Sunday, July 09, 2006

Misteri untuk aku....

Semlm...sekali lagi aku mengalami gangguan mental yg teruk....
aku rasa gelisah satu mcm...masa tu hujan plak tgh turun dgn lebat...
Aku rasa satu macam....dgn keadaan rumah aku yg dikelilingi bukit2....serta dusun buah...durian, manggis, rambutan, pisang, kelapa...semua ada...pokok tongkat ali pun ada.....
aku tak senang duduk....berdiri pun rasa tak best sebab lenguh....baring tapi takleh nak lelap...jam menunjukkan 1.30am...cilakak...takleh jadi nih...apsal gelisah sangat nih....minum nescafe pun tak jadi apa2 gak...aku semakin gelisah....hmmm....memang tekanan mental dibuatnya....
argh!!! aku tak peduli...hujan tak nampak pun tanda2 nak berenti.....
Gelisah aku makin menjadi.....
Dgn satu tekad....aku pegi salin baju....pakai seluar...amik topi....aku keluar....aku tak peduli....
hujan lebat ka...banjir ka....tanah runtuh ka....aku dah tak leh nak tahan....aku mesti keluar dari umah aku skrg jugak.....
tapi hujan bertambah lebat....siap ngan petir lagi.....ntah mcm mana boleh hujan lebat plak semlm...selalu kat Penang..panas mlm2.....ni tak..hujan plak....aku tengok pokok nyiok kat dusun tu dah melentuk2 dipukul angin...mcm nak tumbang saja...kalau tumbang, habih punah la keta yg di parking kat tepi jln tuh.....apartment aku tingkat atas sekali...memang mengadap bukit2...
Aku tunggu lagi 5 minit...mengharapkan hujan akan berenti.....gelisah aku makin menjadi2....aku dah jadi tak keruan.....kejap lagi bola dah nak start.....argh!!! sungguh terkacau jiwa aku....
5 minit berlalu....hujan semakin rancak....ciss....walau apa pun terjadi....aku mesti keluar dari rumah ini skrg jugak....aku semakin tak tahan menghadapi situasi ini....seram sejuk mula terasa....

akhirnya...dgn segala kekuatan yg aku kumpul...aku keluar dari umah....
Aku masuk lif....dlm masa lif nak turun tuh...tetiba lampu lif terpadam....
habih...takkan sangkut dlm lif plak.....tapi lif masuk lagi bergerak dari tingkat atas hingga ke bawah...rupanya lampu dah terbakar.....
aku dah sampai bawah...hujan masih lagi rancak di iringi kilat & bunyi guruh.....
hmmm....aku tarik nafas panjang2.....aku berjalan meredah hujan.....tak sampai seminit aku habih basah kuyup....
aku berjalan dlm hujan.....sekali sekala...kedengaran anjing menyalak...ceh! apehal la anjing nih...tak pernah tengok org berjalan dlm hujan ka???
aku terus berjalan....tiba2...terdengar bunyi tapak kaki dibelakangku.....di iringi bunyi dengusan....
aku toleh ke belakang....tak guna...2 ekor anjing macam nak ligan aku.....
aku capai kayu....aku tunggu dah standby.....anjing tu berenti....and then depa patah balik....
Jaga kau anjing...nanti aku bunuh korang.....
aku terus berjalan sambil memegang kayu...untuk protection.....
aku tengok jam....dah dekat pukul 2 dah.....hati semakin gelisah....aku percepatkan langkahku....
aku mesti selesaikan masalah ini skrg jugak.....
bujur lalu melintang patah...aku nekad.....
kalau tak settle mlm ni...alamatnya...sikit masa nanti, mesti aku jadi gila.....
akhirnya aku tiba di tempat aku ingin aku tuju....
aku lap muka aku yg basah kuyup....
kelihatan 2-3 manusia di depanku...
memandangku dgn penuh kehairanan serta terkejut....
Mereka semacam ada ketakutan di muka mereka....
ohh!!! aku masih memegang kayu....patut la depa rasa kecut perut....
Argh!!! aku buang kayu tuh...aku peduli hapa...punya pasal depa la....
aku menghampiri depa.....dgn lagak penuh gengster.....
riak muka mereka semakin pucat.....
bila aku menghampiri mereka....mereka semua terdiam...
aku tak kira...aku mesti settle benda ni gak.....
mereka masih lagi tergamam.....
keadaan sunyi sepi...semakin hening...hujan sudah beransur reda....tapi masih tak nampak tanda2 nak berenti.....
mereka memandang antara satu sama lain....2 pompuan 1 laki.....
aku seluk poket.....ambil sesuatu....
dan akhirnya aku bersuara......
"Err....bagi rokok Marlboro 14 dua kotak....."
hehehehh.....akhirnya mereka tersenyum......sambil membuat urusniaga dgn gembira....tak lekang senyuman di bibir.....
aku lega....aku lepak kat dinding stesen minyak petronas tu dulu.....
hisap rokok...alangkah nikmatnya.....hilang kegelisahan yg menghantui diri ini......

rokok kegemaran ku...

Sekian episode misteri aku untuk kali ini.....

11 comments:

Taiko said...

cesss... aku ingat apahal la tadi

13may said...

heheheh....suspen suspen:)

l4dibird said...

hampeh..buat penat aku berdebar je..baca sambil tahan napas lak tuh. takot tkejut. kunyit la ko!

13may said...

heheheh....nak wat camna Ldbird...
dah sampai tahap ketagihan yg maksimum dah....tapi memang tensen sgt...hujan ribut aku dah x kira...

comot said...

aku lega....aku lepak kat dinding stesen minyak petronas tu dulu.....
hisap rokok...alangkah nikmatnya.....hilang kegelisahan yg menghantui diri ini......

-> comot rasa tak penah dibuat org isap rokok kt stesen minyak.. terbakar dibuatnya nanti...

: : inna hayati : : said...

sedap sangat ke rokok tu?

17ogos said...

hehhehe,pandai betul buat suspen..cayalaaaaa

۩۞۩ FaHReeN ۩۞۩ said...

cehhh.. layan la..

aku da nebes bace kt ujung2.. ampehhh ko!

tp mmg xleh nk benti isap okok ek?
ni x dpt bini pon xpe kn? kn?
hahha hahaha

acik oren said...

poyo nyer misteri..hakahkah
merokok tak elok tuk kesihatan bang..hadeiii

Izzah said...

merokok x baik utk kesihatan la may..banyak je cara boley buat nak reduce stress :)

db cooper said...

wa sokong.... lebih baik xda awek dr xda rokok... hahahahah

Related Posts with Thumbnails
 
Designer: Douglas Bowman | Di ubahsuai oleh: 13may