Saturday, September 12, 2009

190: Gurindam Hari Raya 2009

Tinggal sudah tak seberapa hari
Hari raya akan di sambut lagi
Baik pompuan mahupun lelaki
Masing masing sibuk dengan persiapan diri

Pompuan dah mula dok buat kira kira
Nanti raya nak pakai baju apa
Baju kurung ada dua, kebaya ada tiga
Kesian pompuan...sakit kepala pilih baju semata mata

Berbanding dengan geng lelaki pula
Hari raya langsung tak pening kepala
Cuma pakai baju melayu ataupun teluk belanga
Susah susah layan ajer T-shirt pagoda

Kemudian pompuan pening dengan jadual keja
Hari ni penat cuci tingkap, esok jenuh lap lantai pula
Kesian kat pompuan...tapi nak buat camna
Rumah mesti nak kena cantik kalau nak sambut raya

Berbanding pula dengan si geng lelaki
Lagi dekat nak raya, semakin lagi la rancak goyang kaki
Langsung tak pening rumah kotor atau berdaki
Apa susah, raya nanti pintu semua kasi rapat rapat kunci

Lepas keja rumah semua dah selesai
Pompuan dok pening selak buku resepi sehelai sehelai
Nak buat kuih, takleh hentam cincai cincai
Nanti takut masa raya kawan kawan kata buat kuih tak pandai

Cuba tengok geng lelaki pula
Takdak kuih raya pun tak takut punya
Sebab kalau kawan kawan datang beraya
Kacang goreng, air tin dan rokok jadi juadah istimewa

Malam raya pompuan gelabah lagi
Kelam kabut dok mengemas itu ini
Dok mengatur, menyusun dan mencuci
Silap silap buat keja sampai ke pagi

Begitu juga dengan geng lelaki
Malam raya, malam yang penentuan sekali
Kelam kabut dan gelabah pegi sana sini
Tapi sibuk dok pegi cari mercun dengan bunga api

Tiba sudah hari raya
Pompuan senyum megah di dada
Pakaian cantik, rumah bersih, kuih pun beraneka
Oh! Bahagia rasa sambut raya, muka pun ceria

Lelaki pun macam tu juga
Hari raya hari yang bahagia
Tapi dalam hati berdebar tak terkata
Duit dah habis, ni semua mercun bunga api punya angkara

Tapi semua ni tak kisah la kan
Baik lelaki ataupun pompuan
Masing masing nak beraya sakan
Duit ringgit, masa dan tenaga kena la korban

Sekian sudah nukilan kali ini
Gurindam hari raya sebagai ganti diri
Salah dan silap harap di ampuni
Ianya cuma sekadar bergurau sesama sendiri
Sehingga kita semua bertemu lagi
Dari penulis, Selamat Hari Raya AidilFitri


ps: Download lagu raya kat sini:-
Volume 01: http://tigabelasmay.blogspot.com/2009/09/koleksi-lagu-raya-sepanjang-zaman.html

Volume 02: http://tigabelasmay.blogspot.com/2009/09/koleksi-lagu-raya-sepanjang-zaman-part.html

Volume 03: http://tigabelasmay.blogspot.com/2009/09/koleksi-lagu-raya-sepanjang-zaman-part.html

Volume 04: http://tigabelasmay.blogspot.com/2009/09/koleksi-lagu-raya-sepanjang-zaman_15.html

92 comments:

JM said...

macam mane lah lelaki tak goyang kaki
dah semua benda pompuan yang uruskan.. betoi dak??katekaaannnn...
ahahah

husni said...

hoho..
selamat hari raya too..

intan.dayana said...

wahhh!!! xsabar nye nak rayaaaaa!!!!


p/s : nak duet raya.hehe.

R.K said...

SELAMAT HARI RAYA DUDE!~

IeshaGunn said...

Selamat Hari Raya! :)

♣haNie♣ said...

ahk..lelaki nk suh cangkul rumput dpn laman pn berkira..

:P

sutera putih said...

best kan jd llaki,,,
;p
selamat berpose n sambut raya bro,,,

shasha said...

heheeheh..nanti lelaki tuh dah jadi suami..dia tak leh lepak2 lagi dah...
salam aidilfitri bro!

LiLohOnEy said...

camat ari raya bro..

jgn pakai tshirt pagoda je taw raya nty..

xmeriah aaa...

haha

*t0iek* said...

salam perantauan mr 13 may
dari t0tet 10 june..ahahks..
:p

mieZa taiB said...

mat ari rya mr13..

smoga dpt duit rya yg sgt byk..hehe

Nurul said...

Assalamu'Alaikum...

Nice poem :). Tapi, kita kenal je few guys yg nak raya beria abis2 :). Klu golongan tu cmana plak? Ada gurindam tak?

ezzati said...

dasar lelaki sungguh...

arsaili said...

salam..raya mana bro? bila balik kampung?

Alice said...

dah dpt kad dh!!~ ingat ada pantun ke dlm kad tu. haha. tengs encikMay!

Masy said...

samat ari raya may2. thanks n sori 4 everything :)

Ryehanna said...

selamat hari raya, ABANG 13 may!! [nak duit raya??]

:P

sedih la raya kali ni.. malam raya br smpai rumah. gaji pertama lak masuk 18hb. mane sempat nak shopping raya!!!

T____T

ellyWong said...

not the rokok pls~

aim-a said...

slamat ari raya!!!!!! nak duwet raye :P

Suka Bebel said...

yang aku pening orang pompuan ni, baju yang dah lama beli pun tak pakai lagi dah carik baju baru.pastu bila dah beli tak tau nak pakai mana satu last last pakai yang lama jugak.hehe...

selamat hari raya maaf zahir batin jugak dari daku

earth angel said...

eh dah dpt dah kad raya tuu tengkiuu

DeeN said...

Salam,

Terima kasihhhhh banyak2 utk kad raya tuh.

Selamat berpuasa, May! (Sorry lambat buat ucapan) Hehehehe...!!

farah said...

org lelaki mmg tak amek kisah pon pasal raya.

haha.

selamat hari raya, bro!

:D

Azalia said...

hehe.. slamat hari raya may.. :)

Syaz said...

alahai...lelaki oh lelaki... hurm..

selamat hari raya bro...

intan izani said...

selamat hari raya bro.. ;)

Miss NadNod said...

selamat advance hari raya :D

selalunya guys mane ade kisah sangat die ade baju baru utk raye ke x ;)

noor afzan said...

ada je lelaki yang beriya nak raya ngalahkan pompuan//
haha~

selamat hari raya juga ye bro 13 may

debikdebuk said...

...


13may, kalo ko puasa xcukup, jgn raya laa...

hhahahaha..

...

LUVLYDIYANA said...

laki malas die ske lepak...isk..isk.isk

Izariza said...

gitulah beza laki ngan pompuan .. pendekata tanpa pompuan, tiadalah erti hidup ini :)

rAtu saLju™ said...

heheheh...sy x siapkan ape lagi untuk raya pun...lalla~

en_me said...

salam raya abang 13 itteww..

Lifesaver said...

biasa la..pompuan excited raya..laki cool je..kalo xde baju raya pon diaorg tak kisah

blackwira said...

lelaki memang sempoi.....hehehe. selamat hari raya bro...

puterikurekure said...

Selamat Hari Raya en may.
0-0 ok!

:)

CAHAYA MATA said...

memang perempuan lebih beria-ia bila sambut raya..sebab tu tanpa perempuan, raya tak ada makna..oppsss.. ;-p

SELAMAT HARI RAYA en.13may..
maaf zahir dan batin..
semoga ceria di hari lebaran nanti ekk.. :)

pearl'E.J said...

selamat hari raya may... :D

A t i Q a h said...

Selamat hari raya!!!! :D

cikdinz said...

selamat hari raya bro...

azah said...

may may... selamat hari raya!

kekcoklat said...

Salam Penghujung Ramadhan 13 may....heheheh....Ape pnye pantun la..kahkahkah.... Sebaek aku xde teman laki...

_Vu-JiE_ said...

selamat hari raya.
duit raya boleh minta cni tak?
hahaha..

IEYNA said...

layannnnnnnnnn.....

lalalalalalala (^_^)

Miss NadNod said...

slamat hari raya!

ell.eza said...

baju raya saya tahun ni ada tiga sahaja..so takde pening2 kepala..haha

may..selamat hari raya dari meen

Cybernetics Mind said...

hehehe....
mantopp mcm biasa

Selamat Hari Raya...
jom amik kad raya CM plak...

inna hayati said...

kira nak cakap senangla jadi lelaki?
alhamdulillah...seb baik. tapi kalau en.may berada dalam golongan yang sibuk2 tu...samaada kene marah sebab dok rilek2 main mercun ataupon en.may ni tak straight...ye tak u ol?

selamat hari raya aidilfitri en.may...maaf semua salah n silap :D

:: Cikgu Wiween :: said...

selamat ari raya incik!! Duit raya tade ke? hehe :p

tun teja said...

tahun ni.. tun nye baju sehelai je tau., husband yg berpasang pasang. so tukarlaa gurindam tu. tak baper tepat sgt dh nih

sUe said...

en may!
selamat hari raya.
maaf zahir batin.
maila datang beraya di rumah.
*wink* (^_~)

noor afzan said...

kad pakai topeng muke tuh boleh amek tepek kat blog saya x?

atty's said...

selamat hari raya& maaf zahir & batin.

nuyuljana said...

slmt hari raya. :)

kuina said...

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN

**Tiada kesalahan yang sengaja dilakukan dan tiada kesalahan yang tak dapat di maafkan.

Cik Sar said...

May..salam aidilfitri ..meh datang rumah aku beraya !

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

pesal senyap je ko ni? bz sgt ke?

violet said...

kaum hawa patut ikut cth org lelaki ni...goyang kaki 25jam...baru depa yg nk kalut tak tentu arah kot (kalau msh ada perasaan la kan)

pape pun slmt menyambut Syawal ye enchek may...rebutlah ganjaran malam2 terakhir Ramadhan ni...

Maaf Zahir Batin


peaceee....

n I'mI said...

nak duuuuuuuuuuuuuuuuuetttt rayeeeeeeeeeeeeeee~! heeeeeeeeeeee~!

ParTy PrinCesS said...

selamat hr raya en may :)

hUmmY said...

aku satu ape pon x prepare lg!

i hate this year punye raye!

T___________________T

Noli said...

bro may..selamat ari raya..nt jmput la dtg umah..hehe

Hazzy Ishak said...

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin...

kekcoklat said...

13 may,

Salam Syawal ...

And selamat berbuka

bozzobattousai said...

memang susah jadi pompuan dan memang senang jadi lelaki...selamat hari raya aidilfitri....

Si Kachak Suparjo said...

Selamat hari raya, bro!

Cik Qemm said...

selamat hari raya.

Anonymous said...

pstt, kad raye dah dpt.. tq yg x terhingge atas ingatan dri sedare.. hehe

salam aidilfitri maaf zahir & batin..
jga diri baik2.. gembire selalu ok?

peace!

nanies said...

salam bro..blog awak mmg sentiasa penuh

ada pantun skett nie...

Hembusan Bayu Di Pagi Hari,
Terasa Aman Di Dalam Hati,
Ucapan Ikhlas Ingin Kuberi,
Selamat Menyambut Aidilfitri.

Kalu pincang jgn gelak yer, kalu ada silap dan salah mintak mahap yer..semoga thun ini lebih ceria untuk anda...

ixora said...

mmg betoi pn..seketui2 kena..hikhik..cerewet gak kn jd pmpuan..tp xora rilek je..lil.sis tlg setelkan..

p/s: amik kad kt my blog..x smpt nk pos...hikhik..n thnks kad dr bro!

esampah said...

may, slamat hari raya & maaf zahir batin

esampah said...

may, slamat hari raya & maaf zahir batin

fara_lf said...

Selamat hari raya.. :)

Perindu said...

Selamat hari raya
Maaf zahir batin

admin said...

selamat hari raya :)

Nad said...

hui!samat ari raye!!
hee

nur'ain said...

SELAMAT HARI RAYA may! :)

dejavu said...

Selamat HAri Raya 13May... =)

Iznie said...

hik3

gurindam comel....

selamat ari raya...!

Qaseh said...

selamat hari raya
semoga syawal ini lebih bermurah hati memaafkan kesalahan insan lain :) maaf zahir batin

Izzah said...

selamat hari raya may :)
maaf zahir dan batin...
mane2 tergurau lebey...
terkasar bahasa ke ape..
maap sangat2 ye :D

@tune® said...

selamat beraya sakan
smoga akan kembali dgn gurindam yg lebih panas

Bunga Rampai said...

Salam Aidilfitri 13may, maaf zahir batin :)

~Mardihah Adam~ said...

selamat hari raya...!!

.:HalogAmora:. said...

kesimpulanya...hang nk puji pompuan kan. cheq tau..
kami org pompuan mmg rajin, creative...hehe

btw, selamat hari raya utk hang.

en_me said...

salam aidilfitri abang 13may ittewww..

Cahaya Hazrini said...

selamat hari raya!!! :)

nasazfrog... said...

salam aidilfitri bro... jemput beraya di rumah saya yer en.13may

me~ said...

selamat hari rayer...

::Dnaz:: said...

en may, sila tukar url blog sy k

http://dnazzaeiza.blogspot.com

honeylemon said...

bro..
mana idea fresh dari kamu?
macam dah lama x update je ni..

13may said...

13may kepada semua:
Terima kasih atas komen komen dan ucapan anda semua :)

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may