Wednesday, July 22, 2009

186: Gosok...jangan tak gosok

Pompuan kadang kadang asyik merungut
Bila iron baju 2-3 kali tapi baju tetap kedut kedut
Mula la nak bising dan kadang kadang nak mencarut
Alaa…baju kedut sikit ajer pikiran dah nak serabut

Banding pulak dengan orang lelaki
Iron baju tenyeh 2-3 kali dah kira jadi
Takat kedut sikit sikit sapa la nak peduli
Lagipun tu dah standard lelaki iron baju sendiri

Pompuan ni kadang kadang asyik tak puas hati
Kedut sikit, sanggup ulang iron baju lagi dan lagi
Sampai keja lain semua sanggup tolak ke tepi
Alehai pompuan...iron baju sampai camtu teruk sekali

Cuba lihat kat lelaki pula
Iron baju maksimum sekali saja
Kedut sikit sikit buat buat pejam mata
Janji iron baju, tu dah kira cukup bagus laa

Walau apa pun, lelaki dah sedia maklum dan tahu
Pompuan dan iron, memang sinonim macam irama dan lagu
Bukan saja takat iron kain, tudung dan baju
Seluar jeans pun kadang kadang sebelum pakai layan iron dulu

Berbanding pula dengan geng lelaki
Bukan semua cekap dan pandai buat keja iron ni
So tak heran la baju berkedut pun lelaki dok pakai lagi
Lagipun lelaki semua tahu dan menyedari
Baju kedut bukan boleh buat pompuan jauhi diri
Sebab kedut kedut baju pun, tu pun ada pompuan jatuh hati

Hehhe hehhe…peace! :D

106 comments:

shasha said...

hmm...en husband lagi cerewet meng'iron' baju dari saya...kalo kedut sikit pun ulang iron balik tau..sapa kata lelaki tak cerewet tentang baju kedut2...??

13may said...

shasha: huiii...lajunya komen :D

eiza in the house.. said...

ada pro n kontra...
ada lelaki cerewet begitu jugak pompuan..apepun layan jerk la..


salam kenal =)

yOnnA said...

ni mcm mendedahkan keburukan laki je ni huahuahuahaua!! tp my dad sgt cerewet la bab2 iron baju ni. side kena baikkk punyaaa hahahha

mesti bro malas iron baju kan? :p standard ah pompuan iron sluar jeans. ada yang iron cadar,telekung semua tau! hahaha

@xiM said...

lagi berkedut baju lelaki lagi laku okeh..hehe

Alice said...

a'ah, bukan setakat baju je, kalau time raya nazak ooo iron cadar, langsir satu rumah. nangis T__T.

hahaha. eceh, lelaki goyang kaki la asik pompuan je kena buat keje iron2 nih. :P

pB said...

hubby pB gosok pakaian kerja dia sendiri ....

Jard The Great said...

hehe.. dah lama ku tak singgah neh..

tak abes2 ko kondem wanita ek... errr. ada masalah dgn isteri hang ke??

ViLdA FiDa said...

kang kalu pmpuan xiron baju then pakai baju kedut seribu..laki plak yg carik lain...Alih2 mmg nak suh pmpuan mngalah gakkk....

kayteeze said...

Tie memang tak suka iron baju... jadi panas hati..hu hu...

Tapi tak de la sampai mencarut! Tak baik tau!!

aslina said...

huhu...arwah ayah saye pun sangat particular bab iron baju...nak side tajam je...sampai cicak jatuh pun leh putus 2...

dier cakap sape iron baju tak betul tu pondan.

hey...ini aku said...

ade lagi kau yek!
may..baju pompuan senang nak iron tau banding baju lelaki. baju lelaki ni kang ade 2 3 highway, nanti kwan2 tgur, bini@aweks x reti gosok baju.

Lifesaver said...

aku mmg suka iron suar jean..hehehe

Nadine Zuharra said...

ade lg ke ek lelaki letak baju bawah tilam..?dgn alasan lps tu tak payah iron.. :D
-tk suke iron baju..semua kerana terpakse jerk..huhu

^ez^ said...

err...ironkan baju2 saya! =D

hang nadim said...

saya tak reti Iron laa :}

noor afzan said...

saya jarang iron..
asal x kedut seribu..pakai jer..
agagaga~

13may said...

eiza in the house: salam kenal...a/s/l please...hehhe hehhe :P

yonna: hehhe hehhe...tensen arrr iron baju :D

@xim: 100% betoi :D

alice: langsir pun iron...hebat betoi :D

pB: hehhe...berapa markah kasi kat hubby? :D

jard: iron aku rosak :D

vilda fida: errr...errr...hehhe hehhe :P

kayteezee: hahha hahha hahha

aslina: perghh!!! side tajam...hebat tuh :D

hey...ini aku: mesti ko suka iron baju nih :D

lifesaver: hahha hahha hahha :D

nadine zuharra: hehhe hehhe...penah try camtu...tak berkesan pun :D

ez: selai 2 hinggit :D

hang nadim: jgn risau...standard arr camtu :D

noor afzan: you rock! :D

aya_id said...

owh..i tidak begitu..kedut sedikit tidak mengapa...rase2nye macam sedikit terpesong entry en.13may kali ni..hehe..peace!

Tyra said...

iron pun iron jugak... jangan ade kedut-kedut kt muka pastu bantai gi iron jugak!

hehehe...

tintaHati said...

Aku iron baju kurung jer...ala kadar je pon...hehe...ala-ala mcm spesis hang! ;P

*SiRibenMerah said...

iron baju takpa.. jgn sampai pompuan iron muka lelaki sbb kedut byk sgt.. hehehehehe...=P~

iMa said...

Haa...Gosok...jangan tak gosok,
Gosok memang syok, Layaaan je tapi kalu telebih layannnn kainkoyan sampai hangus terbakar tu memang sadis-sadis. Ngeh3x ;D

farah said...

waa
sangat teliti,
sampai bab iron pon boleh nampak yer.

haha

:D

© EM Muhammad/Oshun Muhammad said...

May, suami akak lebih cerewet daripada akak. Yang naya aku, yang kena iron baju dia. Dia jadi mandur dok perhati dan arah-arah orang. Aku iron kat badan karang, baru tahu... . So lenkali, sebelum nak mengata kami kaum perempuan ni, cek dulu kesahihannya.

@tune® said...

prestasi kene jaga as pompuan

ZARA 札拉 said...

hehehe~

abah selalu suruh ku gosok bajunya~
mak oun~

FaNaQiLa said...

gosok menggosok ni mmgla keje pompuan. kalo x nnt org kata xpandai wat keje umah. tp kalo org laki pandai iron baju sndiri. tu kira bonus tu!

cheers!

puterikurekure said...

hahahaha!
betul2...

pudding pie said...

spe la yg ske iron tu tabik spring ler =)
tp baju ttp kne iron..huhu

rsenyer kalo tak iron nmpk selekeh, nanti dicop pemalas pulak
aishhhh

Deqna said...

eh sape kata lelaki tak cerewet nie? saya rasa antara saya ngan husband saya dia lagi cerewet bab2 iron ni.. saya sempoi jer.. hinggakan baju dia saya hantar dobi supaya tak kedut2..

theconfused said...

cehhh... ko nak ckp ko la tuh yek?? LP

bozzobattousai said...

bozzo ada member lelaki yg suka iron baju t ngan sluar jeans... tak lawa langsung seluar jeans ada tajam...

zh-ena said...

hubby ena cerewat tau iron baju..terbalik plak ena sempoi jea tak gosok pu slumber jea pergi keja

Ryehanna said...

aku blom kawen ngan 'askar tu' lg.. tp rasenya kalo kawen, mesti dia lebih cerewet bab-bab iron baju ni cos... yelah, nama pn askar...uniform nak kena iron smpai crisp. huhuhu

aku iron ala kadar je. tp kalo ade ape-ape majlis penting/kenduri or nak kuar dating, hofkos lah nak iron betul2.. siyes nampak selekeh oke kalo pakai baju dan tudung berkedut2!

Darling said...

aku takde le cerewet tahap tu meng ion baju.. asalkan tak kedut dah le.. tapi ada gaks baju yang jenis kain dia ala2 kedut. gosok macamana pun ttp macam tu gaks..

munirah said...

gosok..jangan tak gosok

*tu jer aku nak taip
(may rajin ker gosok pakaian ?)

13may said...

aya id: wah! boleh la jadi geng :D

tyra: kedut kedut muka ni sensitif :D

tintahati: jujurnya kamu :D

siriben merah: tu namanya dera cek oit :P

iMa: cam ada pengalaman ajer nih :P

farah: hehhe hehhe :P

Opah: errr...saya ada mengata eks??? tak perasan plak :P

@tune: ecececece :P

zara: anak abah :D

fanaQila: waaa...bestnya pandai iron :D

puterikurekure: kannnn??? hehhe hehhe

pudding pie: bukan pemalas...tapi tak sempat :D

deqna: hahha hahha...bagus sungguh hubby kamu :D

theconfused: errr...errr... :P

bozzo: tu la pasal...nampak skema plak :D

zh-ena: rock rock :D

ryehanna: selekeh pun orang sayang...nak risau apa :D

darling: haaa...camtu takyah iron laa...asyik kedut ajer :D

munirah: baju aku semua takyah gosok :D

nur nabil said...

cmne leh kreatif cmni
-.-"

Lea Dzahir said...

kalau gosok ala kadar nanti org cakap kita x gosok baju ker? malas ke? huhu

berdasarkan pengalaman.. papa saya marah kalo mama saya gosok baju dia tp masih berkedut.. huhu~ cemana tu? salah ppuan jgak ke?

opaq said...

hihihi...

laki iron baju yang susah nak kedut..
pompuan iron baju yang mmg semulajadi kedut...

namasayanoha said...

iron bj lelaki mmg pnt.:p

aim-a said...

kedut itu fesyen :D

nuyuljana said...

bos aku lagi best.

pegi keje langsung tak gosok baju.

selekeh!

nasazfrog... said...

aduyai...bab gosok baju ni terpulang kek umpunyo diri,, kok maleh tak do la dia gosok,, kok rajin bobonar,, berejam lamo eh,, ermmm... bia gasak eh... janji pakai baju,, yang tak pakai tu tu org gilo,, apo pun layan la kepalo..

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

hehe..
mustila..pompuan kene la jaga penampilan..
wadehek nak pakai baju kedut2..
hehe

wifenavy said...

he.. he.. camana lak komen LayanKepala ttg situasi ni;-
"mintak wife iron kan baju nye, selagi side tak luka jari kira tak ikut standard, tapi kalau hubby iron sendiri, sure side tu ada 'railway' (ada double line la)"

SLY dz said...

Baju kedut bukan boleh buat pompuan jauhi diri
Sebab kedut kedut baju pun, tu pun ada pompuan jatuh hati


yeke??
hehehe ;p

sutera putih said...

hikhik,,,
betui2,,,
ada gak pompuan yg jenis 'men blasah jer ni' tau,,,
n ada gak llaki yg 'teliti' tau,,
apa2 punnn,,,
layannn,,,
zasss,,,

Qaseh said...
This comment has been removed by the author.
Qaseh said...

Itu maknanya perempuan rajin..lelaki maless...kedot pon x kisah...
mana ade perempuan nk laki dia pakai baju gosok ala kadar..kang org kate bini pemalesss....

nur'ain said...

pakai tudung kedut2 gi sekolah...? nanti budak2 cop cikgu selekeh.
tau la budak2 skrg.

cinta lea ixora said...

biase la.. girl mmg cmtu.. jage penampilan la... hehehe..

tp kwn ade citer ayah die cerewet bab2 iron baju nie smpi pakaian dalam pon suh mak die ironkan.. pe kes smpi camtu kan??? huhu....

noharanutdya said...

msti gosok baju bia nmpk kemas.. laki mmg serabai..ahaa...

zamspotte said...

yg penting.. org pompuan memang cerewet..

13may said...

nurnabil: hehhe hehhe...merapu ajer nih :D

lea dzahir: awak ajer la gosok baju untuk papa awak camtu :D

opaq: betul tuh :D

namasayanoha: hehhe hehhe...no komen :D

aima: ko memang briliant! :D

nuyuljana: bos always right :D

nasazfrog: betul tuh...yg penting pakai baju :D

miss repunzal: waaa...meh tolong iron baju aku sat :P

wifenavy: lelaki suka memandai tambah line :D

SLY dz: iyerr...tak caya? tengok baju aku >:P

sutera putih: kamu plak camna? hehhe hehhe

comment deleted: ???

Qaseh: hehhe hehhe...memang betul la..iron ngan pompuan cukup sinonim :D

nur'ain: hehhe hehhe...derhaka kat cikgu depa tuh :D

cinta lea ixora: hahha hahha...sampai gitu sekali pun ada :D

noharanutdya: elehhhh :P

zamspotte: hehhe hehhe...no komen :D

farazdaq said...

may;

kalo ak iron bj bpk aku..die mesti repeat iron lg 1/2/3 kali..die kate aku suke buat side suar dia 'highway'dia nak 'one way'..

AchtUng!bleh reject hipotesis ko..haha

Yunus Badawi said...

cerita iron baju pun jadi.
Berbakat lah ko ni.

Nedy Nadia said...

da name pon pompuan kan, sure la nk nampak cantek n menawan..
x salah pon iron smpi 2 3 kali..
janji puas ati..hehe

p/s: sje nk tumpang layan kepala skx..:P

earth angel said...

13 may ni memang la...hahhaha ole plak camtuh
tuh r..kedut pon kedut r janji layan...haha

13may said...

farazdaq: lenkali ko iron baju aku ajer laa... :P

yunus badawi: hehhe hehhe...merapu ada la uncle :D

nedy nadia: ececece...patut la org berkenan :D

earth angel: janji mengancam :P

Cik Som said...

Teringat suamiku yang 4/5 lima hari bekerja gosok baju sendiri... Baik husband I kan.. sungguh rajin dia. hehehehehe

Masy said...

aku takde laaa sampai mencarot.

eh ye ke. nanti aku pk hahahah

deanz said...

Gua tak pernah sekalipun iron t-shirt.

♣haNie♣ said...

kl bj kedut sikit²..buleh jek pejam mata..
jgn tudung bila pakai x menjadi..
wakakakaka..leh ngamok 1 ari.. :P

~mardihah~ said...

hehhehee...sebab kadang2 dia baik hati, hencem! hahahha

diana ghazali said...

ala.. apa ni.. main pendapat common sendirik je. saya ada kawan pompuan, iron tudung pun malas. gasak je gi kelas baju kedut2. sampai dia dah buat masters ni pun, iron ni takat pndang sebelah mata je. tapi, ada ramai lelaki yg iron t-shirt. siap tegur member pompuan ni tadi cara2 nak gosok tudung camner tau!
hahaha

ape ape pun, saya juga ada kawan pompuan yg siap bawak iron pi tido hotel. maybe dia tak tau hotel ada sedia kan iron. hihihihi

mylife said...

heh! belum tgk ayahandaku punya iron baju lagik... berumah tangga okeh kat situ...

kalau pepagi dia dah ada kat tpt iron tu, takyah tunggu lah... baik aku gi bekfast sambil tgk tv... hahahhaa...


p/s anak dia yg tak suka iron mengiron nih, carik baju, kain segala yg jenis tak ronyok or tak mudah ronyok... jimat masa dan tenaga... ahahahhaha

wani said...

Lama MC memblog...busy carik duit lebih ek...

May kuar ngan isu iron lak..tapikan zaman2 canggih ni dah bayak fabrik tak payah iron tau. so kepada yang tak pandai ngan malas tu leh la guna fabrik jenis ni. Bukan setakat baju ngan seluar, tudung pun dah bersepah kat pasaran.

Saya juga agak tidak berkawan baik dengan iron so kenalah pakai pakaian yang tak payah iron...hehehe

Suka Bebel said...

itu lah pasal! tapi bila duduk dalam keta je baju tu dah kedut, takkan nak iron baju kat badan?hehe...baik jadi macam aku, masa isteri tersayang sedang sarat pregnant, aku terpaksa gak iron baju dengan baju dia sekali.tapi kalau baju dia tu jenis susah nak iron, aku biarkan je tak payah iron terus.haha

triple x malaya said...

salam dari gua...layan jugak blog lu ni...

DeeN said...

Ala, ada lelaki pon jenis teliti bila iron baju. Mujo aku bukan jenis pompuan yg obses iron baju sampai langsung tak leh kedut. Bagi aku, kedut di baju tu seni! Wakakaa!!

sutera putih said...

uuummmm,,,,
tgk lh sendiri nnti,,,
eh!!,,,
(bleh plak replied komen g2 ekk??)
hehe,,,
layannnn,,,

rena said...

saya tak kisah klau gosok lampu aladdin n kluar jin comel

izman said...

aku setuju, kita gosok kejab je dah nampak best, tapi depa??

bagaimanapun aku skarang wife yg gosok, ha.3x...

Noli said...

xsempat pk pntun kali nih..
so bro may...nk iron baju sy??
hehe..

*meen* said...

hmmm...saya..kadang2 rajin..kadang2 ada juga masa2 tak rajin nak iron..so how??

13may said...

cikSom: bertuahnya kamu :D

masy: hehhe hehhe...berterus terang ajer laa :P

deanz: percaya percaya :D

hanie: hahha hahha...no komen laa :P

mardihah: ecececece :P

diana ghazali: tapi iron lebih sinonim ngan pompuan :P

mylife: express gitu ekss...hehhe hehhe

wani: waaa..kamu sungguh jujur :D

suka bebel: tu la kan...baik takyah iron baju :D

triple x malaya: tima kasih kerana singgah :)

deen: rock rock :P

sutera putih: hehhe hehhe...emel gambar yea..kita nak tengok...hehhe hehhe ;)

rena: gosok...jangan tak gosok...hehhe hehhe

izman: hahha hahha...kita simple..janji iron :D

noli: errr...byk ker nak kena gosok? hhehe hehhe ;)

meen: tu ikut mood namanya cik meen...hehhe hehhe

Nunn said...

betul bro gua punya kawan punya bini kalau gosok tudung sampai tak nampak kedut dia ..aleh aleh naik motor pakai helmet kedut jugak...ish ish ish

kekcoklat said...

salam 13 may..
Lame dah sy x drop kmen kat cni..hehehehe.... Sebaek ayah sy baik. Sy ironkan baju die ala kadar pn, die tetap berterima kasih...

nanies said...

salammm bro..still writting..:)

b u n g a h a t i said...

pakai la steam iron.
skali lalu da licin da..
hehe

razifembi said...

hidup hormat saling menghormati kelebihan dan kekurangan jantina lain.

Salam singgah dari relaxjom ...

ixora said...

rock steady ah bro...me pn kdg2 amik bju yg ala2 nmpk x kedut je...bukan mls...tp x cukup mase nk pgg iron...lala

noharanutdya said...

bile nak post pantun baru??

KiMiE said...

gua suka pakai baju kedut..sebab gua tak suka gosok baju..heheheh!!¬

Iznie said...

heehe...


tak sume pompuan cerewet...

kadang lelaki tu lagi cerewet...

pompuan kalau tak iron, nnti orang kata, "minah tue selekeh..."

nnti laki gak yang malu nak kluar ngan pompuan camtu... :D

hUmmY said...

meh iron baju aku!

muahahaha

Cik Qemm said...

ahaha..

Sang Kerengga Kala said...

patutnya 'ironman' tu kena tukar 'ironwoman' baru kena!

boboiz said...

boboiz sekarang nie dah kene gosok baju sendir,,gosok baju anak2...coz wife gi sambung blajar sampai bulan 12...

sUe said...

masa kat asrama dulu2,kitorg tak iron pun baju sekolah. angkat tilam,hampar baju sekolah bawah tilam,kapit balik itu baju dgn tilam.

esok paginya..wallaaa...nampak macam baru lepas iron. =P

.:HalogAmora:. said...

hehe...bila pasal baju kedut pun bole wat entry, ini musti pasal marka hang lagi kan kan kan...janji happyyyyy!!

centa itu butaaaa :P

fiza said...

lelaki mmg suka buli

Irene said...

i agree with fiza..sorry may :P

.::WaNiE::. said...

suami saya adalah tidak suke baju dia di iron, dia rasa rimas memakai pakaian yg bergosok kemas :p maka saya pun hurrey hurrey sebab sy tak suke gosok baju ler

XoXo said...

Bila hang nak update ni May oii... bersawang la niii...

n a r d indie winkie said...

perempuan cerewet sebab teliti. hehe.. fakta nih.

intan zura said...

tak sanggup tgk org pakai baju kedut...

kueh bakar said...

gosok tu keje pompuan...
bio le mereka dan iron mereka..

[S]itie [B]Um [B]Um said...

haha..mmg xdinafikan. kedut2 selekeh pon lelaki itu..tetap menjadi pujaan hati wanita. hehe

kakLuna said...

kalo lelaki iron baju, ppuan lak jenis x kisah baju kedut, jd lain mcm pulak...

zafi said...

heheheheh im not really good bila nak iron baju ... but my father, sangatlah hebat....
tidak inherit his expertise lagi kot.. :D
yg penting baju tu kita gosok... :D

kuIna LadyInRed said...

salam may..lama akak tak singgah sini.

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan.

MarlissaMusa said...

hi,
selamat berpuasa :) semoga ramadhan kali ni memberi 1001 rahmat buat kita. InsyaAllah

Miss N. said...

;D rajin benar post entry mcm ni. haha. tp memang ade logiknya jugak :)

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may