Tuesday, July 18, 2006

Teringat dulu dulu...

Last week aku balik kampung....Pastu member aku ajak aku pi jumpa sorang mamat mana ntah...lepak kat kedai makan berdekatan ngan kelab golf....depa nak discuss bisnes hapa pun tak tau....aku tak amik pedulik sgt...aku cuma teman member aku saja....
Masa depa tgh dok discuss tuh....aku cuma lepak sambil2 tengok org main golf sambil salah sorg player tuh dok maki hamput caddy dia....
aku tersenyum......imbas kembali pengalaman aku semasa aku jadi caddy.....aku layan kepala....

dulu masa sekolah, aku ngan member2 kampung aku....dlm 3- 4 org...kami buat part time jadi caddy golf kat Kelab Golf di pekan kampung aku...dlm tahun awal 90'an camtu....kelab tu kecik saja...padang dia cuma ada 9 lubang....tadak la sempoi sangat....
Mula2 member2 aku yg keja caddy nih....masa tuh aku tak minat sgt...aku lebih suka berniaga...masa tuh aku ikut sorang mamat kat tempat aku pi meniaga ayam....pagi aku jual ayam basah kat market, petang sampai mlm...juai ayam goreng kat pasar malam....
Tapi atas paksaan member2 aku...aku ikut gak depa pi jadik caddy....aku berenti meniaga sat...
hari pertama aku jadi caddy, aku kena jaga sorg pompuan...nasib baik...pukoi bola pun tak la laju sangat....tapi yg penat dia...kena pikul beg golf depa tuh...punya la berat...kena jalan kaki satu padang golf.....hui...mau terkeluaq bijik mata tambah2 kalau time tghari terpacak atas kepala....
Upah dia??? Upah dia cuma minimum RM3 satu round...pusing 9 lubang....cilakak...punya la susah nak carik duit.....paling byk aku pernah dapat RM7 untuk satu round....RM4 upah yg depa bagi...lagi RM3 aku sapu dlm beg dia....heheheheh.....
Golfer ni kadang2 dia mai satu hangin gak....ada yg eksen satu macam....ada yg baik satu mcm....siap ajak balik umah lagi...(yg ni last sekali kami dpt tau yg dia ni gay).....patut la dia selalu kasi upah byk...belanja makan & ikut dia balik umah:)
Pengalaman yang agak teruk aku kena hamput ngan golfer...semasa kelab tu buat satu competition...aku kena jaga golfer dari Korea....cilakak....dia tak reti main....pastu dia asyik dok kalihamput aku saja...siap lempaq kayu golf lagi kat aku...tapi tak kena la...dia cuma lempaq atas tanah & aku kena kutip mcm kuli batak dia....kurang ajaq betoi...takpa....sat nanti dia kena la ngan aku....sebagai balasan dia...aku set ngan member aku....masa aku pi hantar set golf dia ke keta dia....masa tuh aku curik 3 batang kayu golf....bola golf.....duit2 siling semua aku sapu habih...bila bukak bonet keta dia...kurang asam betoi...majalah 18sx punya la byk....apalagi....balas bawa balik umah:)...gila sex betoi korea nih....mesti ayaq tendang kepala...sebab tu dia jadik marah2:)
itu la antara pengalaman yg teruk yang aku sentiasa ingat masa aku jadi caddy....actually byk lagi...tapi aku dah tak berapa ingat....dan itu merupakan hari yg last sekali aku jadik caddy...aku berenti....sebab aku curi byk barang dia....nanti mesti dia repot....dan mesti timbul masalah problem....aku jadi caddy ada kot 3 bulan....
Sejak aku curik kayu golf 3 batang tuh....kami kat kampung ada aktiviti riadah yg baru.....iaitu main golf....hahahah....terasa mcm org kaya plak....kami main kat padang bola kampung kami....
sebenarnya sempoi gak main golf...ia menguji kekuatan mental kita untuk berjalan di tgh2 panas semata2 mahu memasukkan sebiji bola dlm lubang dgn seminimum pukulan yg boleh.....hmmm....nampak mcm mengarut kan game camni.....apsal la depa cipta game mengarut camni.....heheheh.....mengarut2 pun, dah ramai jadi kaya dan femes....
aktiviti kami menarik ramai lagi budak2 kampung yg lain.....pada masa yg sama, kami ada pertambahan bilangan kayu golf kami...semakin byk kayu golf yg kami ada.....kami dapat percuma...biasa la...kabel byk kat dlm kelab golf tuh.....byk budak kampung aku dah paham istilah "hole in one", "PAR", "Birdie", OB - out of boundary (jatuh dlm air, masuk hutan, hilang tanpa dikesan) ...dan mcm2 lagi...aku dah tak berapa ingat.....
hmmm....kalau aku active masa kecik2 dulu...mungkin skrg aku dah terer mcm Tiger Wood (Harimau Kayu)...hahahaha.....ntah hapa hapa....
tapi tak kisah....nama camna pun takpa..janji duit byk.....
sebenarnya golf ni salah satu sukan yg menarik jugak....kebanyakan cuma high class people saja yg main golf...working class mcm aku mana mampu nak layan golf....accessories dia mahal2....mau kopak duit kalau aku terus dok layan menatang golf ni.....mau papa kedana teruih....
Lepas dah boring jadi caddy...aku kembali ke profession yg dulu....jual ayam....kalau jual ayam goreng...aku jadi chef merangkap jurujual merangkap pembantu jurujual merangkap pembantu tokey yg kadang2 aku sendiri yg jadik tokey.....aku rasa aku jual ayam lagi dpt duit byk dari jadi caddy....kalau aku keja pagi ngan petang...sehari aku dapat dekat RM30...ok la zaman sekolah dulu...pi sekolah jadik mcm org kaya la....iya la....duit byk dalam poket...pegi sekolah bawa dekat RM100 lebih sehari....tak byk ke tuh? Tapi aku mentah lagi masa ....duit byk...apa lagi...enjoy tak hingat donia la beb......belanja kawan, sponsor rokok...jadi mcm Sazali dlm cerita P.Ramlee plak....duit byk kita boleh buat apa saja....tapi aku habih byk duit pasal main game.....gila main game betoi....tambah2 game kapal perang & game kuda...cis cis cis.....tapi byk pokai duit sebab main kuda.....tak guna betoi.......
aku jual ayam dari habih UPSR sampai aku habih SPM....tokey ayam tuh dah jadik mcm abg aku sendiri....habih SPM aku sambung belajar...masa aku nak gi sambung belajar kat KL, dia ada offer aku...dia kata sehari nak kasi upah kat aku RM70....hui...byknya aku rasa camtu...tapi memikirkan masa depan...demi pelajaran......aku tolak offer dia...aku habaq kat dia...nanti kalau aku tadak keja...aku mai keja ngan dia....aku dah perturun semua skill menggoreng ayam yg aku ada kat member aku sorang lagi...sekarang member aku tuh dah jadi menantu tokey ayam tuh merangkap pewaris bisnes ayam goreng depa...sebab tokey ayam tuh tadak anak lelaki...anak2 pompuan dia semua tak minat ngan bisnes ayam goreng hih....
sehingga sekrg bisnes depa dah semakin maju...dah kaya raya...hepi tengok depa....sehari depa masuk 6-7 pasar malam....kira byk cawangan la....depa meniaga kat area Penang, Bukit Mertajam, Tikam Batu, Gurun....dan ada aku dengar meniaga sampai Batu Kawan....
sekali sekala aku pi jengok member aku tuh.....boleh makan ayam free....heheheheh.....sedap hingga menjilat pinggan.....kok kok kok kokkkkkkkk.....

5 comments:

Taiko said...

aku pun pernah jadi caddy gak dulu masa cuti lepas ambik SRP. memang letih. Tapi upah minimum satu round rm5. Ok la sikit dari hang

13may said...

nak wat camna....tempat aku pekan koboi saja....itupun dah kira byk...

۩۞۩ FaHReeN ۩۞۩ said...

uishhh mcm2 kje ek ko terer buat..

tp bisnes ayam ni ok gak kn?
time malas masak bole goreng je.. hahaha

Izzah said...

weee...may pena mencurik! ish3..patot kene repot neyh..haha

nice experience..dr kecik da pandai cr duet eh :)

nuyuljana said...

ceh.

curi kayu golf.

majalah porn tu simpan lg ke?

*kening up2*

neway, thumbs up sbb pandai cari duit sejak kecil.

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may