Wednesday, July 16, 2008

142: Masalah berat badan???

Kita semua sedia maklum, amatlah sukar untuk menurunkan berat badan. Kadang kadang, pelbagai kaedah telah di cuba, namun belum tentu akan membuahkan hasil. Berat badan tetap tak turun, malah nak bertambah makin ada.Oleh yg demikian, satu kajian telah dijalankan oleh Doktor Ini untuk mengetahui punca punca mengapa berat badan sukar diturunkan.

Bersenam
Ketika bersenam, kita menggunakan banyak tenaga. Apabila banyak tenagadigunakan, secara tak langsung kita akan merasa penat, letih dan juga lapar. Salah satu kaedah untuk memulihkan tenaga adalah dengan makan. Harus di ingat, selera kita akan bertambah jika kita terlalu penat dan mungkin akan mengambil makanan dengan banyak. So, banyak makan akan menyebabkan pertambahan berat badan.

Kurangkan makanan
Apabila kita kurangkan makanan, kita sebenarnya menyeksa diri kita secara halus. Contohnya pada waktu makan tengahari,kebiasaannya kita mengambil sepinggan nasik. Tetapi demi untuk menurunkan berat badan, kita cuma mengambil setengah pinggan nasik. Ini secara tak langsung, kita telah menyeksa badan kita dan kita mungkin tak cukup kenyang. Bila tak cukup kenyang, kita akan cepat berasa lapar dan dalam masa yang singkat, kita asyik nak mencari makan. So, asyik nak mencari makan maknanya kuat makan. Camna nak turun berat badan?

Diet - ambil makanan tambahan (supplementary food)
Kaedah yang agak popular adalah dengan mengamalkan supplementary food bagi menggantikan makanan ruji. Kaedah ini sebenarnya amat berguna dan amat berkesan. Namun ia memerlukan komitmen yang amat tinggi. Cara ini biasanya menggalakkan kita menjauhi atau mengambil makanan makanan yang agak berat seperti nasik. Namun kita semua sedia maklum, sebagai orang Asia khususnya Malaysia...mana boleh tahan kalau tak jumpa nasik tambah tambah dalam masa yang agak lama. Kalau tak lama pun, 2-3 hari sudah cukup. Ketaq badan wooo...So, bila sekali jumpa nasik, alamatnya sekawah boleh habis. Pulun tak hingat. So, jangan pelik kalau berat badan tak turun turun.

Tak makan
Ada sesetengah golongan sanggup tak makan hanya kerana ingin mengurangkan berat badan. Mungkin hanya makan sehari sekali atau dua hari sekali. Cara ingin mungkin berkesan namun kebanyakkan ia hanya akan memudaratkan si pengamal. Bila tak makan, kemungkinan kita akan jatuh sakit dan hanya terdampar di atas katil. Tak larat bergerak ke sana sini. Hanya mampu baring atau tido saja dan akan menjamah makanan bila sampai waktunya supaya cepat sembuh. Kemudian baring semula. Bila asyik makan tido makan tido,alamatnya....rasanya tak perlu di coretkan di sini.


Kesimpulan:
Jangan risau berat badan naik, perut naik yang perlu risau.
Sekian tima kasih :)

96 comments:

achik said...

adeh, isu sensitip ni!!! uhuk uhuk.. ;p

zubeid said...

masalah besar nih..
kalo aku ni knn...mkn dah la byk..excercise pn jrg2..tp x gemok gak mcm mane doc?? uhuk

Danisha said...

aku ni pantang jumpa, sume yang boleh makan sume aku bedal....

camne yekkkkk....?

Neeza Shahril said...

hehehe.. best la artikel ni.. sejak bila lak jadi doctor ni? nanti kalau ada sakit dalaman, boleh tanya doctor ke?? hehee..

-akuni- said...

Eeiii... patut la makin ku diet, makin ku bulat...

aku n dia.. said...

tgu time pose la may.. time bukak pose confirm melantak melampau2.. kekekeke!!

akhirnya berat bdn semakin naik xmo da turun2.. hehhe ehhe

cikdinz said...

wahhh...ko dah pandai citer bab kesihatan skang nih. apa kes...hahahaa...
bro, semenjak aku dah sihat mi, perut aku dah kedepan. berat jadi 70kg dah...

s&d said...

yelah betul lah kata2 doktor itu.. memang merisaukan kalau berat naik & perut pun naik juga..

shafarina said...

huhuhuhu

ya.. perut naik yg patut risau nih..

ps: entri ni tak cukup lauk.. nak entri pasai pompuan gak... waaaaa

sue said...

adessss...baru hari ni aku diet tak lunch .. cehh..cam tetau jekk.. sekali..baru kejap tdi aku bedall nasik ayam daaa... ehehehe.. ;)

Cik Sar said...

13may, mmg betul sekali! Saya pun dah x tau dah camne nak kuruskan badan..kekek

n Z r A said...

waaahhhh dah jadi doktor udah. patut lah busy :P

13may said...

achik: berat badan ko bape??? hehhe :P

zubeid: meh buat appointment ngan aku...aku boleh bantu ;)

danisha: itu tanda ko sihat :D

neezaShahril: boleh...tapi ada upah la :D

akuni: Tau takpe :P

aku n dia: bunyi cam experience ajer...hehhe :P

cikDinz: tu laa...kan aku dah pesan..jgn asyik makan tido makan tido :P

s&d: hehhe hehhe...tido tak lena woo :D

shafarina: hehhe hehhe...ni kasi warm up dulu :D

sue: kan dah cakap dah...hahha hahha :P

cik Sar: hehhe hehhe...pening kan??? hehhe

NzRa: err...nak MC ker??? hehhe :P

debu-papa said...

salam 13may, asyik mencari makan tuh kuat makan ker, kerap makan.. huhuhu..

Nuts@Kacc said...

bersenam,kurangkan makan,diet,tak makan..semua tu aku dah cuba..dan keputusannya..aku naik berkilo2...hehheh...

tapi..apa yg aku amalkan skarang agak mujarab..perlahan tapi mujarab..makan tak miss tapi kuantiti di kurangkan..sarapan pagi penting,jgn miss.makan mlm seblum kul 7/8.kalau lapo makan buah.bersenam tapi jgn ober..cuba la..

Mr PenyuBiru said...

senang je, sebelum timbang berat,ejas jarum timbang ke -10kg ke. so biler timbang berat anda kurang 10kg. saiko la skit kan.huhu..

Banyak Songeh said...

Wahhh may, hang dah dapat Doctorates degree kah? Kekeke.

Peduliii hapaaaa. Selagi boleh makan tu, makannn lahhhh yek! LOL.

cybernetics mind said...

aduihhh....may, kalau iku aku, satu pun aku tk leh follow....tinggi sangat daulatnya.
aku fobia laa pantang2 sumer ni.

per2 pun aku stuju ngan hang "janji perot tk naik sudaaaa"

b u n g a h a t i said...

bg sy semua senarai di atas agak susah untuk dipraktikkan. hehe..

hati kene kental n kuat.
baru leh bejaya dpt berat badan yg ideal. :D

13may said...

debuPapa: salam kembali...mula mula ia kerap makan, lama lama ia akan jadi kuat makan :D

nuts@kacc: waaa...tima kasih di atas tips tu :)

penyubiru: ko memang genius :D

BanyakSongeh: baru ajer tauliah jadik doktor :D

CMind: control perut..control :D

bungaHati: hehhe hehhe...jom, saya belanja makan ;)

AzahYgComel said...

patutlah aku, rynakk dan tyrah tak berjaya mengurangkan berat badan :|

ain fadzal said...

pose je la weh~

JM said...

pagi2 mkn nasik lemak..pas tu ngadap pc tanpa bergerak bebas..mau nye x montok badan gua..ekekeke

ReDHotApple said...

may...masalahnya bukan ak0 nak makan sgt pun kan kan..!!! tapi dah makanan tu dok panggey2 tak smpi hati kawan nak pi biaq jer..aper pendapat tuan doc???

sultan said...

ada org kate bile perut makin naik menunjukkan ekonomi seseorg tu makin kukuh... :D

aim-a said...

aku mkan byk mane pun tetap maintain..tak makan pun tetap maintain...hehehehe...eh..tgk dr pics..ko mcm kurus je..perut kurus tak? hehehe :P

pB said...

masa sihat , makan ler.

nanti bila dah sakit, dok asyik teringin nak makan tu , nak makan nie.

tapi masa tu ,,,,,
dah tak leh makan , dah ...

ad3ck said...

dokter, saya nak jadik lagi hensem, nak buat camne? ehehehehe

~Cinta Milo Ais~ said...

kalu gi sedut lemak bleh kurus tak doc hehehe..

AbGJaS said...

Hi Azer,
Mungkin abgjas tersilap, kenapa post kali ini dah tak ada konflik dua gender spt kelaziman? Kesan komen sdr 'Lu pikir' ke?

Abgjas sendiripun tak de la nak pantang pasal makan. YANG PENTING jangan berlebihan..

Si Kachak Yang Masih Teruna said...

wei wei!
makan jamu merit la,
xpon bedal teh jamu orang kampung.

Dah berak2, baru sedap nak turon berat..

ha ha.

tintaHati said...

So, kiranya jangan turunkan berat la ekh? Teruskan makan seperti biasa...hehehe....

mylife said...

hmmmm, camana nak komen ni ek...

apa pon, pertama kalinyer, aku setuju ngan ko doktor... bravo bravo... hahhahahaha

cikdinz said...

camno nak buat bro. dah jadi hobi ni, makan tido makan tido...huaa..huaaa...

KAKTINY said...

en.13 mei.. kalau perut naik pun takyah risau sgt.. tapi org pompuan yang tak kawin lagi tuh..lagi kena risau kalau perut 'kembung' tapi 'berisi'... hadoilarrr....

B|itHeGaL said...

Penjelasan doktor ini bagus sekali... :p
"Hidup utk makan... :) "

pengeran cinta said...

Hmmm...bila pompuan berisi ramai yang komplen...tapi bila lelaki boroi,...dikatanya 'lambang kekayaan', 'senang hati' or 'takpe, lelaki gemuk pun ada yang nak, janji poket penuh'...so...unfair...

ira said...

wahhhh,,dah jadi doktor pakar pemakanan,,ekeke,,,

aku tak pnah diet,,hidup aku tuk makan,,hahaha,,tapi tk gak gemuk

13may said...

azahComel: hehhe...bila nak lepak line clear lagi :D

ainFadzal: posa dah ganti??? hihhi :P

jm: tu baru pagi ajer tuh...hehhe

redHotApple: fokus fokus...hehhe :P

sultan: tepat sekali :D

aim-a: errr...errr....hehhe :P

pB: saya suka prinsip tuh :D

ad3ck: ok...kamu bleh buat appointment jumpa saya..nanti saya bgtau rahsianya :D

MiloAis: err...sedut lemat kat bahagian mana tuh??? hehhe :P

abgJas: hehhe hehhe...saja tulis camni..buat pemanas badan :D

siKachak: tak sembelit ker??? huhhu

tintaHati: kamu memang memahami :D

mylife: wahahaha...tima kasih :D

cikDinz: hehhe..janji senang hati :D

kaktiny: hehhe hehhe...yg tu memang pening :D

blithegal: bila nak belanja doktor makan? ;)

pengeranCinta: hehhe hehhe...

ira: hehhe hehhe...ingat nak tukar profession :D

nelly berry said...

arwah atuk aku pesan,

"selagi Tuhan beri nikmat makan, makan lah, bila sudah ditarik sikit demi sikit...masa tuh rasalah kekurangannya."

tapi takpe enche may, nati kite g slimworld *-*

enche may, nati tukar sy nye url dr blogspot ke wordpress ya [kalo masih mau baca blog sy]

biskutrajin said...

perut sudah naik..uhuk uhuk

Maya said...

saya masalah kurang berat.. so no komen kot..

Kak Lady said...

OOh...agaknya tu lah sebab badan akak tak turun2 ye...silap kaedah rupanya... :P

Soot Spirit said...

oiii, peyot2 ni sensitip oke
ahahaha
kan besh klu makan byk2 pastu bleh pilih part mana yg nak dibesarkan
ouchhh~
haha

13may said...

nellyBerry: ok...nanti saya akan gi ushar :)

biskutRajin: rileks rileks :D

maya: errr...kasut saiz bape??? hehhe

kakLady: hehhe hehhe...

sootSpirit: ko nak besarkan part mana??? hahha :P

:: p R i n c E s S _ N :: said...

N ni lg nk diet lg x turun berat tuh....kne wat2 bodo je..br turun...tu bdasarkn pgalaman N...

bunga rampai said...

Makan itu satu nikmat. Rugilah kalau tak makan, kan Dr. 13may?

Salam :)

kuchalana said...

May aku ada wat special entry tuk hang... apa2 pon perut aku dah masuk size tutttttt... xterkawal dah...

tun teja said...

entry ini sgt bagus untuk kesihatan jasmani buat diri ku. huhuhu. tun dh give up laa ngn berat badan. tak dpt diselamatkan dh

Heartless Devilish said...

aku tgh berdiet..tp tak menjadi..
asyik mentekedarah je..
sampai naek 5kg weh badan aku nie!
mati la..mati la..
camner nak kurus balek nie..
orang tanya..'celah mana ko nye naek nie?'
aku tunjuk je la..
tang blakang~ hahahaha

ku tak sempurna said...

hi,
salam perkenalan... dah lama perasan nama awk yg glemer ni.. tp hr ni tergerak hati nak komen lepas baca kat blog kuchalana... aku pun tgh cuba nak kuruskan badan w/pun ramai yg kata aku kurus.. dorang mana tau berat aku dah naik.. habih baju sume ketat.. rugi la.. kena beli baju baru... tp nampaknya dah 3 bulan, satu kg pun tak turun... kalau posa, turun la kejap... pastu naik balik... tensennnn tul...

sya said...

ha ha ingatkan doktor mana le ni.. beria kak sya klik kat link tu.. pastu masuk blog ni gak.. aduhai tipah tertipu.. datang le blur haku ni.

kasut-gombak said...

perut ko naik x?

pandagumuk said...

so mcm mane nak turunkan perut yg naek?

zubeid said...

nk set appmt yg suse tu..sch penoh sokmo..entry seterusnye "Masalah kurang berat badan???" cara...:D

kuInaJentayutiara said...

hobi akak makan & tido tp berat badan dok mcm tu gak... agaknya penimbng 2 rosak kot no...

haslina said...

hie bRo ~ aku suka part baca part DIET dgn MAKANAN TAMBAHAN..
kebanyakan menda2 tu mahal2 gila...so lebih baik belajar mengurangkn berat badan secara perlahan2 dan tanpa memerlukan duit yg banyak di bazir2 kan beli menda2 tu...
lagipun minyak seliter rm 2.70 tau..

p.e.e.p.a said...

ala..sape ckp xyah risau2..masalah utama nih..takoot =P

.:HalogAmora:. said...

hak hak hak...pandai hang noooo...doktor lantik sendiri!

ain fadzal said...

ala,

buat liposuction je la...

sonang citor weh...

lolz...

Ryehanna said...

Hoh?? patut ar komen{komen ke perli? cett!] post org...

Huhuhu...
Yelah tu...cakap mmg senang...
nak buatnyer susah weh!

~ mizzAmy ~ said...

~ hari-hari makan, makan, dan makan. berat makin turun. aper cerita nie doktor?

doktor nie pun tengah risau perut bun*** ker? hehehehe.... :P ~

bozzobattousai said...

sayer nih bukan stakat masalah berat badan je, tapi smua berat. perut memang dah lama naik dah. susah nak turun.

hUmmY said...

perot aku da menaek!

ayok!

hihihihi~

kel@mbu said...

btui2.. ketaq lutut woo x jumpak nasik!!

diya said...

hehe. diya lebih suka istilah "perut ke depan". lebih sopan kot. hehe.

pHat sUe said...

kalao berat air???

ps: tak mkn tak ape, tp betambah berat je :p

13may said...

princessN: reverse saikology :D

BRampai: salam...bila nak buat makan makan?? :D

kuchalana: tu tanda senang hati tuh..btw, tima kasih byk2 :)

TunTeja: errr...nak saya bantu ker??? ;)

HeartlessDevilish: kah kah kah...lawak la ko ni Reen :D

ku tak sempurna: salam kembali...tima kasih kerana berkunjung :)

kak Sya: sabar kak sya...sabar :D

kasutGombak: steady steady! :D

pandagumuk: cuba ko sapu minyak gamat...hehhe

zubeid: hehhe hehhe...nanti doktor akan cuba kaji :D

jentayu: akak timbang time pagi ker time malam??? kalau pepagi..jarum penimbang tu sejuk..so, tak bape nak accurate :D

haslina: hehhe hehhe...kenaikkan minyak juga memberi kesan kepada berat badan kan??? hehhe hehhe

peepa: hehhe hehhe...doktor kan ada :P

HaloG: hehhe hehhe

ainFadzal: mahai dak???

ryehanna: alololololo...huhhu :P

mizzamy: kamu makan apa nih??? hehhe hehhe

bozzobattousai: errr..kepala ada berat tak??? hehhe hehhe...oh ya! tima kasih kerana singgah sini :)

hummy: tu la ko...degil! tamau dgr nasihat doktor :P

kelambu: hehhe hehhe....boleh pengsan wooo!

diya: ada yg yg perut ke bawah...hahaha hahha hahha

phatSue: boleh terang dgn details tak...air apa tuh??? hehhe hehhe :P

Ely said...

i had lost alot of weight semenjak dua menjak nih. besides diet, stress kerja pun boleh buat i kurus kedengkek...eh tak lah kurus sgt, hehe!

13may said...

kak ely: hehhe...jgn stress sgt kak ely...bahaya! :D

HaHaHa said...

Aku untung..
makan banyak mana pon tetap kurus.. orang cakap kadar metabolisma agak tinggi..

jgn perut buncit sudah..!!

first time aku drop komen sini..
Hahaha..

~anasyhh said...

ahakss2..eden x makan seminggu ramping woo..huu
tiru macam saya..
ala x yah risau gumuk2 pun ada org sayang..kan may??!

LaDySLeepLeSS said...

kehkehkeh.. dah tukar topik ka?

Honeylemon said...

fuhhhh... susa jugak nak slim ni yer.... huhuhuuu

K i a H R o N g G e n G said...

ooppss cam tau2 je mak sedang diet2 taik hayam wakahkahkah..diet lite2 gitusss

ciPuding_7 said...

aku nak tips utk gemukkan diri..

IdaShah said...

klu gitew kena bersenam sket2 mkn pun sket2 ok tak?

13may said...

hahaha: hehhe hehhe...bertuah sungguh la hang :D

anasyhh: Aaaa...betoi betoi :D

ladysleepless: hehhe...ni warm up ajer nih..hehhe hehhe

honeylemon: fokus fokus :D

kiah: keh keh keh...btw, moga berjaya!

ciPuding7: mai jumpa aku..hehhe

idashah: tido pun sket2 ajer tau..hahha

cemut said...

tu la masalah perot buncit ;( helpppp helppppp

theconfused said...

adehhh.. sungguh tensen skali alasan2 ini.. huhuhuhu

haniko said...

Doktor ??!!??

Faisal Admar said...

Jangan risau pasal berat badan sangat. Ia hanyalah angka. Angka pun penting... betul, tapi banyak lagi perkara lain yang lebih penting dari itu.

Untuk turunkan berat badan pulak, disiplin sangat mustahak. Kalau tak disiplin memang tak akan turun berat badan. Tak makan langsung bukanlah sesuatu yang baik untuk kesihatan. Makan dengan jumlah yang sedikit tetapi kerap bagus untuk mengelakkan kita makan berlebihan. Makan berlebihan pun tak apa di waktu pagi dan tengah hari... elakkan mengambil makanan yang berat waktu makan malam. Makan malam di sini adalah sebelum 7pm ye.

Semoga berjaya bagi geng² yang nak diet tuh :)

13may said...

cemut: hehhe hehhe...rileks rileks :D

theconfused: bawa bertenang...hehhe hehhe

haniko: kenapa?? tak percaya??? hehhe hehe

faisalAdmar: thanks for the good input :)

yOnnA said...

eh ini doc dari universiti mane ni?
hahhah!!

err..
perut naik itu mmg perlu la diberi perhatian lebih :p

err kaum lelaki la kan? haha

BasH said...

tertarik ngn entry ini...hehe xleh bro. perut pun kena jaga juga neh..fobia neh sbb perut makin membesar...hikhik..salam ziarah ya bro.

ixora said...

perut mancung tuh aset...haha

13may said...

yonna: kamu berminat nak jadi student saya??? hehhe :P

bash: salam kembali..tima kasih kerana singgah :)

ixora: hehhe hehhe :P

farah aminuddin said...

huhu.. xfhm betul la kan.. ade org ckp senaman tu bagus.tp ni kontra la pulak..dusss

shahril aley said...

perut ke depan tu tak boleh tahan beb
asyik terliuq je bile tgk makanan
lagi2 kalau ade majlis makan2
mau nagis wooo kalau tak makan
mau mimpi 2-3 malam
hehehe.....

13may said...

farahAminudin: hehhe hehhe...depa tu tak tau...hahha hahha

aley: balun...jgn tak balun..hahha hahha

axim said...

kalau perut naik maknanya berat naik la bro..tak gitu????

pu3nemo said...

yela tu pempuan x yh riso,

lelaki mane nk pempuan gemuk..

lelaki gemuk x pe,ade jek pempuan nk!!


kamu nk ker kalau ur gf gemuk?

=)

Kirana said...

tapikan...
kite nyer masalah, berat bdn xmau naik..
kurus jer memanjang..
huhuhu..
kasi tips skit..

13may said...

axim: ntah...hahha hahha

pu3nemo: hehe hehhe...kan cinta tu buta :)

kirana: hehhe...nak tips yea??? sila bagi nama penuh, alamat serta number IC...hehhe ;)

© EM Muhammad said...

Perut tak naik-naik pun risau May oiii... takut laki kawin lagi sorang!!!

13may said...

Opah: hahha hahha hhaha

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may