aku ngan Bos..dlm hati aku kata…“biar betoi mamat nih…mcm tak betoi saja….“
kami terpinga2 dlm 2-3 minit…kehairanan…

salesman: So mcm mana? Jadi ka nak amik satu?
Bos: hmmm..takpa la..terima kasih bebyk..kami sebenarnya tak reti nak guna menatang nih..saja nak buat eksperimen sikit ..
salesman: Kalau mcm tu takpa la..sebab kalau hangpa beli pun…buat rugi duit hangpa saja…sebab taktau nak guna…
13may: Takpa la brader..kami nak ushar gitar2 belah sana plak…


Melilau kat tempat gitar plak. Pada masa tu..ada sorang pompuan cina masuk…Salesman tadi pun bergegas pi kat pompuan tuh…bersebelahan ngan kami yang sedang asyik melayan kecantikan sebijik guitar acoustic brand Yamaha..

salesman: Boleh saya bantu?
Pompuan: Iya..saya nak beli guitar untuk anak pompuan saya. Boleh rekomen satu?
salesman: Nak gitar karen atau gitar biasa ni saja? (sambil menunjuk ke arah gitar acoustic yang sedang kami belek)
Pompuan: Saya nak cari gitar yang mcm biasa ni saja…
salesman: Ok…cik nak gitar acoustic atau gitar klasik?
Pompuan: Apa beza gitar acoustic ngan gitar klasik?


mendengar soalan tu..kami menghampiri mereka..kami berminat gak nak tau apa perbezaannya…

salesman: Gitar klasik ni buatan Indonesia..gitar acoustic ni buatan China..
Pompuan: Maksud saya…bukan pembuat…saya nak tau perbezaan gitar2 tu..contoh mungkin dari segi bunyi ke..hapa ke…
salesman: Ooo..gitar klasik ni…”neck” dia kecik sikit..manakala gitar acoustic “neck dia besar…..bla..bla..bla...


Peh!..Aku ngan bos blah dari tempat tuh…kami dah tak sanggup nak dengar mamat tu dok kelentong ntah hapa hapa kat pompuan cina tuh….

Kami terus ke kaunter..beli “pick” dan keluar dari kedai…kami discuss tentang mamat tuh dan 2 orang kami gelak mcm orang gila…kelentong tak hingat donia mamat tuh….

So..point cerita aku kali nih…aku bukan nak kutuk sapa2…tapi bagi sesapa yang involve dalam bidang sales nih…knowledge tentang product yang dijual amat penting…sebab customer ni ada mcm ragam mak nenek soklan yang nak keluar dari mulut depa.

Dlm kes aku ngan Bos, mamat tuh sebenarnya tatau apa fungsi sebenar “Capo” tuh…dan kami plak buat2 mcm tatau..apalagi..dia mula la kelentong…dia dok ingat kami tatau dia dok kelentong kami…mula2 aku ingat memang nak beli..pastu dok kena kelentong..terus cancel nak beli...

Kes ngan pompuan tuh..aku tatau apa kesudahannya…tapi aku rasa pompuan tuh mesti tak jadik beli sebab air muka pompuan tu tadi nampak sungguh confuse dgn jawapan yang diberikan oleh mamat salesman tu….

Definisi Capo (amik dari internet - http://en.wikipedia.org/wiki/Capo)
A capo (short for capotasto, Italian for "head of fretboard", or the corrupted form of the same word, "capodaster") is a device used for shortening the strings, and hence raising the pitch, of a stringed instrument such as a guitar, mandolin or banjo….
(kita juga boleh “drop tune” ngan menggunakan capo nih)



Guitar acoustic yang aku tau ada 2 jenis:
1) Jenis klasik – dawainya nylon
2) Jenis folk – dawainya logam

" Capo" yang dipasang di gitar

"Pick" gitar


25 comments:

zwitterion said...

wah2 pandainya..mesti tak tahan nak dengaq dia kelentong no.
ps: bila nak cipta lagu utk sy.?.ni sesi membalas..:)

shahril aley said...

ko ni pandai gak bab2 main gitar yap.aku dulu belajar stakat blajar abc je(mcm bdk darjah 1) then stop coz not interested(skrg nyesal tak nak blajar)....housemate mmg tekun blajar sampai awek die hadiahkan 1 gitar as present...

Sunan_Jati said...

Erm... capo ni mcm aritu ker hang tunjuk tuh!

Hamka said...

dah lama aku tak main gitar...

rindu rasenyer..

Ayaq masak said...

Warghh mana dia blajaq kata boh capo bagi senang main bar chord. Hampeh hampeh. Tapi dari dulu aku nak capo so takyah la nak drop chord ka hapa ka..(tune gitar pun aku tak reti kekeke tau blasah ja..)

Hang pi kedai Yamaha kat KBJ tu eks. Abang aku kdg2 pi situ hehew.

esis said...

sekali kelentong orang tak caya. customer tak datang dah....

tokey gak rugi.

salesman camtu la jugak.. hahaha

shears said...

hehe besa ah tuh...salesman tu sumer pekerja sandaran jer salu...

Zhapfire said...

Yang klasiknya lebih sesuai untuk "plucking" manakala yang "acoustic"nya lebih sesuai untuk "strumming".
=)

Ayaq masak said...

Ye ke...aku igt acoustic is for plucking...lantakla..plucking pun aku fail. Hehe. Alaaaa rindunye pick hot pink aku huhuhu..tapi dah kasik kat kawan time dia pegi Uitm..huhu..

13may said...

zwit - kena kasi gambar dulu...baru ada mood nak create lagu...hehehehehe(ini adalah salah satu taktik nak ayat marka..hohoho)

aley - aku pun tak terre sgt..just suka2 layan kepala saja...

sunan - hang cakap apa nih? aku tak paham la...hehehehe...

hamka - sekali sekala layan ler...

ayaqmasak - ntah...dia buat mcm terre plak...nasib baik aku baik hati..tak camdet dia...

esis - mcmana dia dapat keja kat situ..aku pun taktau...

shears - itu la contoh salesman yang bingai...

zhapfire - thanks brader for your info...aku just belasah saja..janji layan kepala...

ayaqmasak - mai aku ajaq hang plucking...hehehehe....(ini juga adalah salah satu taktik nak ayat marka..hohoho)

Ayaq masak said...

Hahaha ayat pikap tak cukup power la brader. =P

13may said...

Ayaq masak - hoh! nak kena jampi serapah nih..baru melekat kot...hahaha...

ron97 said...

ada salesman
walau tak tau mcm mana pun.
jwb mesti konfiden!
hahahaha

wickedwitch said...

aku tau putuskan tali gitar jek

zwitterion said...

kdg2 tension ng diorang ni..bila pikir balik, dh memang keja depa mcm tu.jd abaikan saja...tp nak auta tu biaq la berpada-pada.

ontahsapo said...

aku dah pandai sket ni, lepas ni nak pi mintak kerja kat kedai tu la....

13may said...

ron97 - tapi mamat tuh ter'over' konfiden...

wickedwitch - peh..terrenya...bukan senang nak gigit tali gitar sampai putus...hehehe...

zwit - hehhe...salah satu requirement nak jadik salesman: pandai auta...

OS - hmmm...elok la pi mintak cepat2..

Sunan_Jati said...

Wakakakaka!! 13 nay buhbai,,,

amanitium said...

nasib baik kau bukan budak baru nak up. kalau tak mau hancing kene kencing manis dgn dia. haha.

orochi said...

adoi la.. kalau dia kelentong aku mesti aku pecaya nyer.. hahaha...

Junita said...

tau gak main gitar...tapi chord simple jer...stakat C,G,A,Dminor,E,F sket sket tu bleh la...
kalau nak main lagu hepi besdey tu anytime...hm.mm...
thnx for the "capo" info...

MerapuMan said...

:) Hello

13may said...

sunan - Wakakakaka!! lompat katak!

aman - kalau dia kencing aku lebih2, mesti aku taruh balik punya...hahaha...

orochi - hehhe...

junita - nanti main lagu hepi besday kat saya yer:)

merapuman - Hi:) welcome to LayanKepala

Alun tradisi said...

hmmm...saya nak jual gitar klasik model pinero. guitarra lemin, dari romania, harga die rm1800 tapi tuh 8 bulan lepas arr, aku bli kat satu kedai kat puchong siap bag soft case berkualiti, sesape yang berminat aku nak tolak rm500,paling kurang 400,..sape cepat die dapat main arr...call aku kat 0192365680 arie(aswara>

nadia :) said...

adoi.
bace explaination brader tu pon xlara.haha.
p/s : tgah carik capo yg murah je

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may