Sunday, June 21, 2009

185: Jom makan makan :)

Bila pompuan ajak pegi makan
Lelaki sentiasa ready untuk temankan
Walaupun sibuk mahupun tertekan
Takut pompuan kebulur, sebab tu lelaki risau dan kesian

Tapi bila lelaki yang ajak pulak
Pompuan bagi alasan bagai nak rak
Kononnya sibuk keja kemas rumah yang berselerak
Padahal cuma dok baring dan lepak lepak

Bila sampai kat kedai makan
Lelaki selalunya bagi chance pompuan buat pesanan
Walaupun beraneka jenis makanan yang bukan bukan
Lelaki senyum dan paksa juga telan

Andai lelaki yang buat pesanan pula
Pompuan bising asyik asyik menu tu saja
Merungut merungut tapi telan licin sepinggan juga
Alehai...pompuan pompuan..no komen la

Bila pompuan nak manja manja
Makanan pun suruh lelaki suap ke mulutnya
Lelaki tak kisah apa pun tak kata
Sayang punya pasal, lelaki turutkan saja

Tapi bila lelaki suruh pompuan suap makanan
Pompuan ok, sekali suap mulut lelaki...tiga kali mulut pompuan
Lelaki punya la sabar dok tunggu giliran
Last last lelaki suap sendiri pasal lapar dah tak boleh tahan

Bila dah selesai makan semua
Pompuan rileks dan senyum senyum saja
Kemudian pompuan pun bukak beg tangannya
Lelaki senyum, wow! pompuan nak belanja
Malangnya pompuan amik cermin, touch up touch up muka
Lelaki sengih dalam hati...alehaii...kena bayar lagi la jawabnya

108 comments:

iNsaN BiaSa said...

waaahh..kena bg hadiah ni..chik 1st komentator..hehe..


lelaki oh lelaki....
kalu dah tau awek korng camtu,
xyah la ngade2 dok teman kan or minta teman..hati biaq ikhlas naaa...hehehe

jom pekena laksa kt kola perelih...hehehe

Fadhlina Budiman said...

standard arr lelaki belanja pompuan ,okay?

Jard The Great said...

oh.. iyeker camtuh skali???hmmm

Ryehanna said...

aku xpenah bayar makan kalau makan ngan lelaki... kecuali kalo aku yg ajak makan...n time tu dia xde duit. hehehe

nur'ain said...

kehkeh. asik kena buli aje may? :D

olin said...

alamak, kalu laki tu yg marah bila pompuan bayar cane?

inna hayati said...

sadis betul hidup en.may ni.
dah la kena paksa g makan,
pastu kena rela je plak ape nak makan,
pastu lagi tak dapat nak manja2,
paling sadis kene bayar pulok...

ape sedih sangat nasib en.may ni??
kesian..kesian...

haha!!

Nadia said...

hahahahahhaa. pandai gila buat pantun (ke) neh! :p funny okeh!

balqissy said...

hahah. chumeyl2~~~

aim-a said...

welcome back bro :)

taichee~@! said...

Hmmm..

bunyik cam komplen.
Tetapi...

Alice said...

eh, tak baik berkira psl makanan tauu!~

13may said...

insan Biasa: hehhe hehhe...laksa kuala...ko belanja aku chik :P

Fadhlina Budiman: ok laa...tetapi kalau selalu, tokey balak pun muflis :P

Jard: betull...hehhe :P

ryehanna: aku takde duit nih...bila nak ajak aku makan? :P

nur'ain: takpe...sayang katakan :P

olin: tu marah olok olok ajer tuh :D

inna hayati: cis! ko ni...cuba la simpati sikit kat aku :P

nadia: hehhe hehhe...tima kasih :)

balqissy: sib baik comei :D

aima: :)

taichee: ni luahan perasaan ajer chee :D

alice: hehhe hehhe...tshirt pun takyah berkira jugak kan? tshirt tshirt :D

shafarina said...

Turn aku bila May?

farah said...

ala,
lelaki la yang seeloknya belanja org perempuan.

:P

fara_lf said...

huhu.. kalau kena lelaki yg nak belanja, yg nak teman, ada setengah tu, tak mcm tu pun..

but what ever it is, hati kena ikhlas... :p

aslina said...

yay!! saya suka menjadi pompuan...

saya seorang pompuan yang kuat makan. sekian, terima kasih.

miahahahaha~~!!!

bokbon said...

macam dah terkena saja, haha!

Diya Kamaruzaman said...

hehehe. lelaki kena byk berkorban [duit terutamanya =p]. baru cool n gentleman kan maymay kan =D

cikgu_math said...

standard lar tu...
bab makan memang perempuan boss!!

cujen said...

jom i belanja u mkn

shasha said...

heheheh....kita bayar tong tong laaa..cian dia nak bayar semua sorang2...baik tak kite bro??

13may said...

shafarina: errr...errr...sila amik nombor giliran yea :P

farah: iyer...elok la sangat :P

fara_lf: memang ikhlas...tapi...err...err.. hehhe hehe :P

aslina: ok..no komen la :P

bokbon: errr...ni contoh saja :D

diya: betul tuh...tapi ingat, ada ubi ada batas >:D

cikgu math: hehhe hehhe...saya terpaksa mengaku laa statement tuh :D

cujen: oh! ni yg nak suka nih ;)

shasha: hehhe hehhe...tong tong atau tambah sikit ajer? hehhe hehhe :P

@tune® said...

kalau lelaki yg pilih kedai
die akan pilih makanan dulu

kalau lelaki kuat mkn n berbadan besar
die akan bertindak yg sama juga

momentinlife said...

ku slalu jd tukang byr.. =p

Ezu Mizu said...

hehe... bijak2 :p

*meen* said...

eyh..kata sayang....harus la laki yg belanja, baru macho!hehe

NahWaL said...

haha. i rasa pempuan cume nak bermanja. tapi bab belanja tu no komen la, haha.

khairyn said...

Hai orang lelaki!

Selamat Hari Bapa ya!

.fatin nabila. said...

suap², gelli, boleh? :p
ala, selalu laki gaji lebih, so, blanje lebih. :p

*t0iek* said...

ad0yaiii...tak sume camtuh aaaa...
=)

~~Noly said...

encik may..sini sini!..hehe

Pompuan bila dh ade pasangannya
Makan makan semstinya berdua
Bukan takut atau mengada
Kang ajak org len,lelaki plak cemburu buta

Jangan pikir pompuan suke lepak lepak
Kadang2 duk kat umah nk selesaikn mana yg semak
Lelaki kene la faham pompuan pon ade kehendak
Xmo la temankan, setakat makan kat kedai mamak

Kalo kat kedai mamak xleh order yg bukan bukan
Apa salahnya sesekali makan sakan sakan
Ala bukan banyak pon setakat dua pinggan
Kan dah sayang, kena la turutkn kan!

Kat kedai makan,pompuan suruh lelaki pesan
Makanan yang sama, tak lain tak bukan
Mee goreng,nasi goreng,tu aje menu kat depan
Sebab sayangkn lelaki,terpaksa la pompuan makan

Lelaki kadang kadang tak boleh dibagi muka
Tengah makan pon sempat lagi awek lain diusha
Apelagi pompuan kene la jalankan misinya
"Awk,suap la",konpem kene tgk kita aje

"Nape awak nih,tetiba saja nak bermanja"
"Ala,suapla,bukan selalu dapat merasa"
Mak aih,nasi sepinggan dikongsi dua
Mau tak kebulur,kalo sume nasi dibedalnya

Pompuan rasa seronok kalo makan makan selalu ade yang teman
Lebih lebih lagi biler dah time hujung bulan
Poket pompuan belum kering,cuma nak duga si lelaki di depan
Kadang2 gelabah jugak meraba poket,kot2 tak ckup nk bayar duit makan
Hai cik abg,poket kosong..kensel la kawen tahun depan!!

ok encik may..so biler nk blanja mkn?..=)

en_me said...

ghitewww erk.. salamm abang may itteww

blokdrive said...

haha.. dulu-dulu ada la feel camni

haNie said...

aiseh..pompuan lg kene...
huhuhu!!

Yunus Badawi said...

Dah nasib lelaki mcm tu.
Semalam Hari Bapa pun aku yg kena bayar makan kat luar huhuhu

NIMI Co.♥ said...

bagus giler u ni buat ayat..
sila tunjuk ajar!
=D

CAHAYA said...

haha. funny bila ada lelaki berfikiran yang perempuan akan bayar makanan mereka. kalau ada pun, sila la enjoy selagi stok masih ada.

Lifesaver said...

laki kan mmg tanggung pompuan..kewajipan

^ez^ said...

hehehe..nak buat camne.cari la awek yg bertolak ansur..hihi

sue said...

hehehhee..enjoy sungguh pantun ni..

wan faridah said...

erm....iyeker pompuan cmtu?

Shumierain said...

ala may..gentle la..xkan nak pompuan byr kot..ktorg nak beli make up..nnt xcukup

ParTy PrinCesS said...

hai en may...
slmt kembali...
hehe...besh kan jd org pompuan ni :)

13may said...

@tune: bukti bukti? hehhe hehhe :P

momentinlife: bagus la gitu :D

ezu: huhhu :P

meen: kalau sengkek...takde gunanya macho :P

nahwal: hehhe hehhe...lelaki pun nak manja gal :P

khairynn: selamat selamat :D

fatin nabila: elehhh...kedekut :P

toiek: so...bila nak aku belanja makan nih? *wink wink*

noly: alehai kakchik....ni yg surrender nih :P

en_me: salam kembali :)

blokdrive: la ni dah camna plak? hehhe hehhe

hanie: eh! bukan lelaki ke yg kena? hehhe hehhe

yunus badawi: hahha hahha hahha...takpe bos, janji bahagia :D

nimi: hehhe...kasi nama penuh, alamat, number IC serta gambar terbaru berukuran passport :P

cahaya: hehhe hehhe...susah nak jumpa wooo...huhhu :P

lifesaver: adesss...abis la gini :D

ez: a'aa...tolak bil semua mai semua kat lelaki :P

sue: hehhe hehhe...layankepala :D

wan faridah: iyerrrr...hehhe hehhe

shumierain: haaa...baik punya alasan :P

party princess: tu la pasal.... :P

Azer Mantessa said...

tepat padat
dan
apa boleh buat

hahaha

:: Cikgu Wiween :: said...

Tapi bila lelaki suruh pompuan suap makanan
Pompuan ok, sekali suap mulut lelaki...tiga kali mulut pompuan <---- nih mmg betoi habis nih incik. aghahahah

S.A.R.A said...

i will never say no

zh-ena said...

lelaki mesti la lanjer perempuan kan kan kan

Ryana said...

ahh jom detingg..

noor afzan said...

wah..en may lama x update eh..
welcome back..


Actually, not all gals yang macam tuh..
macam saya nih..
kadang2 kite x minta supkan, tapi lelaki yang beriya sua sudu..
hehe~

13may said...

azer: nasib badannnnn :D

cikgu wiween: aisehhh...no komen laa :P

sara: huhhu :P

zh-ena: yer la yer laa :P

ryana: bila free? *wink wink*

noor afzan: suap sudu ajer??? makanannya mana? hehhe hehhe :P

nordee said...

ish..tak de lah buruk mana adab pompuan makan...tak baik tau

hUmmY said...

kau ajak aku g mkn..

laju je aku yes yes!

HAHAHAHAHA!

diana ghazali said...

hahaha.. this one is a gud one! mcm kene kat btg idung sendiri

iMa said...

Wah, ni mesti dapat ilham after pekena nasi kandaq. Haha
Bagus2x, keep up writng!

aku lah arween said...

hahahaha

itu lah lelaki
asek duk kata perempuan begitu begini
walhal kdg2 tak cermin diri sendiri
tak semua perempuan begini
selalunya kami pentingkn bf@suami sendiri
biar dorg kenyang kami gigit jari
asalkan sang lelaki senyum puas kenyang perut sendiri :P

Teja said...

tepat ke fakta ni???

ain fadzal said...

jalan....


jalan-jalan cari makan....

yOnnA said...

eh eh apa ni entry menampakkan sangat kebuluran pompuan ni bro! HAHHAHAHAHHAHA tak aci!

laki yg mkn byk dr pompuan okeh :p

Nem0 o0h Nem0 said...

haha tu yg best jd pompuan.. =p

13may said...

nordee: sekali lelaki...3 kali pompuan :P

hummy: ishh ishh ishhh...anak sapa la nih :P

diana ghazali: hehhe hehe...jgn amik hati yea :P

Ima: aikk??? mana tau nih...hehhe hehhe :P

aku lah arween: errr...komplen sikit ajer :P

Teja: tepat kot :P

ain fadzal: bila la nak boleh jalan ngan ko nih...hehhe hehhe

yonna: abiss...dah lapaq :P

nemo: hehhe hehhe...no komen la :P

Izzah said...

may..rindu kt kamu :D

tehais said...

Kawen nanti kan kena tanggung jugak awek tu...huhu

Darling said...

aku memang bio je pakcik order sebab sekarang ni aku memang tak berapa lalu nak makan.. bayar? kekadang aku bayar gaks..

Cik Som said...

:)).. wa encik 13, lama sayer tak bukak blog ni.. kamu dah mula menulis ya? Bagusnyer.. dah lama tak senyum sorang-sorang baca blog.. :)

puterikurekure said...

jom makan!
may blanja k!

theconfused said...

hehehehe... aku slalu je blanjeeee.... :P

Mak Su said...

layannnn

bila nak belanja saya?

Benrauf said...

memang pompuan memang macam tu

noor afzan said...

adeh..
13may..
awak dah kena tag..dapat award..
if u free, come visit my blog yer..
thanks in advance.
Klaau 13may dah penah terima tag nih..just leave ur comment kat post tuh..

aNIe said...

Hehehe...ye lah tu...ada masa orang lelaki buat tak tau je...orang pompuan yang kene belanja tau...

Masy said...

meh suap aku hahaaha

SisHoney said...

salam,

sudah lama gila kan.sis xmasuk ke sini.huhuhu

Rantong said...

Sekadar nasihat & peringatan sesama muslim.

Berhat-hatilah bilamana menulis blog. Tulis dengan ilmu & iman.

"Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan daripada sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian daripada sangkaan itu berdosa, dan janganlah kamu mengintip, mencari-cari kesalahan dan keaiban orang, dan janganlah sesetengah kamu mengumpat sesetengahnya yang lain. Apakah seseorang daripada kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) Maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Penerima taubat lagi Maha Mengasihani. " (Al Hujurat ayat 12)

View Profile: Rantong™

Cik Qemm said...

isk.tak semestinye la.tipu2!
haha

LediAgli said...

kang kalau pempuan blanja.. cakap nak hina laki plak.. kononnya laki tak mampu...

orensangkuit said...

hahaha betoi jugak laa
eh tapi wa bayar okehh slalu duit makan

Mummy Rizq said...

wei.. skang pompuan ramai dayet la. mana ada makan makan nie...

DeeN said...

Salam,
Ekceli aku pakai 2 nombor la aHMaY.
Hehehehehe....!

Qaseh Qasturi said...

Perempuan bagi can menyerlahkan kemachoan bila bayar lepas makan... :P

rena said...

ala...
takkan pasal makan pun berkira kot..

nasazfrog... said...

biasa la dah namo pun pompuan bro,, nasib baik la dapek pompuan yang jonis tak berkiro.. hampehh kok time nak kiro pompuan tu wat dono jer.. sesekali kan boleh dan apa salahnya kita yang bayo kan... tapi kok dah sayang nak buek camno kan,, terimo yo la ngan poket sokojap ponoh sokojap abih.. :) layannnn...

farazdaq said...

May..tlg update cepat sket..
SOS

~mardihah~ said...

salam...waaaaaa.jejaka ini kalo berpantun memang handal ye.

standard lah lelaki bayarkan. Tapi kdg2 pompuan ape salahnya membayarkan pulak kan?

achik said...

jom makan!! :D

.:HalogAmora:. said...

hellooo!!! mcm besa hang tak puas hati dgn marka ka? one thing for sure..hang sayang marka hang tu pasai hang x kisah kan.

.fatin nabila. said...

hallu, hallu..`
ada award, kasi collect..`
tp, if x di collect, xpe, sy phm..`
krn award tu tidak berbentuk pantun, haha`

tasikmerah said...

ada ramai pompuan yg tak ngengada tapi lelaki pilih juga yg pesen tu....

:p

––––•(-•Oº°‘¨ ie3za ¨‘°ºO•-)•–––– said...

alahaii kesian laki tu hahaha

tu la carik pompuan yg gedik2 ajek hahaa

sutera putih said...

hikhik...standardddd...
(kata bro sy)

fiezafadilla said...

wah...dah lama sepi pn masih ramai peminat nih.

sultan said...

orang lelaki selalu order menu yg sama sebab menu tu murah. haha...

[S]itie [B]Um [B]Um said...

haha!! lawak ar!!

nabilah hana said...

jom makan
-.-"

arsaili said...

salam bro..pengalaman sebenar ke bro..ahahaha

Honeydy Love said...

cesss.... :)

sUe said...

kadang2 kalau nak tlg bayar, mesti lelaki akan kata:

takpe2...biar saya bayarkan...

dah tu nak wat camna kan...dah ada org nak belanja...rezeki jgn ditolak.. :)

Brian Kinney said...

Haha.
Perempuan perlu ada sikap give and take.
Tak ada law pun cakap lelaki saja yang perlu belanja :)

wawa said...

wahhhh... sukanya mengata....
tu tandanya x ikhlas....
belanja tu kan sedekah... hahahah

byk g bole anda komen selain conpare keburukan laki pompuan....

Lea Dzahir said...

hehe.. xde pun camtu..

Bunga Rampai said...

Rangkap terakhir tu yang paling best!!! :D

Salam 13may :)

Heartless Devilish said...

lamanye lar bersawang..
incik mayyyyyy

LiLohOnEy said...

ahaha..

lama xdtg sini..

da msk u balik da..

bro,,

cam pgalaman byk jew bab2 kena belanja ni??

hehe

Izzah said...

may..rindu kamu :)

13may said...

izzah: hehhe hehhe...malunya aku :D

tehais: iyer la tuh :P

darling: bila tahun la boleh makan makan ngan ko nih...hhehe hhehe

cik som: tima kasih :)

puterikurekure: cakap ajer nak makan apa...hehhe hehhe :P

theconfused: alangkah bagusnya kalau aku jiran ko :D

mak su: bila maksu free? ehem ehem...hehhe hehhe

benrauf: ok..no komen :D

noor afzan: tima kasih :)

anie: hahha hahha...kadang2 ada masa gak lelaki sengkek akak :D

masy: ececececece :P

sishoney: thanks sebab singgah :)

rantong: tima kasih :)

cik qemm: tak puas hati nampak :P

lediagli: wah! alasan kukuh nampak :P

orensangkuit: jom kita pi makan >:P

mummy rizq: elehhh....diet la sgt :P

deen: oh! patut laa... ;)

qaseh qasturi: ok...alasan anda diterima :P

rena: sib baik comei :)

nasazfrog: hahha hahha...tu la pasal :)

farazdaq: hahha...gua busy la cek :D

mardihah: betul tuh...apa la salah kan? hehhe hehhe

achik: bila? hehhe hehhe

haloG: ok...no komen :D

fatin nabila: hehhe hehe...tima kasih :D

tasikmerah: cinta tu buta kak tasik :D

ie3za: ko gedik tak? hehhe hehhe :P

sutera putih: sokong sokong :D

fiezafadilla: weh! lama giler aku tak contact hang :D

sultan: ko memang geliga :D

siti bum bum: :)

nabilah hana: line clear :D

arsaili: salam...err...errr...tak terkomen :D

honeydy love: woohoo :P

sue: alehaiii...gentleman la katakan :D

brian kinney: betul tuh...hehhe hehhe

wawa: hehhe hehhe...ni contoh saja :D

lea dzahir: bagus bagus :)

BRampai: salam kembali...standard la camtu :D

heartless devilish: hahha hahha hahah...aku mogok :D

lilohoney: ohhh...patut laaa :D

izzah: ok ok :D

mylife said...

zaman bila lah perangai2 nih semua en 13may oooii... zaman la nih, dah byk berubah dah... yg complicated n komplikasi n kompleks adalah en lelaki ek... hahahhaha...

atau, mungkin juga dah seimbang... hahahhaha... tu lah untungnyer saper dpt makcik nih... makcik okay sesajer... tak pening kepala

Jutawan Nodus said...

jom kumpul duit raya! lawati blog nodus4u ok! thanks luv u all!

http://nodus4u.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may