Thursday, May 01, 2008

134: Suatu petang bersama PakLang...

13may:
Salam PakLang...apa cerita la nih???
PakLang:
Salam...PakLang dok lagu ni la. Pagi tengok projek..petang2 sampai ke malam dok ronda ronda camni laa...

13may:
eh! nak tanya PakLang sikit laa....
PakLang:
Apa benda???

13may:
hehhe...nak tanya pendapat PakLang. Saya dok perati ada banyak lelaki sebaya PakLang asyik dok melepak sampai lewat lewat malam...Adakah ini berkaitan ngan istilah untuk lelaki 'Life begins at 40'?
PakLang:
Hmmm....Secara am, lelaki berumur 40tahun dan ke atas buleh dikategorikan semi veteran. Mereka kebanyakan sudah mempunyai keluarga dan mempunyai anak anak yang sudah besar. Oleh yang demikian, lelaki pada usia sebegini selalunya akan berasa dirinya agak bebas. Macam PakLang :)

13may:
Bebas??? Maksud PakLang???
PakLang:
Kita sering melihat geng geng ini melepak kat kedai kedai makan, nasi kandaq kadang kadang hingga ke lewat pagi.Mereka ini bukannya tidak mempunyai komitmen terhadap keluarga, cuma kalau ada di rumah pun mereka hanya mampu dok saja tanpa melakukan apa apa kerja. Ini secara tak langsung akan merunsingkan kepala dan pandangan mata isteri mereka. Isteri mereka kadang kadang rasa rimas. Sebab tu depa keluar dok melepak...macam PakLang :)

13may:
Tapi kalau dok kat umah pun, apa salahnya...makan tidoq makan tidoq..nikmat sungguh!
PakLang:
Camtu memang nikmat, tapi lelaki akan menjadi tak waras jika berkurung terlalu lama dalam rumah. Mereka akan menjadi serba tak kena.Tidoq kena berleter, tengok TV kena berleter...dok saja lagi la kena berleter. Ini akan menyebabkan mereka tertekan seterusnya akan menyebabkan kemungkinan terjadinya konflik. Sebab tu lelaki asyik tak berada di rumah....macam PakLang :)

13may:
Awat tak buat keja kat umah???
PakLang:
Nak buat keja apa??? Nak ubah ubah perabot??? Tu cari nahas ngan bini PakLang kalau pi gatai gatai ubah susun atur dia...
Nak sapu sampah??? Tak penah nampak pun umah kotor...tapi MakLang dok sapu sapu gak...padahal PakLang tengok umah ok saja...
Nak basuh baju??? Kang kena marah ngan MakLang...sebab dia takut tercampur semua baju2..kang ada yang turun kaler...naya saja...
So, cara terbaik...dok saja la dalam umah....macam PakLang :)

13may:
Kalau lepak2 kat luaq..tadak masalah. Tapi kalau yang dok usung pompuan lain kat luaq, camna plak PakLang???
PakLang:
Abih tuh...kalau takat lepak ngan lelaki, tu buang karan. Buat perabih duit...tapi tak dapat apa pun.Sekali sekala kena gak ngan pompuan. Baru la best sikit, abis duit pun berbaloi...macam PakLang :)

13may:
Kalau pompuan tu nak kawin ngan PakLang???
PakLang:
Hehhe....ni yang payah nih. Sebab lelaki amat payah nak meninggalkan orang yang dia sayang.Tapi lelaki suka nak menambah nambah orang yang dia sayang...macam PakLang :)

13may:
Aikk??? Bunyi macam nak kawin lagi ajer PakLang nih....
PakLang:
Hahha hahha hahha....dah memang dasar lelaki...tamak haloba...macam PakLang :)

13may:
Kah kah kah...ok PakLang, nak kena cargas dah nih...ada benda lain plak nak pi buat.Any last word dari PakLang mengenai "Life begins at 40' ???
PakLang:
Adaaa....untuk lelaki yang berusia 40 tahun ke atas...
ingat pesan PakLang nih.."Biar mati bini...jangan mati pucuk"!
Macam PakLang :)

*PakLang, 47 tahun, 3 anak, Bekas tukang kasut, Sedang mengusahakan projek bela kambing*

97 comments:

armyzx said...

hahha.. x nak jadi macam PakLang!!!
May, hepi aniversary yg ke-2 for dis coming 13May@Layan Kepala..

p/s:Jgn lupa besday gua yg ke **
@14May.. :)

armyzx said...

ooops lupa nak wish
:selamat hari bu..ooh:

B|itHeGaL said...

uishh... makan bersepah... :p

K i a H R o N g G e n G said...

owhh tiada ciri-ciri pak lang saya..wakahakhkah

13may said...

armyzx: hehhe...tima kasih...kasi la alamat, nak pos hadiah :)

armyzx lagi: iyer iyer....mentang2 la kena keja :P

blithegal: kebulur sgt dah..huhhu

kiah: nasib baik :D

puterikurekure said...

euwww...
makan sepah2. tak suka!

paklang tu mengingatkan saya dengan husband sendiri. paklang=en alang. hahahhaa!

nik nurehan said...

huish!! bsepah nyer meja dier :P

chii said...

suka ar ngn last word dr pak lang tu...eheh

owh.eppy becoming da day =)

aku n dia.. said...

iskh2.. udah nmenye pn org laki2..

errr tp kn 13may, ko pn cmtu gak kn? kn??

Mak Su said...

pesanan makrifat tu

13may said...

puterikurekure: hehhe..tapi jgn risau, en.alang bukan mcm paklang :)

nikNurehan: hehhe....ni namanya mentekedarah..hahha hahha :D

chii: suka kat word dari paklang atau suka kat pakLang??? hehhe :P

aku n dia: oh! tengok keadaan la mcm mana nanti..hahha hahha :D

maksu: keh keh keh :D

chii said...

err...leh ke ske kat pak lang..krg x kena kejar ngn mak lang ke..drpd pak lang..baik anak sedara dia kan..agagag

meen said...

may..may..dah nak masuk 40s ka yg dok pi interview pak lang cam nak timba pengalaman jaaa hihihi

psst..psst..sekarang bulan mei kan? kan? hihihi...

flush said...

ayat yg last plg power.. skg ni update sebulan skali ye..

Dayu said...

huh!! jgn harap nak ku benarkan suami ku jadik mcm pak lang tu...

tak kan ku benar kan dia nak lepak2 kat kedai smpai malam..nanti org kata kita tak reti jaga laki lak..

~jgn harap~

Masy said...

ramai lelaki takot mati pucuk, tapi tak takot mati esok, sama macam pak lang~ ;p

Anak Mami said...

may, pak lang tu orang penang ka? hish!

weih, aku tagged hang.

13may said...

chii: ehem ehem ;)

meen: hehhe...skrg masih lagi 20'an...huhhu :D

flush: hehhe...sibuk la brader :D

dayu: hehhe...jgn bagi dia jumpa PakLang tau :D

masy: hehhe...nanti aku bgtau PakLang :D

anakMami: hehhe...bukan org penang...nanti aku gi check blog hang :D

arsaili said...

say no to smoking! ahaks

skidg8 said...

:)

senyum je.

dah lama tak singgah;)

take care:)

bunga rampai said...

Tak da ka yang macam Pak Long? :D

Salam 13may..

ixora said...

kesian betul jd maklang...tp lebih malang yang bakal jd 'new' maklang tuh...adakah dier akn dpt nasib yg same dgn maklang yang hampir2 malang..ermmmmm...

hUmmY said...

sape mkn sepah tu?

mesti may [bkn name sebna!]

hahahaha!

zwitterion said...

pak lang..pak lang..hahahampeh..:D

13may said...

arsaili: hehhe...tu buah penamat apabila lepas makan :D

skidg8: hehhe...thanks! :)

BRampai: nanti senang2, bleh pi jumpa PakLong plak :D

ixora: hehhe hehhe...

hummy: sedap betoi :D

zwitt: hehhe...no komen! :D

Mawar Biru said...

huh! dasar laki..

chii said...

uhuk uhuk..ahahha

pengkau said...

mak lang-mak lang sekalian.
take note!

kasut-gombak said...

nak mintak pak lang betulkn kasut, leh?

Ely said...

hahahahahaha, 'biar mati' punya quote sungguh ber inspirasi.

pearlEJ said...

wakakakaka... semua mcm pak lang nooo... yg last tu tak tahan betoi... kahkahkahkah.. :D

Irene said...

Yang ni Pak Lang makan ka? 13May yang makan ahaks..;P

13may said...

mawarBiru: standard arr..hehhe :P

chii: are u ok beb??? hehhe :P

pengkau: hehhe :D

kasutGombak: pakLang dah pencen repair kasut...tapi kalau nak susu kambing, ada..hehhe :D

ely: hehhe...credit to PakLang :)

EJ: hehhe...tamau kim salam kat PakLang ka...huhhu

irene: hehhe...lapaq la beb! hehehe :D

Chika Chika said...

ayat berikut adalah siot :

"lelaki mmg susah nak meninggalkan org yg dia sayang. tapi suka nak menambah-nambah org yang disayang"

apakah???
cheaaaaa

WaNa (BoRN To MaKe u HaPPy) said...

eHeM eHeM !
SuDaH TiDaK BZ KaH eNCiK MaY ???
BoLeH LePaK BrSaMe PaKLaNG Dh Tu :P

muadzlife said...

hish sepah...

*berhati2 ngan paklang

Helena said...

paklang... paklang.... mu jangan ikut ye.....

ZH - Ena said...

plang ker mkn nasi tu, 1 pggan penuh ngan bekas jari..jgn ikut nasihat p.lang tu, BAHAYA

ZH - Ena said...

plang ker mkn nasi tu, 1 pggan penuh ngan bekas jari..jgn ikut nasihat p.lang tu, BAHAYA

Miko Yamaguchi said...

"Biar mati bini...jangan mati pucuk"! -->statement apakah ini?hahahahha....

Princess Liyana said...

Huhu. Lelaki memang sgt payah nak meninggalkan org yg dia sayang, tapi kalau bab nak menambah2 tu laju je ek:p
uhuhu..best entry ni:)
eerk..yg last line tu tak brani nak komen:p uhuhu.

rena said...

pak lang..
nanti tolong kutip daun kari yang jatuh tu yer.len kali mkn biar tertib skit. tp x per, saya paham sbb pak lang mkn kat kedai, jd harga bayaran tu trmasuk skali dgn servis kemas mengemas. so, x pelah. x payah kutip daun kari tu.

nadzunix said...

mood kekadang terkureng ... sebab tuh leh jd mcm tuh ...

++ ahaha 'pak lang' ... paham sgt bila begins in 40 ...
++ ada jodoh kawin jaa .. jgn nak usung anak dara org .. lalala ...
++ bkn menyokong .. tapi kalo mampu laa .. kalo x... lu pikiaq la sendri

Faisal Admar said...

haha bila la paklang nak insaf...

13may said...

chika: tu kena tanya pakLang :D

Wana: oh! itu aktiviti cari makan..hehhe

muadzlife: tima kasih...hehhe

helena: hehhe...kita amik yg positif ajer...huhhu

zh-ena: kami tengah lapaq..huhhu

miko: kena rujuk ngan pakLang...hehhe

princessLiyana: hehhe...jgn jadi mangsa yea..huhhu

rena: errr...tanak kim salam kat pakLang ker??? huhhu

nadzunix: perubahan hormon kot..huhhu

faisalAdmar: hehhe..ntah ler..hehhe

chii said...

x ok sket maa..panas..batuk2 da menyerang ..agagag

Cik Seri said...

aku mmg hangin sikit bab² curang-murang nih!!! wat takut nak kawen jer!!! laki semua mcm nih ker?

.:HalogAmora:. said...

sembang lepas makan ka? habih kari sepinggan haha

nanies said...

salam 13may...hermmmm...

ad3ck said...

kem salam kat pak lang ehehe

tun teja said...

mengikut firasat tun,
pak lang ni golongan lelaki merbahaya.

isk isk..mintak jauhlaa dari keturunan tun.

peepa said...

kagum la dgn pak lang nih =)

iman_qaisara said...

amboii2 pak lang hangggg..mmg nk kena ngan mak lang la tuh...cettt!

~chacha~ said...

paklang yang sempoiii

wan said...

Tak elok lepak dgn orang gitu May, nanti ngikut. Sian bakal bini. :P


Kali ni turun penang, aku nak paksa hang belanja nasi kandaq. Tak kira!

mAkCiK De' KiPaS said...

pak lang adalah gatal :| kesian mak lang :|

butaseni said...

hahahahahaha teringin aku nak lepak kedai nasik kandaq dengan pak lang ni haha

ni kat subaidah sg 2 kan?

13may said...

chii: fuangg!! fuangg!!! fuhh!! fuh!!! jampi sikit :D

cikSeri: lelaki cam PakLang ajer yang camtu..hehhe

HaloG: sesambil suap sesambil sembang :D

nanies: salam kembali. Anda ok??? hehhe

ad3ck: ok! hehhe

tunTeja: keh keh keh :D

peepa: ada apa2 pesanan untuk pakLang :D

imanQaisara: hehhe...nanti nak pi jumpa MakLang plak :D

chacha: hehhe hehhe

wan: hehhe hehhe...kita amik yang positif ajer..huhhu

makcik: nak buat camna...hehhe

butaSeni: hehhe...bukan kedai tu laa...hehhe

Eida said...

A'kum...
He..he..
"Life begins at 40"
kalau sempat alhamdulillah...

"sishoney" said...

salam,
hang sudah kembali rupanya.
lain kali ajak aku sembang2 bersama dgn p.lang ye sambil melayan nasi kandaq :)

Nadh said...

CHET!

:p

Kak Lady said...

Banyak sgt alasan pak lang sebab nak melepak kat kedai kopi sampai pagi...

Paling tak tahan pesanan Pak Lang tu...lepas ni...lakulah kopi tongkat ali kat kedai tu...heheheh

Princess Liyana said...

Tatotnya. Tak mahu jadi mangsa. Minta dijauhkan:)hehe

ween said...

Ceh! siap lah Pak Lang kalau ween jumpa

NONIE AZIZ said...

pak Lang ni idola hang ka?

13may said...

eida: hehhe...bermakna sungguh komen anda :D

sishoney: org pompuan takleh sembang ngan Paklang...sebab nanti paklang buat tak peduli kat aku...asyik layan pompuan saja...heh!

nadh: :P :P :P

kakLady: kopi, pil..semua ada..hahha

princessLiyana: jauh dari sapa nih??? hehhe

ween: sabaq ween..sabaq :D

nonie Aziz: errr...kawan2 camtu ajer..hehhe

Princess Liyana said...

Sesiapa jerla, yang mau mencari mangsa:p.haha

KiMiE said...

salam perkenalan..

waahh...mcm mintak petua kat paklang jaa..kim salam kat paklang noo..

Azer Mantessa said...

sifu,

kirim salam kat pak lang :-)

haku pun heran la sifu. nak kata life start at 40... haku yang nak masuk 44, power dah makin kurenggg aaa sifu :((((

tapi masalahnya bila 40s, cam pak lang cakap aaa ... nak buat keja, ada org kita kasi gaji buat keja. nak belajaq buat keja lain, otak dah berkarat so round2 saja buat supervisory cam tu.

bila kita round2 ... ramai lak org yg kita jumpa.

sifu, yang haku heran la ni ... awek2 umoq lam 19-23 tahun dok mai pangge haku abang. nih yang haku tak tahan nih.

sepatutnya pangge laa haku pakcik ka sebab mang layak pangge pakcik pun.... rambut dah mula guguq byk ... uban dah mula byk ... ni kadang2 haku nak kena cabut uban dalam lubang hidung haku.

heran bin ajaib sungguh

*garu kepala ... kang lagi botak haku*

Maryam Abu Ahmad said...

er er 13may ni pun macam PakLang gak ke? hahak!

takotnyer!

Witty Angel said...

haishh pak lang bawak2 la insapp..hahaha

mylife said...

ntah ntah 13may ni = paklang kot? hiks....

makan sepah lah... hish!... rumah pon sepah...


13may! p kemas cepat... rotan krg...

Ayaq masak said...

oih dah la ayat karangan skolah menengah... aku tau la paklang tu sbnaqnya hang kannnnn

13may said...

princessliyana: cinta tak kenal mangsa...hehhe

kimie: salam kembali...tima kasih kerana sudi bertandang :)

AzerMantessa: hehhe...botak pun macho hapa bos :D

maryam: hehhe...13may inesen :D

wittyAngel: hehhe...tu la pasal :D

mylife: errr...tak sempat nak kemas...kan asyik sibuk :D

ayaqmasak: mana ada...aku depa panggil PakTeh :)

byl said...

Kalau hang, bukan life begins at 40. Awal2 lagi hang dah mulakan.


*Sila jangan tambah masalah even hang belum kawen ye May?

:)

noushy syah said...

Hehehhe...so funny!
Mati pucuk? emmm *scratching my head*....perhaps an ID?

byl said...

Cakkk!!

huhu

kc said...

apa kata hang cakap kat pak lang hang tu suh dia rajin2 la pulak lepak kat surau ke, masjid ke dr lepak malam2 kat luar tak tentu hala orait? tentu mak lang hang lagikkkkk suke....hehehe

13may said...

byl: perghhh!!! hehhe hehhe :P

NSyah: credit to PakLang :)

byl: huiii...exam dah abih ker???

kc: hehhe hehhe...payah la nak teguq org tua :D

green apple said...

pak lang ni mesti tak hensem.

Princess Liyana said...

Cinta itu buta.uhuhu. Tapi kita boleh mencari cinta yang sejati, bukan yang hanya mencari mangsa. Apa princess merepek ni:p

husni said...

black list pak lang !!
sape2 de nama "lang" pun kena black list gak

*may yg pesan. betoi tak may ??

Ungku Nor said...

hang pun akan jadik sebijik macam Paklang.
Konfem!!

heh heh heh

mawar said...

ini aktiviti ko ye maymay...menimba ilmu utk dipraktik di masa depan... gerun ah.

Azzam Supardi said...

:)

eSampah said...

:P

chii said...

bila nak ada citer pasal mak lang plak

achik said...

ooo.. ko busy interview pak lang rupanya hari tu.. ni interview sape lak??? ;)

Soot Spirit said...

jgn jadi mcm pak lang k
T_T

13may said...

GreenApple: buruk sikit ajer dari aku...hehhe

PrincessLiyana: wah! pandai sungguh bermadah :D

husni: hehhe...positif la sikit :P

Akak Ungku: aikkk??? mana tau nih??? hehhe :P

mawar: weh! awat tak bleh masuk blog hang???

azzamSupardi: :)

eSampah: :D

chii: tak sempat nak pi jumpa lagi...hehhe hehhe

achik: interview budak baru masuk keja :D

soot spirit: errr...tengok keadaan...hehhe heheh

Tyra said...

hoh!

jauhilah Pak lang!

zino said...

salam kenal..

amilah said...

patutla bini dia membebel
makan sepah
hahah :P

13may said...

tyra: tamau kim salam kat PakLang ker??? hehhe

zino: salam dan selamat datang :)

amilah: hehhe heheh

yOnnA said...

haha..
tingin nk kenai ngan pak lang..
nnt p mkn nasik kandaq..
ajak skali naaa..
mcm paklang :)

-langkahbaru- said...

hahaha...caya lah pak lang

13may said...

yonna: paklang kalau makan ngan pompuan...selalu makan tak abih...tatau pasai apa :D

langkahbaru: hehhe :D

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may